این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۵، شماره ۱۸، صفحات ۱۶۵-۱۷۷
عنوان فارسی
ارزیابی ویژگیهای مورفولوژیک و صفات مرتبط با خوابیدگی بوته در ارقام اصلاحشده برنج (Oryza sativa L.)
چکیده فارسی مقاله
بهمنظور ارزیابی ویژگیهای مورفولوژیک مرتبط با خوابیدگی بوته و مقایسه ارقام اصلاحشده برنج از نظر مقاومت به خوابیدگی بوته، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) طراحی و اجرا شد. ارقام مورد آزمایش شامل شش رقم برنج اصلاحشده (کادوس، خزر، گوهر، درفک، سپیدرود و دیلم) و رقم بومی هاشمی (حساس به خوابیدگی بهعنوان شاهد) بود. صفات مورد بررسی شامل، ارتفاع بوته، طول ساقه و میانگرهها، قطر، ضخامت، سطح مقطع، نسبت وزن تر و وزن خشک میانگره به طول میانگره، مقاومت به شکستگی، گشتاور خمشی و شاخص خوابیدگی میانگره سوم و چهارم و مقاومت فشاری بوته بودند. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم خزر با دارا بودن بیشترین مقدار ضخامت میانگره سوم و چهارم (بهترتیب 11/4 و 26/4 میلیمتر)، قطر متوسط میانگره سوم و چهارم (بهترتیب 33/8 و 46/9 میلیمتر)، سطح مقطع میانگره سوم و چهارم (بهترتیب 96/40 و 32/52 میلیمتر مربع) و نسبت وزن تر به طول میانگره سوم و چهارم (بهترتیب 48/301 و 15/444 میلیگرم بر سانتیمتر) و نسبت وزن خشک به طول میانگره سوم و چهارم (بهترتیب 46/49 و 38/50 میلیگرم بر سانتیمتر) و بهدنبال آن با دارا بودن بیشترین مقاومت به شکستگی میانگره سوم و چهارم (بهترتیب 43/14 و 87/20 نیوتن)، مقاومترین ژنوتیپ در بین ارقام ارزیابی شد. در این آزمایش رقم خزر در مقایسه با سایر ارقام اصلاحشده بیشترین میزان ارتفاع (121 سانتیمتر) را دارا بود. با توجه به همبستگی بالای صفات ضخامت، قطر متوسط، سطح مقطع و نسبت وزن تر و وزن خشک در واحد طول میانگره با مقاومت به شکستگی میانگره و مقاومت فشاری بوته، بهنظر میرسد این صفات میتوانند شاخصهایی غیر مستقیم جهت انتخاب ارقام با مقاومت بالا به خوابیدگی بوته باشند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
برنج، شاخص خوابیدگی، مقاومت به شکستگی، مقاومت فشاری بوته
عنوان انگلیسی
Evaluation of Lodging-Related Morphological Characteristics in Improved Rice (Oryza sativa L.) Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله
In order to evaluate the morphological characteristics and lodging-related traits and comparison of improved cultivars of rice plant resistance to lodging, a field experiment was carried out in randomized complete block design with three replications in 2012 at the Rice Research Institute of Iran )Rasht(. Rice cultivars were Kadus, Khazar, Gohar, Dorfak, Sepidrood and Deylam and local rice cultivar (Hashemi; susceptible to lodging as a control). Plant height, stem length, internode length for the first, second, third and fourth internodes, diameter, thickness and cross- section area of third and fourth internodes, ratio of fresh weight and dry weight of third and fourth internodes to internode length, breaking resistance, bending moment and lodging resistance of third and fourth internodes and pushing resistance were examined. Khazar cultivar with greater thickness of third and fourth internodes (4.11 and 4.26 mm), diameter of third and fourth internodes (8.33 and 9.46 mm), cross- section area of the third and fourth internodes (40.96 and 52.32 mm2) and ratio of fresh weight of third and fourth internodes to internode length (301.48 and 444.15 mg.cm-1) and ratio of dry weight of third and fourth internodes to internode length (49.46 and 50.38 mg.cm-1), breaking resistance of the third and fourth internodes (14.43 and 20.87 N, respectively) was found to be the most resistant cultivar. Khazar cultivar with a plant height of 121 cm was found to be the tallest among all studied cultivars. Considering the strong correlation found between thickness, stem diameter, cross- section area of third and fourth internodes and ratio of fresh weight and dry weight of third and fourth internodes to internode length with breaking resistance and pushing resistance, it seems that these traits could be considered as indirect indices in selection for higher resistance of rice cultivars to lodging.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Breaking resistance, Lodging index, Pushing resistance, Rice
نویسندگان مقاله
مریم برومند | m. broomand
university of guilan, guilan, iran.
دانشگاه گیلان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه گیلان (Guilan university)
مسعود اصفهانی | m. esfahani
university of guilan, guilan, iran.
دانشگاه گیلان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه گیلان (Guilan university)
محمدرضا علیزاده | m r alizadeh
rice research institute of iran rrii , rasht, iran.
مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات برنج کشور
علی اعلمی | a. alami
university of guilan, guilan, iran.
دانشگاه گیلان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه گیلان (Guilan university)
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-325&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات