این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۱، شماره ۴۱، صفحات ۲۸۵-۲۹۷

عنوان فارسی اثر پتانسیل‌های محرک رشد سویه‌های بومی ازتوباکتر کروکوکوم روی رشد، عملکرد و جذب عناصر غذایی در گندم
چکیده فارسی مقاله این تحقیق به منظور بررسی اثر برخی از پتانسیل‌های محرک رشد شناخته شده در تعدادی از سویه‌های برتر Azotobacter chroococcum روی رشد، عملکرد و جذب عناصر غذایی در گندم (.Triticum aestivum L) در شرایط گلخانه‌ای به اجرا در آمد. تعدادی از سویه‌های ازتوباکتر کروکوکوم برتر از نظر تولید IAA، سیدوفور، هیدروژن سیانید و تثبیت کننده نیتروژن ملکولی انتخاب و بذر گندم رقم پیشتاز در قالب یک طرح کاملاً تصادفی توسط این سویه‌ها تلقیح و برخی از شاخص‌های رشد، عملکرد و جذب عناصر غذایی اندازه‌گیری شد که اثر تلقیح باکتری بر روی شاخص‌های عملکرد بیولوژیک، درصد پروتئین دانه، وزن هزار دانه، شاخص سطح برگ و به ویژه جذب عناصر N، P، Fe و Zn مثبت و معنی‌دار گردید. بیشترین آثار معنی‌دار در افزایش شاخص‌های مذکور در تیمارهای سویه‌های ازتوباکتر کروکوکوم تولید کننده فیتوهورمون (IAA) و سویه‌های تثبیت کننده نیتروژن ملکولی مشاهده گردید. به طور کلی بر اساس نتایج این مطالعه می‌توان گفت بعضی سویه‌های ازتوباکترکروکوکوم بومی استان چهار محال و بختیاری که در زمره ریزوباکتری‌های محرک رشد گیاه (PGPR) قرار گرفته بودند تأثیر مثبتی روی رشد و عملکرد گندم شامل عملکرد بیولوژیک و کیفیت دانه (درصد پروتئین دانه) تحت شرایط گلخانه‌ای داشته‌اند. هم‌چنین از این سویه‌ها می‌توان در جهت بهبود تغذیه گندم از نظر عناصر غذایی کم مصرف مانند آهن و روی استفاده نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of Plant Growth Promoting Potentials of Azotobacter chroococcum Native Strains on Growth, Yield and Uptake of Nutrients in Wheat
چکیده انگلیسی مقاله Azotobacter chroococcum is an important PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria) producing compounds needed for plant growth. The aim of this research was to study the effects of different native strains of Azotobacter chroococcum on growth and yield of wheat under greenhouse counditions. Seeds of spring wheat (Triticum aestivum L. var. Pishtaz) were inoculated with some Azotobacter chroococcum strains capable of producing IAA, HCN, sidrophore and fixing molecular nitrogen. The inoculation of wheat with those strains had a positive, significant effect on biological yield, seed protein percentage, thousand seed weight, leaf area, N, P, Fe and Zn uptake, in particular, by wheat. The increased growth of wheat was most likely due to the production of IAA and enhanced nitrogen fixation by inoculated strains. Some strains of Azotobacter chroococcum native to Chaharmahal va Bakhtiari are established as PGPR. Results also support the efficiency of Azotobacter chroococcum as an important biofertilizer in wheat cropping systems. The selected strains had a significant effect on wheat growth and yield, including biological yield and seed quality under greenhouse counditions. This beneficial effect of Azotobacter chroococcum on wheat is attributed mainly to IAA production and, to some extent to non symbiotic nitrogen fixation in the rhizosphere. So, these strains can potentially be used to improve wheat nutrition of micronutrients such as Fe and Zn, in particular.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سعیده رجایی | s rajaee


حسینعلی علیخانی | h a alikhani


فایز رییسی | f raiesi



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-760&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات