این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۶، شماره ۲۰، صفحات ۴۱-۵۳
عنوان فارسی
بررسی تأثیر تنش شوری بر صفات اگروفیزیولوژیک گندم نان و دوروم در مرحله گیاهچه ای
چکیده فارسی مقاله
این مطالعه بهمنظور بررسی اثرات تنش شوری بر صفات زراعی و فیزیولوژیکی ارقام گندم نان و دوروم در مرحله گیاهچهای انجام شد. تحمل به شوری ده رقم مختلف گندم در دو سطح شوری (شاهد و 6 دسیزیمنس بر متر) بهصورت طرح کرتهای خرد شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط هیدروپونیک مورد ارزیابی قرار گرفت. 14 صفت مختلف زراعی و فیزیولوژیکی (از جمله محتوای نسبی آب و غلظت یونهای سدیم، پتاسیم و کلسیم) اندازهگیری شد. شوری باعث اختلاف معنیدار بر روی همه صفات اندازهگیری شده بهجز وزن خشک ریشه و نسبت سدیم به کلسیم شد. ژنوتیپهای مورد مطالعه اختلاف معنیداری برای طول ریشهچه، طول برگ، وزن خشک گیاهچه، وزن خشک برگ، وزن خشک ریشه، محتوای نسبی آب برگ، محتوای یونی سدیم، پتاسیم، کلسیم، سدیم به پتاسیم و سدیم به کلسیم نشان دادند. با افزایش سطح شوری ژنوتیپهای مورد مطالعه کاهش معنیداری در صفات اندازهگیری شده نشان دادند. اثر متقابل شوری × رقم برای محتوای نسبی آب، غلظت سدیم، کلسیم و سدیم به کلسیم معنیدار بود. تیمار شوری منجر به افرایش مقدار سدیم و کاهش یونهای پتاسیم و کلسیم در برگ شد. بیشترین مقدار وزن خشک ساقه (035/0 گرم)، وزن خشک ریشه (024/0 گرم) و نسبت سدیم به کلسیم (71/1) متعلق به رقم الموت بود. بیشترین مقدارطول گیاهچه (12 سانتیمتر) در رقم وریناک (گندم نان) مشاهده شد. رقم طوس (گندم نان) دارای بیشترین مقدار طول ریشهچه (63/14 سانتیمتر)، وزن خشک گیاهچه (057/0 گرم)، محتوای نسبی آب (20/82)، پتاسیم برگی (38/3 میلیگرم/گرم وزن خشک) و پایداری غشاء (59/0) و کمترین مقدار نسبت سدیم به پتاسیم (17/0) بود و در این مطالعه بهعنوان ژنوتیپ برتر متحمل به شوری شناخته شد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Evaluation of Salt Stress Effect on the Agro-Physiological Traits of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) and Durum Wheat (Triticum turgidum L.) at the Seedling Stage
چکیده انگلیسی مقاله
This experiment was conducted to evaluate the effects of salt stress on some agro-physiological traits in ten varieties of bread (Triticum aestivum L.) and durum (Triticum turgidum L.) wheats in seedling stage. A greenhouse experiment was carried out as a split plot experiment based on a completely randomized design with four replications in hydroponic condition. Different agronomic and physiological traits (such as Na+, K+, Ca+2 contents and relative water content (RWC)) were studied. Salinity showed significant effect on all of the studied traits, except for root dry weight and the ratio of Na+/Ca+2. Increase in NaCl level led to significant reductions in all studied traits. The studied genotypes showed significant difference for radicle length, leaf length, seedling dry weight, leaf dry weight, root dry weight, RWC and Na+, K+, Ca+2 concentrations and Na+/K+ and Na+/Ca+2 ratios. The genotype × salinity interaction was significant for RWC, Na+, Ca+2 and Na+/Ca+2. The salt stress increased the leaf Na+ while it decreased the K+ and Ca2+ concentrations. The greatest shoot dry weight (0.035 g), root dry weight (0.024 g) and Na+/Ca+2 ratio (1.71) were found in genotype Alamot (bread wheat) and the greatest plantlet length (12 cm) was observed in genotype Verinak. The greatest rootlet length (14.63 cm), dry weight of seedlings (0.057 g), RWC (82.20%), membrane stability (0.59), K+ (3.38 mg/g dry weight) and the smallest Na+/K+ ratio (0.17) were detected in genotype Toos (bread wheat). The genotype Toos was identified as the most tolerant genotype to salt stress.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Growth rate, Salt stress, Wheat, Ion
نویسندگان مقاله
پوراندخت گلکار | p. golkar
isfahan university of technology, isfahan, iran.
دانشگاه صنعتی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)
لیلا کشاورز | l. keshavarz
shahid bahonar university of kerman, kerman, iran.
دانشگاه شهید باهنر کرمان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید باهنر (Shahid bahonar university)
مهری صفاری | m. saffari
shahid bahonar university of kerman, kerman, iran.
دانشگاه شهید باهنر کرمان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید باهنر (Shahid bahonar university)
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-361&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات