این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۵، شماره ۱۸، صفحات ۱۳۹-۱۵۱
عنوان فارسی
ارزیابی ویژگی های زراعی و پایداری عملکرد دانه لاین های امیدبخش در استان گیلان
چکیده فارسی مقاله
این مطالعه بهمنظور ارزیابی خصوصیات کمی، کیفی و پایداری عملکرد دانه 10 لاین امیدبخش برنج بههمراه رقم خزر بهعنوان شاهد در سه منطقه از استان گیلان (رشت، رودسر و تالش) طی سه سال انجام شد. نوع طرح آزمایشی مورد استفاده بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار بود. در این بررسی، خصوصیاتی شامل عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد پنجه، طول خوشه، تعداد دانه پُر در خوشه، وزن هزار دانه، طول دانه، عرض دانه، شکل دانه، روز تا پنجاه درصد گلدهی، روز تا رسیدن کامل، میزان آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و قوام ژل اندازهگیری شدند. تجزیه واریانس ساده و مرکب بر روی دادههای عملکرد دانه انجام شد. تجزیه واریانس ساده دادهها نشان داد که ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر عملکرد دانه در هر سه منطقه رشت، رودسر و تالش در هر سه سال آزمایش دارای اختلاف معنیداری بودند. تجزیه واریانس مرکب دادهها نیز نشان داد که ژنوتیپها از نظر صفت عملکرد دانه در سالها و مکانهای مختلف با یکدیگر اختلاف معنیداری داشتند. اثر متقابل سال × مکان و همچنین ژنوتیپ × مکان معنیدار نشد، درحالیکه اثر متقابل ژنوتیپ × مکان × سال معنیدار بود. تجزیه پایداری به روش لین و بینز انجام شد. نتایج نشان داد لاینهای شماره 4 ،7 و 8 بهدلیل داشتن کمترین ضریب تغییرات و میانگین مربعات درون مکانی بهعنوان لاینهای پایدار شناخته شدند. با توجه به اینکه اصلاح و معرفی ارقام مطلوب یکی از مهمترین اهداف بهنژادی برنج در ایران است، در نتیجه امکان گزینش برای بهبود صفات مذکور بهمنظور اصلاح برای کیفیت برنج در ژنوتیپهای مورد مطالعه وجود دارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
برنج، پایداری، عملکرد، کیفیت
عنوان انگلیسی
Evaluation of Agronomic Characteristics and Grain Yield Stability of Promising Lines of Rice in Guilan Province
چکیده انگلیسی مقاله
This study was conducted to evaluate the quantitative and qualitative characteristics and grain yield stability of 10 promising lines of rice, compared to cultivar Khazar as the checking variety, in Rasht, Roudsar and Talesh cities of Guilan province, Iran, in three years. The experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications. Characteristics such as grain yield, plant height, tiller number, panicle length, filled grain in panicle, 1000 grain weight, length, and shape of grain, days to 50% flowering and maturity, amylase content, gel consistency and gelatinization temperature were measured. The simple and combined analyses of variance were performed on grain yield data. Simple analysis of variance revealed significant differences within the genotypes. Results of combined analysis of variance indicated that there were significant differences among the grain yield of the genotypes in different years and locations. The interaction effects of location × year and location × genotype weren't significant; however, the interactions effects of genotype × location × year were significant. Stability analysis was also performed with Lin and Binns method. According to the stability analysis, lines no. 4, 7 and 8 were characterized as stable lines because of having low coefficient of variation and mean square within location. It seems, from our data, that appropriate breeding schemes based on hybridization and selection for these traits may bring about an improvement in cooking quality of rice.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Rice, Stability, Yield, Quality
نویسندگان مقاله
علی رضا ترنگ | a r tarang
education and
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج
سازمان اصلی تایید شده
: سازمان تحقیقات
سعید بخشی پور | s. bakhshipour
rice research institute, rasht- iran.
مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات برنج کشور
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-323&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات