این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۱، شماره ۴۲، صفحات ۹۳-۱۰۲

عنوان فارسی ارزیابی ژنوتیپ‌های گندم نان از لحاظ پاسخ به تداخل علف‌های هرز در شرایط دیم
چکیده فارسی مقاله به منظور ارزیابی توانایی رقابت ژنوتیپ‌های گندم نان با علف‌های هرز در شرایط دیم آزمایشی با 26 ژنوتیپ گندم نان و دو رقم سرداری و آذر 2 به عنوان شاهد در قالب طرح کرت‌های خرد شده نواری (اسپلیت بلوک) با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار درسال 82-1381 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم (سرارود- کرمانشاه) انجام گرفت ، شرایط حذف و عدم حذف علف‌های هرز به عنوان فاکتور افقی و ژنوتیپ‌ها به عنوان فاکتور عمودی در نظر گرفته شدند. صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، تعداد خوشه و عملکرد دانه گندم، تعداد و وزن خشک علف‌های هرز در متر مربع و شاخص‌های تحمل تداخل علف هرز و شاخص رقابت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ژنوتیپ‌ها نشان داد که ژنوتیپ‌های شماره 13، 1، 26 و 8 دارای میانگین عملکرد بیشتری نسبت به شاهدهای آزمایش (ارقام سرداری و آذر 2) در هر دو شرایط وجود و عدم وجود علف هرز بودند. این ژنوتیپ‌ها هم‌چنین دارای بیشترین مقدار شاخص تحمل تداخل علف هرز نسبت به شاهدها بودند. بر اساس شاخص رقابت، ژنوتیپ‌های شماره 1، 9، 13، 26 و 27 به همراه شاهدهای آزمایش از توان رقابت بالایی با علف‌های هرز برخوردار بودند. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون نشان داد که متغیرهای ارتفاع بوته، تعداد ساقه و تعداد دانه در سنبله گندم تأثیر مثبت و معنی‌داری بر میزان تحمل ژنوتیپ‌ها در تداخل با علف هرز دارند. بنابراین بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری و با توجه به اهمیت صفات عملکرد دانه در هر دو شرایط وجود و عدم وجود علف هرز و شاخص تحمل تداخل علف هرز، ژنوتیپ‌های شماره 13، 26، 1 و 8 قابل گزینش هستند، که در شرایط مبارزه با علف‌های هرز عملکرد بیشتری از شاهدها داشتند و در شرایط عدم کنترل علف‌های هرز عملکرد قابل قبولی داشتند .
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم، تداخل علف هرز، شرایط دیم، شاخص تحمل، شاخص رقابت

عنوان انگلیسی Evaluating the Response of Bread Wheat Genotypes to Weed Interference under Dryland Conditions
چکیده انگلیسی مقاله The response of bread wheat genotypes to weed interference was evaluated under dryland conditions. An experiment was conducted with 26 genotypes of bread wheat and two known cultivars, Sardari and Azar2, as checks in a strip plot (Split block) arrangement based on Randomized Complete Block Design (RCBD) with four replications in 2002-03 at Dryland Agricultural Research Institute, Srarood, Kermanshah. Weed-free and weedyconditions were assigned to horizontal factor with genotypes as vertical factor. Plant height, number of seeds per spike, number of spikes per square meter, grain yield, weed density and dry matter, and indices of Weed Interference Tolelance Index (WITI) and Competition Index (CI) were recorded. Mean comparison showed that genotypes 13, 1, 26 and 8 had higher grain yield than those of checks under both weed-free and weedy conditions. These genotypes also had higher WITI in comparison with the checks. According to CI values, genotypes No. 1, 9, 13, 26 and 27 including checks had a high potential of weed competition. Results of stepwise regression analysis based on WITI as the dependent variable indicated that the number of spike, plant height and number of seed per spike had positive and significant effects on WITI. On the wole, considering WITI and grain yield as two main attributes, genotypes 13, 26, 1 and 8 were selected as appropriate since they showed a high weed competitive ability and also produced higher grain yields under both weedy and weed-free conditions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Wheat, Weed interference, Competition, Dryland condition.

نویسندگان مقاله عبدالوهاب عبدالهی | a. abdulahi


رضا محمدی | r. mohammadi



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-769&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات