این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۱۲، شماره ۴۵، صفحات ۲۵۱-۲۶۱
عنوان فارسی
بررسی حساسیت تودههای پیاز ایرانی به بیماری ریشهسرخی
چکیده فارسی مقاله
بیماری ریشه سرخی پیاز در اثر قارچ ( Pyrenochaeta terrestris (syn. Phoma terrestris یکی از بیماریهای مهم مناطق پیاز کاری کشور بوده که برای اولین بار در اصفهان، شناسایی و گزارش گردید. در راستای کاهش مصرف سموم و در جهت دستیابی به ارقام و یا تودههای مقاوم و یا متحمل، بررسیهایی در دو سال متوالی 1381 و 1382 روی حساسیت تودههای پیاز ایرانی در مقایسه با ارقام خارجی نسبت به بیماری ریشه سرخی در شرایط گلخانه انجام گردید. مطالعات نشان داد که تودههای مورد آزمون از حساسیت متفاوتی در واکنش به عامل بیماریزای ریشه سرخی و توسعه آن برخوردار هستند. تودههای مورد آزمون از نظر حساسیت به بیماری ریشه سرخی به چهارگروه تقسیم بندی گردیدند. بر این اساس، دو توده صفیآباد رامهرمز و سرباز بلوچستان از حساسترین تودههای مورد آزمون در این مطالعات بودند و از نظر شاخص بیماری در طیف بیش از دو الی 3 واقع شدند (3-2). ولی اکثر تودهها در طیف 2-1 یعنی طیف حد واسط قرار گرفتند که در اینجا طیف متحمل تلقی میگردند. تعداد معدودی از تودهها در طیف 1-0 قرار گرفتند که در واقع کمترین آلودگی را نسبت به بیماری ریشه سرخی داشته و مقاوم محسوب میشوند. این تودههای پیاز، به ترتیب شامل تودههای اسحاقآباد نیشابور، محلی ساری، پوست طلایی لوشا، قوطی قصه زنجان، محلی شاهرود، آذربایجان شرقی، شاهرود لاسجرد، محلی رامهرمز، سفید کاشان، قرمز آذرشهر، مرودشت یزد و بومی بوشهر است. در واقع تودههای اسحاقآباد نیشابور و محلی ساری از مقاومترین تودهها در این آزمایشها قلمداد میشوند. این نتایج نشان میدهد که تودههای ایرانی از مقاومت نسبی و بعضاً بالایی نسبت به بیماری ریشهسرخی برخوردار هستند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Susceptibility Assessment of Iranian Onion Clones to Pink Root-Rot Disease
چکیده انگلیسی مقاله
Pink root-rot disease caused by Pyrenochaeta terrestris is one of the serious diseases of onion fields in Iran and the world. The use of resistant cultivars might be a good alternative as suggested on the basis of the screening at the near end of growing season. The susceptibility assessment of 43 Iranian onion clones in glass-house condition in Isfahan for the last two successive years i.e. 2003-04 indicated that, the clones react independently with various degrees of resistance to the pink root-rot disease and with a high significant effect. The scoring scale was of 0-3 to determine the susceptibility and/or resistance of the clones to the disease, out of which, the two clones, Ramhormoz-Saffiabad and Balochestan-Sarbaz were the most susceptible clones to the pink root-rot disease, and were placed in 2-3 (0-3) scale. But most of the clones were placed in the scoring scale 1-2 (0-3) indicating that they are in the ranges of tolerance. This could be why they still exist and could tolerate the disease and remain safe. The third and/or the resistant clones are those clones that were placed in the scoring scale of 0-1 (0-3), i.e. Naishabor-Ishaghabad, Sarri-Local, Loosha-Golden, Zanjan-Ghotigheseh, Shahrood- local, Azarbayejan-East, Shahrood-Lasjerd, Kashan-White, Yazd-Marvdasht, Azarshahr-Red and Boshehr-Local, respectively. In fact, the two clones Naishabor-Ishaghabad and Sarri-local are the most resistant ones to the pink root-rot disease of onion in these tests. These results indicate that there are certain clones which can be considered in breeding programs and/or cultivations.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
مهدی نصراصفهانی | m nasr esfahani
بهروز انصاری پور | b ansari pour
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-914&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات