این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۱۸۱-۱۹۰

عنوان فارسی تأثیر استفاده از نخود خام، پخته و خیسانده شده بر عملکرد جوجه‌های ‌گوشتی
چکیده فارسی مقاله این آزمایش به ‌منظور مطالعه آثار استفاده از سطوح مختلف نخود (رقم کابلی) با روش‌های عمل‌آوری متفاوت برعملکرد جوجه‌های‌گوشتی انجام شد. از 576 قطعه جوجه گوشتی نژاد راس در یک آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با شانزده تیمار و برای هر تیمار 3 تکرار 12 قطعه‌ای استفاده شد. فاکتور اول شامل سه سطح نخود (10، 20 و 30 درصد) و فاکتور دوم شامل پنج شیوه عمل آوری نخود (خام، پخته شده به مدت 10 و 20 دقیقه و خیسانده شده به مدت 24 و 48 ساعت) بود. تیمارها شامل یک جیره شاهد (بدون نخود) و پانزده جیره آزمایشی بود که همگی دارای انرژی و پروتئین یکسان بودند. مدت انجام آزمایش 8 هفته (از سن 1 تا 56 روزگی) بود. اضافه وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در سه دوره سنی7 تا 21، 7 تا 42 و 7 تا 56 روزگی اندازه‌گیری شد. درصد وزن لاشه، درصد وزن چربی حفره شکمی، درصد وزن روده و درصد وزن لوزالمعده به وزن زنده در پایان دوره آزمایشی محاسبه شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار اضافه وزن در دوره‌های سنی7 تا 42 و7 تا 56 روزگی و مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 30 % نخود و با شیوه عمل آوری 48 ساعت خیساندن بودکه تفاوت آن با جیره شاهد معنی‌دار بود (05/0> P). اثر سطح نخود مصرفی و اثر شیوه عمل‌آوری بر خوراک مصرفی جوجه‌ها در دوره سنی 7 تا 56 روزگی معنی دارنبود. آثار متقابل سطح نخود در شیوه عمل‌آوری بر ضریب تبدیل غذایی در سه دوره سنی معنی‌دار نبود. اثر سطح نخود مصرفی و اثر شیوه عمل‌آوری بر درصد وزن لاشه، درصد وزن چربی محوطه شکمی و درصد وزن روده به وزن زنده معنی‌دار نبود، ولی بر درصد وزن لوزالمعده به وزن زنده معنی‌دار شد (05/0> P). بنابراین به نظر می‌رسد که نخود به‌ عنوان یک منبع خوب انرژی و پروتئین در شرایط کمبود ذرت و سویا، می‌تواند به ‌صورت خام تا سطح 20 % و به صورت خیسانده شده به مدت 48 ساعت تا سطح 30% نیز در جیره جوجه‌های گوشتی استفاده شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله نخود، عملکرد، جوجه گوشتی

عنوان انگلیسی Effect of Raw, Cooked and Soaked Chickpea (Cicer arietinum L.) on Broiler Performance
چکیده انگلیسی مقاله This experiment was carried out to determine the effects of different levels of (Kabuli) chickpea grains with different processing methods on the performance of broilers. In a factorial experiment with completely randomized design, 576 Rose broiler chicks were divided into 16 treatments with three replications of 12 chicks each. The first factor comprised three levels of chickpea (10, 20 and 30 percent) in ration, and the second factor five processing methods of chickpea (raw, cooked for 10 and 20 mins, and soaked for 24 and 48 hrs). Treatments included one control ration (without chickpea) and 15 experimental rations, all of which were isoenergetic and isonitrogenous. The experimental period lasted 8 weeks for the 1 to 56 day old chicks. Body weight gain, feed intake, feed conversion ratio were determined at three age periods of 7 to 21, 7 to 42 and 7 to 56 days. Carcass, abdominal fat, intestine and pancreas weight percentages to live weight were measured. Maximum body weight gain belonged to chickens fed on %30 chickpea grains soaked for 48h in age periods of 7 to 42 and 7 to 56 days, which was significantly different from control diet (P< 0.05). The effect of chickpea grains levels and processing methods on chicken feed intake in age periods of 7 to 56 days was not significant. Interaction effects of chickpea levels with processing methods on feed conversion ratio in three age periods was not significant either. The effect of chickpea grains levels and processing methods on carcass, abdominal fat and intestine weight percentages to live weight were not significant except for the pancreas weight percentage (P< 0.05). Therefore, it seems that chickpea grain is a suitable source of energy and protein in broiler diet (20% as raw or 30% as soaked for 48% h) when soyabean meals and corn grains are unavailable.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Chickpea, Performance, Broiler.

نویسندگان مقاله محمدجواد آگاه | m j agah


جواد پوررضا | j pourreza


عبدالحسین سمیع | a samie


حمیدرضا رحمانی | h r rahmani



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-552&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات