این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۷۷-۸۹

عنوان فارسی بررسی تنوع و تجزیه ضرایب مسیر صفات مرتبط با کیفیت نانوایی در لاین‌ های اصلاحی، ارقام زراعی و بومی گندم
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی میزان تنوع و مطالعه هم‌بستگی میان صفات مرتبط با کیفیت نانوایی از طریق تجزیه ضرایب مسیر، 145 ژنوتیپ گندم نان مرکب از 90 لاین اصلاحی و 55 رقم بومی و زراعی مورد آزمایش قرار گرفتند. از صفات درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی، حجم رسوب با SDS، سختی دانه، وزن حجمی (هکتولیتر)، حجم نان، درصد رطوبت دانه و جذب آب، به عنوان معیارهای غیر مستقیم برای ارزیابی کیفیت نانوایی ژنوتیپ‌ها استفاده شد. صفات سختی دانه، حجم رسوب زلنی و حجم رسوب با SDS، به ترتیب با ضرایب تغییرات 51/13، 83/11 و 03/11 از بیشترین میزان تنوع برخوردار بودند. نتایج تجزیه عامل‌ها برای ژنوتیپ‌ها بر مبنای صفات کیفی گویای نقش دو عامل پنهانی در توجیه 23/98 درصد از تنوع کل داده‌ها بود. این عوامل به ترتیب عامل شاخص پروتئین دانه و حجم نان نام‌گذاری شدند. نتایج مطالعه هم‌بستگی میان صفات کیفی، بر رابطه مستقیم و معنی‌دار درصد پروتئین و حجم رسوب با SDS، با دیگر صفات مرتبط با کیفیت نانوایی گواهی داد. در رگرسیون مرحله‌ای، درصد پروتئین به عنوان صفت توجیه کننده مقدار زیادی از تغییرات صفات کیفی دیگر، در مراحل اول و دوم به مدل وارد شد. هم‌چنین،‌ تجزیه ضرایب مسیر نشان دهنده اهمیت اثر مستقیم و معنی‌دار صفات درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی، حجم نان، درصد رطوبت دانه و درصد جذب آب و اثر غیر مستقیم این صفات از طریق درصد پروتئین بر تغییرات حجم رسوب با SDS بود. تجزیه خوشه‌ای بر پایه صفات کیفی نشان دهنده ظرفیت مطلوب ژنوتیپ‌های زراعی و بومی از حیث صفات مرتبط با کیفیت و کمیت پروتئین، در مقایسه با ژنوتیپ‌های گروه‌های دیگر (به‌ طور عمده لاین‌های اصلاحی) بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنوع، تجزیه ضرایب مسیر،کیفیت نانوایی گندم

عنوان انگلیسی Variation and Path Coefficient Analysis of Bread Making Quality Traits in Breeding Lines, Cultivars and Landrace Varieties of Wheat
چکیده انگلیسی مقاله The variation and path coefficient analysis of bread-making quality traits have been studied for 145 genotypes of breeding lines, cultivars and landrace varieties of wheat (Triticum aestivum L.). Bread-making quality traits of genotypes was evaluated indirectly by protein percentage, SDS and Zeleny sedimentation tests, hardness index, test weight, bread volume, grain moisture, and water absorption percentage. Hardness index, Zeleny and SDS sedimentation tests had the highest coefficient of variability (13.51%, 11.83% and 11.03%, respectively). Factor analysis for the genotypes, based on qualitative traits revealed two factors, which explain 98.23% of total variation and were named grain protein index and bread volume factors. The result of correlation analysis indicated positive and significant relationship between protein percentage, SDS sedimentation test and other bread-making quality traits. On the first and second steps of stepwise regression analysis, protein percentage was the most effective trait in explaining different qualitative trait variations. Path analysis also showed the direct and significant effects of protein percentage, Zeleny sedimentation volume, grain moisture and water absorption percentage, and bread volume on SDS sedimentation test. According to cluster analysis based on qualitative traits, the cultivars and landrace varieties, from the view poit of protein quality and quantity, had the highest potential among other groups (generally breading lines).
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Bread wheat quality, Path analysis , Variation

نویسندگان مقاله فهیمه شاهین نیا | f shahin nia


عبدالمجید رضایی | a rezai


عباس سعیدی | a saedi



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-174&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات