این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۹، شماره ۱، صفحات ۱۵۷-۱۷۱

عنوان فارسی برآورد پارامترهای ژنتیکی و قابلیت ترکیب پذیری برای عملکرد دانه و اجزای آن در گندم نان
چکیده فارسی مقاله به منظور مطالعه وراثت پذیری برخی از صفات گندم پاییزه با تأکید بر عملکرد دانه و اجزای آن از یک طرح دای آلل با 8 والد استفاده گردید. والدین و نسل F1 آنها در یک طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها به روش 2 مدل1 گریفینگ و مدل جینکزو هیمن تجزیه و تحلیل گردید. تفاوت بین والدها برای تمام صفات به جز تعداد پنجه بارور از نظر آماری معنی‌دار بود. واریانس تلاقی‌ها نیز برای تمام صفات به جز شاخص برداشت معنی‌دار بود. میانگین مربعات GCA برای کلیه صفات به جز تعداد پنجه بارور معنی‌دار گردید. نسبت میانگین مربعات GCA به SCA به غیر از صفات تعداد پنجه بارور،عملکرد بوته و عملکرد بیولوژیک برای صفات دیگر معنی‌دار شد که گویای سهم زیاد اثر افزایشی ژن‌ها در کنترل ژنتیکی آنها می‌باشد. بهترین ترکیب پذیرهای عمومی برای صفات روز تا سنبله دهی ارقام داراب و چمران، برای ارتفاع بوته رقم فلات، برای تعداد پنجه بارور، طول سنبله و وزن دانه در سنبله رقم اروند، برای صفت تعداد سنبلچه در سنبله ارقام قدس واروند، برای عملکرد بوته ارقام فلات و اروند و برای عملکرد بیولوژیک ارقام قدس و اروند تشخیص داده شدند. بر اساس تجزیه و تحلیل به روش جینکز وهیمن، برآورد درجه غالبیت برای صفات وزن دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در بوته و عملکرد بیولوژیک نشان دهنده وجود اثر فوق غالبیت ژن‌ها و برای صفات دیگر اثر غالبیت نسبی بود. هم‌چنین علامت ضریب هم‌بستگی(Wr+Vr) و Yr برای صفات طول برگ پرچم، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله وزن هزار دانه مبین این بود که آلل‌های افزاینده از نوع مغلوب بوده و برای صفات دیگر از نوع غالب می‌باشند. وراثت پذیری خصوصی برای عملکرد دانه در بوته(04/0 درصد)، عملکرد بیولوژیک(14درصد)و شاخص برداشت(37 درصد) پایین بود، ولی بقیه صفات دارای وراثت پذیری خصوصی بالای 50 درصد بودند. بر پایه این نتایج، انتخاب غیر مستقیم برای عملکرد دانه براساس صفات دارای وراثت پذیری بالا و هم‌بستگی زیاد با آن مانند تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله مؤثر خواهد بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ترکیب پذیری، اجزای عملکرد، گندم نان

عنوان انگلیسی Estimation of Genetic Parameters and Combining Ability for Yield and Yield Components in Bread Wheat
چکیده انگلیسی مقاله A diallel analysis of eight bread wheat (Ttriticum aestivum L.) cultivars was conducted to determine genetic parameters and the type of genetic control for yield and yield components. The parents and their F1 hybrids were evaluated in a randomized complete block design with 3 replications. General and specific combining ability effects were estimated by the method 2 of the Griffings model I, and the genetic parameters were estimated by the Jinks-Hayman method. According to the analysis of variance, the variances of parents and crosses were significant for all of the traits, except for the fertile tillers per plant in parents and harvest index in crosses. The variance of GCA was significant for almost all of the traits. GCA to SCA ratio indicated a large additive effects for all the traits, except for the number of fertile tillers, grain yield per plant and biological yield. Darab and Chamran cultivars were the excellent general combiners for days to heading. However, Falat for plant height, Arvand for number of fertile tillers, spike length and grain weight per spike, Qods and Arvand for spikeletes per spike, Falat and Arvand for grain yield per plant and Qods and Arvand cultivars for biological yield were the best general combiners. Based upon the Jinks-Hayman method, the average degree of dominance for grain weight per spike, 1000- grain weight, grain yield per plant and biological yield indicated that these traits might be controlled by over dominance effects and other traits by partial dominance. The correlation between Yr and (Wr + Vr) for the flag leaf length, spikeletes per spike, grains per spike and 1000-grain weight indicated that recessive allels enhanced these traits. But dominant allels had their contribution to enhance other traits. The narrow-sense heritability for grain yield per plant (4%) and biological yield (14%) and harvest index (37%) was lower. However, for other traits it was more than 50%. Therefore, it can be inferred that indirect selection of grain yield through selection for yield components such as spikeletes per spike, grains per spike and grain weight per spike with high heritability and correlation with grain yield can be more effective.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Combining ability, Yield components, Bread wheat

نویسندگان مقاله مهدی حسنی | m hassani


قدرت اله سعیدی | g saeidi


عبدالمجید رضایی | a rezai



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-288&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات