این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۲، شماره ۴۳، صفحات ۳۶۱-۳۷۰

عنوان فارسی بررسی امکان استفاده از کیتوزان به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در سس مایونز
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کیتوزان، کیتین، ماده نگهدارنده، سس مایونز

عنوان انگلیسی Investigation of the Possible Use of Chitosan as a Natural Preservative in Mayonnaise Sauce
چکیده انگلیسی مقاله Chitosan, a deacetylated derivative of chitin, is found in crustacean, arthropod, shell fish and shrimp shell as well as cell walls of some fungi . The objective of this research was to investigate the antimicrobial property of chitosan and possibility of its use as a natural preservative in mayonnaise. In this study, chitosan was produced by chemical method from shrimp shell. The antimicrobial activities of chitosan against Salmonella enteritidis and Lactobacillus plantarum were explored by calculation of the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) in media supplemented with 0.1, 0.2 , 0.3, ..., 0.9 , 1 mg/ml chitosan adjusted to pH 5 or 6 . The MIC and MBC of chitosan differed with pH and bacterial type, ranging from 0.4 to 1 mg/ml. Antibacterial activity of chitosan was inversely affected by pH, with higher activity at lower pH value. The sauce containing 0.1, 0.2 or 0.3% chitosan was inoculated with 106 CFU/gr S. enteritidis or L. plantarum and stored at 5°C and 25°C for 8 days. The inhibitory effect of chitosan concentration was increased from 0.1 to 0.3%. This investigation demonstrated that 0.2% chitosan can be used in mayonnaise as a new preservative.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Chitosan, Chitin, Preservative, Mayonnaise.

نویسندگان مقاله حسن برزگر | h. barzegar


احمد کرباسی | a. karbassi


جلال جمالیان | j. jamalian


محمود امین لاری | m. aminlari



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-843&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات