این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 29 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۸، شماره ۳، صفحات ۱۹۳-۲۰۷
عنوان فارسی
کنترل بیولوژیکی و زراعی بیماری نقطه سیاه سیب زمینی
چکیده فارسی مقاله
بیماری نقطه سیاه سیب زمینی یک بیماری قارچی بوده و عامل ایجاد آن Colletotrichum coccodes (syn. C. atramentarium) است که با تولید آسروول بهصورت نقاط سیاه رنگ روی قسمتهای زیرزمینی گیاه آلوده بالاخص ساقه زیرزمینی ظاهر میگردد. بررسیها نشان داد که بیماری معمولاً در اواسط فصل ایجاد شده و تا اواخر فصل ادامه و گسترش مییابد. برای تعیین میزان آلودگی گیاه سیبزمینی به بیماری نقطه سیاه و نیز اثر کشت سایر محصولات قبل از سیبزمینی روی این بیماری در منطقه فریدن اصفهان بازدیدهایی از مزارع مورد کشت سیب زمینی به عمل آمد. نتایج مشخص نمود که میانگین آلودگی گیاهان سیبزمینی مورد کشت در این منطقه 86/39 درصد است. تجزیه دادههای حاصل از بررسیهای زراعی در منطقه نشان داد که آیش یک ساله از کمترین آلودگی به ترتیب در مقایسه با کشت گندم، یونجه و جو برخوردار است. بررسی مبارزه بیولوژیـکی بیماری نقـطه سیاه در قالب یک طرح بـلوکهای کامل تـصادفی با استـفاده از اسپور قارچ آنتاگـونیست Trichoderma harzianum در آغشتن غدههای بذری سیب زمینی، افزودن آن در ردیفهای کشت با سه غلظت متفاوت و نیز تلفیق آغشتن غدههای بذری و افزودن اسپور در ردیفهای کشت غدههای سیب زمینی نشان داد که قارچ آنتاگونیست موجب کاهش بیماری نقطه سیاه سیب زمینی شده است. هر چند کمترین آلودگی در تیمار تلفیقی آغشتن غدههای بذری و افزودن اسپور قارچ آنتاگونیست به خاک در مقایسه با سایر تیمارها بود. البته میزان کاهش بیماری بستگی به روش کاربرد و مقدار اسپور مورد استفاده داشته است. بررسی تعداد ساقه ، اوزان تر و خشک ، رشد طولی گیاه و میزان محصول نشان داد که این قارچ آنتاگونیست موجب ازدیاد رشد و نمو گیاه سیب زمینی و همچنین محصول آن شده است. بررسی و مقایسه حساسیت 24 رقم سیبزمینی تجاری به بیماری نقطه سیاه معلوم داشت که ارقام مورد بررسی واکنشهای متفاوت و معنی داری نسبت به بیماری از خود نشان میدهند. به طوریکه رقم دزیره کمترین آلودگی را داشته و پس از آن به ترتیب ارقام اسکورت، کیزر، کاسموس، کارلیتا و مورن با اختلاف بسیار کمی واقع شدند. بیشترین آلودگی روی رقم ماریجک دیده شد و پس از آن ارقام کوزیما و مونالیزا قرار گرفتند و بقیه ارقام در حد فاصل این دو طیف واقع شدند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Biological and Cultural Control of Black Dot Disease of Potato
چکیده انگلیسی مقاله
The black dot disease of potato is a fungal disease caused by Colletotrichum coccodes (syn. C. atramentarium) that produces accervuli on infected underground plant parts which appear as black dots. The disease appears at the flowering stage and develops up to the season end. The survey on black dot disease of potato in two successive years indicated that the infection percentage is 39.86 in Feraydan (Isfahan), one of the most important potato production regions in Iran. Studies on usual cropping patterns with, potato including, wheat alfa-alfa, barley and fallow showed that in terms of disease infection, one year rotation with fallow reduced the disease severity almost to half compared with control and other cropping patterns. Biological seed and soil treatment, with Trichoderma harzianum in various spores density reduced the disease in various degrees significantly and increased the potato plant growth factors including the number of stems, foliage fresh and dry weights, and also the yields in cases of spore applications, depending upon the type and application dosage. Comparative susceptibility assessments of 24 commercial potato varieties to the black dot disease indicated that the variety Desiree was the least concerned in terms of infection, followed by Scort ,Casser, Casmos, Carlita and Moren , where as Marijke, Cosima and Monalisa were highly infected in comparison to other tested verities and the rests of varieties were scored within these two ranges.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
مهدی نصر اصفهانی | a nasr esfahani
احمد مرتضوی | a mousavi bak
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-332&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات