این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۶، شماره ۳، صفحات ۱۸۹-۲۰۳

عنوان فارسی بررسی صفات کیفی دانه، زیرواحدهای گلوتنین و روابط آنها در گندم دوروم
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی صفات مرتبط با کیفیت دانه و زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی زیاد (HMW) و کم (LMW)، 104 ژنوتیپ گندم دوروم آزمایش شد. شش صفت کیفیت دانه شامل وزن حجمی، سختی دانه، گلوتن تر، گلوتن خشک، پروتئین و حجم رسوب SDS در این ژنوتیپ‌ها اندازه‌گیری گردید. تفکیک زیرواحدهای گلوتنین HMW و LMW طبق روش ژل پلی‌اکریلامید سدیم دودسیل سولفات (SDS- PAGE) و روی 33 ژنوتیپ انجام شد. محاسبات آماری شامل ضرایب هم‌بستگی ساده میان صفات کیفیت دانه، تجزیه خوشه‌ای ژنوتیپ‌ها بر اساس صفات کیفیت دانه، تجزیه واریانس صفات کیفیت دانه بر مبنای زیرواحدهای HMW، LMW، ترکیبات زیرواحدها و کلیه زیرواحدها، و نهایتاً تجزیه هم‌بستگی متعارف بین زیرواحدها و صفات کیفیت دانه بود. نتایج تجزیه عامل‌ها، دو عامل پنهانی را شناسایی نمود که جمعاً 65 درصد از کل تنوع داده‌ها را توجیه می‌کردند. عامل اول به نام کمیت پروتئین و عامل دوم به نام عامل کیفیت پروتئین نام‌گذاری شد. در تجزیه خوشه‌ای ژنوتیپ‌ها به چهار گروه تقسیم شدند. مقایسه میانگین صفات در گروه‌های به دست آمده نشان داد که ژنوتیپ‌های گروه‌های دوم و چهارم از حیث صفات مرتبط با کمیت و کیفیت پروتئین مطلوب هستند. در بررسی زیرواحدهای گلوتنین، هفت زیرواحد HMW و دو زیرواحد LMW شناسایی گردید. در مکان ژنی Glu- Al تنها آلل نول مشاهده شد. در مکان ژنی Glu- Bl زیرواحدهای 8+7، 8+6، 16+13 و 20 دیده شدند، که هیچ‌ کدام از نظر صفات کیفیت دانه اختلاف معنی‌داری با یکدیگر نشان ندادند؛ ولی زیرواحدهای 8+6 و 8+7، نسبت به زیرواحد 20، حجم رسوب SDS بیشتری نشان دادند. زیرواحدهای LMW-1 و LMW-2 از نظر پروتئین و حجم رسوب SDS اختلاف معنی‌داری داشته و LMW-1 به مقدار پروتئین زیادتر و LMW-2 به حجم رسوب SDS بیشتر مربوط می‌شدند. ترکیب زیر واحدهای 8+7 /HMW LMW-1 بیشترین محتوای پروتئین، و ترکیب زیرواحدهای 8+6 LMW-2/ و 8+7 LMW-2/ بیشترین حجم رسوب SDS را داشتند. نتایج بررسی هم‌بستگی‌های متعارف نشان داد که وجود زیرواحدهای LMW-2 و 8+7 HMW و نبود LMW-1 و 20 HMW در گندم‌های دوروم موجب افزایش حجم رسوب SDS و کاهش پروتئین و گلوتن می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم دوروم، کیفیت دانه، گلوتنین، HMW، LMW

عنوان انگلیسی Evaluation of Grain Quality Traits, Glutenin Subunits and Their Relationship in Durum Wheat
چکیده انگلیسی مقاله To study grain quality traits and their relationships with high molecular weight (HMW) and low moleculor weight (LMW) glutenin subunits, 104 durum wheat genotypes were used. Six grain quality characteristics comprising wet and dry gluten content, test weight, grain hardiness, protein content and SDS sedimentation volume were studied. HMW and LMW glutenin subunits were evaluated using SDS-polyacrylamid gel electrophoresis (SDS-PAGE) in 33 genotypes. Statistical analysis including correlation coefficients, factor analysis, cluster analysis of genotypes based on qualitative traits, analysis of variance in qualitative traits based on HMW, LMW, and combination of subunits as well as all of subunits, and canonical correlation analysis between glutenin subunits and qualitative traits were used. Factor analysis of the genotypes detected 2 factors, which explained 65 percent of the total variation among the data. These were named quantitative protein and qualitative protein. Based on cluster analysis, the genotypes were classified into four clusters. The genotypes in groups 2 and 4 were beneficial in terms of protein quantity and quality. In evaluating glutenin subunits, 7 HMW subunits and 2 LMW subunits were detected. Subunit null of Glu-Al was observed. Subunits 7+8, 6+8, 13+16 and 20 at Glu-Bl were observed however, neither of them had significant differences in qualitative traits, but 6+8 and 7+8 had a higher SDS sedimentation rate than 20. LMW-1 and LMW-2 had significant differences in protein content and SDS sedimentation LMW-1 had higher protein content whereas LMW-2 had higher SDS sedimentation. Combibation of subunit LMW-1 / HMW 7+8 had the highest protein content and LMW-2/HMW 7+8 had the highest SDS sedimentation. Results of canonical correlation showed that presence of LMW-2 and HMW 7+8, and absence of LMW-1 and HMW 20 in durum wheats caused an increase in SDS sedimentation and a reduction in protein and gluten content.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Durum wheat, Grain quality, Glutenin, LMW, HMW

نویسندگان مقاله مریم گل آبادی | m golabadi


احمد ارزانی | a arzani



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-224&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات