این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۱۱، شماره ۱، صفحات ۲۹۵-۳۱۵
عنوان فارسی
مقایسه تعدادی از مهمترین ارقام برنج نسبت به تحمل کمبود عنصر روی در شرایط مزرعهای و آبکشت
چکیده فارسی مقاله
کمبود روی یکی از مهمترین نارسائیهای تغذیهای پس از عناصر پر مصرف در گیاه برنج است. تفاوتهای ژنوتیپی قابل توجهی بین ارقام مختلف برنج از نظر تحمل کمبود روی وجود دارد. شناخت این تفاوتها و معرفی ارقام متحمل به کمبود میتواند مصرف کودها را کاهش دهد. در پژوهش حاضر، تحمل تعدادی از مهمترین ارقام رایج برنج شمال کشور نسبت به کمبود روی در طی یک آزمایش مزرعهای (11 رقم) و آبکشت (16 رقم) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایشها در طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از طرح دو عاملی شامل سطح روی و رقم انجام شد. چهار سطح کود روی در آزمایش مزرعهای (شاهد، 25، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار کود روی) و سه سطح در آزمایش آبکشت با استفاده از تکنیک کلاتور- بافر (شامل 130 پیکومول فعالیت روی آزاد بهعنوان شاهد، 23 و 5 پیکومول بهعنوان تیمار کمبود) اعمال گردید. علاوه بر سنجش اجزای عملکرد در شرایط مزرعهای و شاخصهای رشد در شرایط آبکشت، غلظت و مقدار عنصر روی در بخشهای مختلف گیاهان سنجش شد. در آزمایش مزرعهای، با توجه به همه اجزای عملکرد، ارقام اوندا و کادوس بهعنوان ناکاراترین نسبت به روی (حساس ترین در برابر کمبود) و ارقام دشت و خزر بهعنوان کارآترین نسبت به روی (متحمل ترین در برابر کمبود) ارزیابی شد. در آبکشت، سه رقم فجر، طارم هاشمی و اوندا بهعنوان حساس ترین و ارقام شفق، آمل و میانه بهعنوان متحمل ترین ارقام معرفی شدند. بیشترین غلظت روی در دانه در ارقام فجر و ندا و بیشترین پاسخ به کود روی از نظر انباشتگی این عنصر در دانهها در دو رقم نعمت و طارم دیلمانی مشاهده شد در حالیکه در کادوس، این عنصر عمدتاً در کاه انباشته شد. این بررسی علاوه بر معرفی نمودن ارقامی که بدون نیاز به کود روی عملکرد مناسبی را نشان میدهند، مناسب ترین ارقام را از نظر انباشتن این عنصر در دانهها که ارزش غذایی برنج را افزایش میدهد، مشخص کرده است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
برنج، ارقام برنج، کمبود روی، کارائی نسبت عنصر روی
عنوان انگلیسی
Comparison of Some Rice Genotypes for Zn-deficiency Tolerance in a Field and Hydroponic Experiment
چکیده انگلیسی مقاله
Zn deficiency is one of the most important nutritional disorders after macro-nutrients in rice. There are considerable genotypic differences among rice genotypes in response to Zn deficiency. Determination of such differences and introduction of efficient genotypes could lead to significant reduction of fertilizer use for rice production. In this research, some of the most frequently cultivated rice genotypes in Northern Iran, were compared for their tolerance to Zn deficiency in a field (11 cultivars) and hydroponic (16 cultivars) experiment. Four levels of Zn fertilizer were used in field experiment including 0 (control), 25, 50 and 100 kg ha-1 and three different activity of Zn in chelator-buffer experiment including 130 (control), 23 and 5 pM. Experiments were conducted using complete randomized block design and data was analyzed using two factorial analysis of variance including Zn level and genotypes. In addition to yield components in the field study and dry matter production in the hydroponic culture medium, concentration of Zn was also determined in shoot, root and seed. The comparison of all yield components showed that the cultivar Onda was the most Zn-inefficient (susceptible to Zn deficiency) and Khazar was the most Zn-efficient (tolerant to Zn deficiency) genotypes under field conditions. In hydroponic experiment, cultivars Fajr, Tarom Hashemi and Onda were determined as the most Zn-inefficient and Shafagh, Amol and Mianeh were recognized as the most Zn-efficient genotypes. The most significant response to Zn fertilizer, in terms of Zn accumulation in seeds, was observed in Nemat and Tarom Deilamani. In contrast, Cadoos accumulated Zn mostly in straw. Results of our experiments introduced not only the genotypes with the highest yield on soils low in available Zn, but also genotypes with the highest Zn accumulation in seeds in response to Zn fertilizers which are important for human nutrition.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Rice, Rice cultivars, Zn deficiency, Zn efficiency.
نویسندگان مقاله
رقیه حاجی بلند | r hajiboland
سید یحیی صالحی | s y salehi
طاهره السادات آقاجانزاده | t aghajan zadeh
معصومه ابهری | m abhari
احسان نظیفی | e nazifi
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-664&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات