این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۴، شماره ۱۲، صفحات ۲۳۵-۲۴۷
عنوان فارسی
بررسی برخی شاخصهای فیزیولوژیکی مرتبط با سرمازدگی در ارقام بادام با زمان گلدهی متفاوت
چکیده فارسی مقاله
زود گلدهی در ژنوتیپهای بومی و سرمازدگی و در نتیجه آن کاهش شدید تولید، از مشکلات عمده تولیدکنندگان بادام در اغلب سالها است. لذا درک صحیح از ویژگیهای ایجاد مقاومت جهت دستیابی به ارقام مقاوم به سرما با عملکرد بالا و بازارپسندی خوب از اهداف عمده بهنژادی بادام بشمار میرود. در این پژوهش طی یک بررسی مزرعهای از بین 40 ژنوتیپ، چهار ژنوتیپ متفاوت از نظر زمان گلدهی و مقاومت به سرما، شامل دیرگل حساس ( Sh12 )، میان گل تا دیرگل مقاوم ( H )، زود گل مقاوم ( G19 ) و میان گل حساس ( D99 ) انتخاب شد و برخی شاخصهای فیزیولوژیکی مرتبط با سرمازدگی در نمونههای تهیه شده در مرحله شکوفایی کامل، در شرایط کنترل شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد ژنوتیپ زود گل G19 و ژنوتیپ میان گل D99 بهترتیب دارای کمترین و بیشترین میزان سرمازدگی بودند. در اغلب موارد میزان قندهای محلول و همچنین مقدار عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در ژنوتیپهای مقاوم بهطور معنیداری بیش از ژنوتیپهای حساس بود. همبستگی بین میزان سرمازدگی با قندهای محلول، میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم منفی و معنیدار بود که میتواند بیانگر نقش این ویژگیها در تحمل به سرما باشد. درحالیکه این همبستگی با شاخص نشت یونی مثبت و معنیدار بود. در نمودار بایپلات میزان قندهای محلول، مقدار عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم با ژنوتیپهای مقاوم به سرما و نیز میزان سرمازدگی و نشت یونی با ژنوتیپهای حساس به سرما در یک راستا بودند. تجزیه خوشهای برمبنای این ویژگیها به درستی ژنوتیپهای حساس و مقاوم را در گروههای جداگانه قرار داد. لذا ضمن اینکه میتوان از این ویژگیها در شناسایی ژنوتیپهای مقاوم استفاده نمود، بهرهگیری از ژنوتیپهای H و G19 در اصلاح ژنتیکی تحمل به سرما و ایجاد ارقام جدید در بادام قابل توصیه است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
بادام، سرمازدگی، شاخص های تحمل به سرما، قندهای محلول
عنوان انگلیسی
Investigation of some Physiological Indices Related to Frost Damage in Almond Genotypes with Different Flowering Time
چکیده انگلیسی مقاله
Early flowering and frost in native genotypes are among causes of reduction in almond production in most years. Therefore, a proper understanding of the resistance mechanisms is necessary for developing varieties with high quality and resistant to frost. In this research, four different genotypes were selected out of 40 genotypes based on flowering time and resistance to frost, including late flowering and susceptible to frost (Sh12) medium to late flowering and resistant to frost (H), early flowering and resistant to frost (G19) and medium flowering and susceptible to frost (D99). These genotypes were evaluated in terms of physiological characteristic related to frost resistance at full-bloom stage in a controlled condition. The results showed that the early flowering genotype (G19) and the medium flowering genotype (D99) had the highest and lowest damages, respectively. In the most cases, the amount of soluble sugars and amount of minerals (N, P, and K) were higher significantly in resistant genotypes compared with susceptible genotypes. The correlation between amount of frost damages and soluble sugars and minerals was negative and significant. These results imply that these characters are important in conferring frost tolerance to the genotypes. On the other side, the correlation between frost damage and ion leakage was positive and significant. According to the results shown in Bi-plot diagram, resistance to frost genotypes was accompanied with soluble sugars and minerals. Meanwhile susceptible genotypes were accompanied with ion leaking. In addition, cluster analysis classified different genotypes within different groups. In conclusion, these criteria could be used for detecting resistance genotypes, by the way the genotypes G19 and H both are recommended as frost resistant genotypes.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سید صادق موسوی | s s mousavi
college of agric., shahrekord univ., shahrekord, iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)
بهروز شیران | b. shiran
college of agric., shahrekord univ., shahrekord, iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)
علی ایمانی | a. imani
seed and plant improv. instit., karaj, iran
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
سعداله هوشمند | s. houshmand
college of agric., shahrekord univ., shahrekord, iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)
اسماعیل ابراهیمی | e. ebrahimie
college of agric., shiraz univ., shiraz, iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-164&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات