این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 4 دی 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۶، شماره ۲۱، صفحات ۱۰۵-۱۱۹
عنوان فارسی
اثر شوری و باکتری های محرک رشد بر برخی صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه گندم تتراپلوئید پوشینه دار در مقایسه با گندم دوروم
چکیده فارسی مقاله
اطلاعات علمی کافی در زمینه گندمهای پوشینهدار موجود نیست، لذا در مطالعه حاضر تغییرات محتوای کارتنوئید، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، غلظت مالوندآلدئید، پایداری غشاء و عملکرد دانه یک ژنوتیپ از گندمهای تتراپلوئید پوشینهدار (بهنام جونقان) در مقایسه با یک ژنوتیپ از گندمهای دوروم (بهنام یاواروس) در پاسخ به تیمار آب شور و باکتری محرک رشد بهصورت آزمایش کرتهای خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سال زراعی 1392 - 1391 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. سه سطح شوری آب (0، 100 و 200 میلیمولار نمک طعام) بهعنوان فاکتور اصلی و دو ژنوتیپ و چهار سطح سویه باکتری محرک رشد (شاهد، 550، 57 و (UW3 بهعنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شدند. شوری منجر به کاهش معنیدار عملکرد دانه (نزدیک به 30 درصد)، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز و محتوای کارتنوئید شد، همچنین شوری سبب کاهش پایداری غشاء و افزایش غلظت مالوندآلدئید شد که نشاندهنده تخریب غشاء سلولی است. سویههای باکتری تأثیر متفاوتی بر صفات مذکور داشتند. سویه 550 منجر به افزایش 44 درصدی عملکرد دانه در شرایط غیر شور و سویه UW3 منجر به افزایش 24 درصدی عملکرد دانه در سطح 200 میلیمولار شوری شد. باکتریهای محرک رشد منجر به افزایش پایداری غشاء در شرایط شور شدند. بهطورکلی به نظر میرسد نوع تأثیر باکتریهای محرک رشد بر گندم های تتراپلوئید به ژنوتیپ، میزان شوری و سویه باکتری بستگی دارد. ژنوتیپ پوشینهدار جونقان از نظر صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه و عملکرد دانه ضعیفتر از ژنوتیپ یاواروس بود، ولی درصد کاهش عملکرد دانه آن در اثر شوری تفاوت معنیداری با ژنوتیپ یاواروس نداشت.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effects of Salinity and Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Some Physiological Traits and Grain Yield of Hulled Wheat Compared to Durum Wheat
چکیده انگلیسی مقاله
Scientific data on the hulled wheats is scarce. Therefore, changes in some physiological attributes including carotenoids concentration, antioxidant enzymes activity, malondialdehyde content (MDA), cell membrane stability index (MSI) and grain yield in a hulled tetraploid wheat (i.e. "Joneghan") and a durum wheat cultivar (i.e. "Yavaroos") in response to salinity and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) were studied using a split-factorial based on randomized complete block design at Research Farm, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran in 2013. Three levels of irrigation water salinity (control, 100 and 200 mM of NaCl) were chosen as main plots and the two tetraploid wheat genotypes and three PGPR strains (550, 57 and UW3) and bacteria-free control were considered as subplots. Salinity led to significant decreases in grain yield/m2 (nearly 30%), activity of the antioxidative enzymes of catalase (CAT), peroxidase (POX) and ascorbate peroxidase (APOX) and carotenoids concentration. Salinity led to a decrease in MSI and an increase in MDA content, indicating salt-induced damages to the cells. Bacterial strains left different effects on the above-mentioned traits. Strain 550 led to 44% increase in grain yield of the two genotypes at the absence of salt, though strain UW3 led to 24% increase in grain yield of the genotypes, when grown at the presence of 200 mM of NaCl. Though, the bacterial strains led to increase in MSI of the salt-treated plants. From the data obtained in the present field study we can conclude that the PGPR efficacy in the mitigating salt stress in tetraploid wheat is genotype-, salt level- and strain-specific. The "Joneghan" hulled tetraploid wheat was out-performed by the "Yavaroos" durum wheat, though its yield penalty due to saline water did not appear to differ from that of the latter genotype.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سمیرا طباطبایی | s. tabatabaei
isfahan university of technology ,isfahan, iran.
دانشگاه صنعتی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)
پرویز احسان زاده | p. ehsanzadeh
isfahan university of technology ,isfahan, iran.
دانشگاه صنعتی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-380&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
کاربردی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات