این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۶، شماره ۱، صفحات ۱۸۹-۱۹۸

عنوان فارسی ترکیب واریته های غالب خرمای ایران
چکیده فارسی مقاله خرما از نظر ارزش غذایی با تولید 2830 کیلوکالری انرژی از هر کیلوگرم و نیز وجود مقادیر زیادی ویتامین‌ها و املاح مختلف محصول بسیار ارزشمندی است. خرما هم‌چنین می‌تواند جانشین بسیار مناسب و اقتصادی برای شکر مورد استفاده در تغذیه زنبور عسل باشد. ولی وجود قند مانوز و پتاسیم در خرما برای زنبور بسیار مضر است. در این پژوهش، با هدف تعیین مناسب‌ترین واریته خرما در تغذیه انسان و زنبور عسل، واریته‌های غالب خرما در ایران، شامل مضافتی بم، مضافتی جیرفت، سعمران، زاهدی، خنیزی، کنگرود، خاصی، کبکاب، بهبهان، شاهاتی، شهداد و کبکاب بوشهر جمع‌آوری و تجزیه گردید. میزان رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و املاح سدیم، پتاسیم و کلسیم تعیین شد. هم‌چنین، میزان قندهای موجود در واریته‌های مزبور با استفاده از روش‌های شیمیایی لین - آینون، شافر - سوموگای و روش کروماتوگرافی با کارایی زیاد اندازه‌گیری شد.نتایج نشان داد که اختلاف معنی‌داری از نظر مقدار رطوبت و پروتئین بین واریته‌ها وجود دارد (شهدادی بیشترین و زاهدی کمترین مقدار رطوبت و کبکاب بهبهان بیشترین و شهداد کمترین مقدار پروتئین را داشتند)، ولی از نظر چربی و خاکستر اختلاف معنی‌داری میان واریته‌ها وجود نداشت. از نظر میزان املاح نیز واریته‌ها اختلاف معنی‌داری با یکدیگر داشتند. مضافتی جیرفت کمترین میزان پتاسیم را داشت و از این نظر به عنوان مناسب‌ترین واریته برای تغذیه زنبور عسل شناخته شد. هم‌چنین، از نظر میزان قندهای مختلف اختلاف معنی‌داری بین واریته‌ها وجود داشت، که سعمران با کمترین میزان مانوز مناسب‌ترین واریته در تغذیه زنبور عسل تعیین گردید. بیشترین مقدار ساکارز نیز در واریته کنگرود دیده شد، که از این نظر، نسبت به واریته‌های دیگر برای تغذیه زنبور عسل مناسب‌تر می‌باشد. بنابراین، با توجه به نتایج فوق، این سه واریته برای تغذیه زنبور عسل بهتر است، ولی با توجه به قیمت زیاد برخی از واریته‌ها، واریته سعمران مناسب‌ترین واریته در تغذیه زنبور عسل تشخیص داده شد. از نظر تغذیه انسانی، با توجه به میزان املاح و قندهای مختلف، واریته کبکاب بهبهان به عنوان ارزشمندترین واریته معرفی گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ترکیب شیمیایی خرما، خرمای ایران

عنوان انگلیسی Determination of Composition of Iranian Dominant Dates
چکیده انگلیسی مقاله Iran, as the biggest producer of dates, has 25 percent of the world date production. More than 400 varieties of dates have been identified in Iran. Dates have a high nutritional value they contain considerable amounts of sugar, vitamins and minerals. For instance, 2830 kilocalories of energy are obtained from one kilogram of dates. Dates are economically suitable replacements for sugar in bee feeds. However, feeding bees with some varieties, which contain certain amounts of mannose and potassium, are harmful. This investigation was carried out in order to identify the most suitable variety of dates useful for bee feed and to determine its nutritional value as human food. In this study, the dominant varieties of date including Bam Mazafati, Behbahan Kabkab, Booshehr Kabkab, Jiroft Mazafati, Kangoroad, Khanizi, Khasi, Saameran, Shahani, Shahdadi and Zahedi, were collected and analysed. The amounts of moisture, fat, protein, ash, and minerals such as sodium, potassium, and calcium were determined. Also, sugar composition of the above varieties consisting of glucose, fructose and sucrose, was measured. Chemical methods (Lane-Eynon and Shaffer-Somogyi) and high performance liquid chromatography were used for sugar determination. The results showed that, except for moisture and protein contents, there was no significant difference between fat and ash contents of the samples. Shahdadi and Zahedi had the highest and lowest moisture contents, respectively. Behbahan Kabkab and Shahdadi had the highest and lowest protein contents respectively. Jiroft Mazafati and Saameran had significantly the lowest amounts of potassium and mannose, respectively, while Kangoroad had significantly the highest amount of sucrose, which is use full for bees. Therefore, these three varieties were found to be suitable replacements for sugar in bee feeds, but considering their price, Saameran is recommended as the best feed for bees. On the other hand, with respect to the minerals and sugar contents, Behbahan Kabkab was found as the most nutritious date for human food.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Iranian Date, Dates composition

نویسندگان مقاله جواد کرامت | j. keramat


محمد خوروش | m. khorvash



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-12&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات