این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۲، شماره ۴۵، صفحات ۶۴۹-۶۵۶

عنوان فارسی تنوع آللی ژن‌های سختی دانه (پوروایندولین a و b ) در گندم‌های تجاری و بومی ایران
چکیده فارسی مقاله سختی دانه یکی از مهم‌ترین خصوصیات کیفی گندم نان است که به‌وسیله آن طبقه‌بندی تجاری و نوع فرآورده نهایی تعیین می‌گردد. این صفت به وسیله دو ژن کاملاً پیوسته پوروایندولین a و پوروایندولین b کنترل می‌شود. آلل‌های نوع وحشی این دو مکان ژنی موجب فنوتیپ بافت دانه نرم می‌شوند و بروز جهش در هر یک از این دو مکان ژنی باعث سخت شدن بافت دانه می‌گردد. به دلیل اهمیت این صفت، 61 رقم تجاری و 92 توده بومی خالص ایرانی برای شناسایی چهار نوع آلل سختی مورد مطالعه قرار گرفتند. تعیین ارزش سختی دانه و گروه‌بندی به‌وسیله سیستم خصوصیات تک دانه انجام پذیرفت. شناسایی آلل‌های کنترل کننده سختی دانه توسط تکثیر با آغازگرهای اختصاصی و هم‌چنین تکنیک توالی‌های چند‌شکل حاصل از برش فرآورده تکثیریافته انجام گرفت. نمونه‌ها در سه دسته سخت، مخلوط و نرم قرار گرفتند، که فراوانی آنها در ارقام تجاری به ترتیب 6/65، 6/19 و 8/14 درصد و در توده‌های بومی 7/58، 13 و 3/28 درصد بود. از چهار آلل مورد مطالعه فقط سه نوع آلل در گندم‌های مذکور دیده شد. آلل Pina-D1b در 18 رقم، آلل Pinb-D1b در 5 رقم و آلل Pinb-D1e فقط در رقم کویر از گندم‌های سخت تجاری یافت شد و در گندم‌های سخت توده بومی فقط دو توده حامل آلل Pinb-D1b بودند. آلل Pinb-D1c در هیچ یک از نمونه‌ها دیده نشد. گندم‌های حامل آلل Pina-D1b ارزش سختی دانه معنی‌دار بالاتری نسبت به گندم‌های حامل آلل Pinb-D1b نشان دادند. به نظر می‌رسد این ژن‌ها و روش‌های مورد استفاده می‌توانند کمک مؤثری به انتخاب سختی دانه در برنامه‌های به‌نژادی گندم نمایند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پوروایندولین، سختی دانه، گندم

عنوان انگلیسی Allelic Variation of Hardness Genes (puroindoline a and b) in Iranian Commercial and Landrace Wheats
چکیده انگلیسی مقاله Kernel hardness is one of the most important characterizations on end-use quality of bread wheat and also used for their marketing classification. Kernel texture, mainly controlled by one major locus (Ha) located on the short arm of chromosome 5D. Two tightly linked genes as puroindolin a , and b covered by this major locus and designed as Pina and Pinb respectively. When both puroindolines are in their ‘functional’ wild state, grain texture is soft. When either of the puroindoline alleles is absent or alter by mutation, then the result is hard texture. In this study, 61 Iranian commercial cultivars and 92 landraces were investigated for their kernel hardness and puroindoline alleles using SKCS and, PCR and cleaved amplified polymorphic sequences (CAPS) techniques respectively. Specific primers were used to amplify Pina and Pinb. The results indicated that frequency of hard, mixed and soft genotypes were 65.6, 19.6 and 14.8% respectively, in commercial cultivars and 58.7, 13 and 28.3% in landraces varieties. Among hard type of commercial cultivars, 18 and 5, genotypes have identified as Pina-D1b and Pinb-D1b respectively. Kavir was only cultivar with Pinb-D1e allele. Pinb-D1b allele was identified in two hard types of landrace varieties. Surprisingly, Pinb-D1c was not found in any varieties. Influence of the above proindoline alleles on kernel hardness showed that the SKCS hardness index of Pina-D1b was significantly higher than that of Pinb-D1b. Our knowledge about the genetic basis of kernel hardness could provide useful information in breeding programs of bread wheat.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Grain hardness, Puroindoline, Triticum , Wheat.

نویسندگان مقاله خلیل ملک زاده | kh. malekzadeh


فرج اله شهریاری | f. shahriari


محمد فارسی | m. farsi


احسان محسنی فرد | e. mohsenifard



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-946&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات