این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۳، شماره ۹، صفحات ۱-۱۴

عنوان فارسی تأثیر تنش خشکی بر آنزیم‌های آنتی اکسیدانی و صفات مرتبط با مرگ سلولی در مرحله پر شدن دانه در ارقام مقاوم و حساس گندم
چکیده فارسی مقاله خشکی یکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده تولید محصولات کشاورزی در ایران می‌باشد. به منظور بررسی چند معیار بیوشیمیایی مقاومت به خشکی در ارقام گندم، 20 رقم گندم ایرانی شامل 18 رقم گندم نان و 2 رقم گندم ماکارونی در یک آزمایش مزرعه‌ای در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز واقع در منطقه باجگاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش در قالب دو طرح بلوک کامل تصادفی جدا از هم و با دو سطح رطوبتی مطلوب (100 درصد ظرفیت مزرعه) و تنش خشکی (45 درصد ظرفیت مزرعه) و با سه تکرار اجرا گردید. تنش خشکی باعث افزایش معنی‌دار فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در مرحله پر شدن دانه شد و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) بیشترین افزایش فعالیت را نشان داد. هم‌چنین میزان لیپیداسیون غشا سلولی (MDA)، پراکسید هیدروژن (H2O2)، نشت یونی (LE) و مرگ سلولی (CD) نیز به‌طور معنی‌داری افزایش یافت و میزان پایداری غشا سلولی کاهش معنی‌داری نشان داد. طی این آزمایش مشخص شد که ارقام مقاوم مانند پیشتاز و چمران دارای بیشترین مقدار فعالیت آنتی اکسیدانی و کمترین میزان لیپیداسیون غشا سلولی، تجمع پراکسید هیدروژن، مرگ سلولی و در نتیجه آن بالاترین سطح پایداری غشا سلولی بودند. این روند در ارقام حساس مانند الموت و زرین عکس بود. از میان آنتی اکسیدان‌های مورد ارزیابی پراکسیداز (POD) و سوپراکسید دیسموتاز دارای همبستگی معنی‌داری با شاخص پایداری عملکرد بودند. پراکسید هیدروژن و شاخص پایداری غشا سلولی دارای بالاترین همبستگی با شاخص پایداری عملکرد در میان سایر معیارهای مورد ارزیابی بودند. هم‌چنین پیشتاز و الموت به‌ترتیب به‌عنوان مقاوم‌ترین و حساس‌ترین رقم شناخته شدند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of Drought Stress on Antioxidant Enzymes and Cell Death Related Traits in Resistant and Susceptible Wheat Cultivars at Grain Filling Stage
چکیده انگلیسی مقاله Drought is one of the major factors limiting crop production in Iran. Twenty Iranian wheat cultivars with wide range of sensitivity to drought, including 18 varieties of bread wheat and two varieties of durum wheat were used in two separate field experiments in 2009-2010 at the Experimental Station of College of Agricultural in Shiraz University. Each experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications. The moisture level in one of the experiments was optimum (100% field capacity) while the second experiment was conducted under drought stress (45% field capacity). Several biochemical components including antioxidant enzymes and hydrogen peroxide and some physiological traits were analyzed in the two conditions. Drought stress significantly increased antioxidant activity at the grain filling stage. Superoxide dismutase activity showed the highest increase. Lipid peroxidation, hydrogen peroxide, electrolyte leakage and cell death increased significantly under drought condition, however membrane stability index decreased. Resistant cultivars showed the highest antioxidant activity and the lowest lipid peroxidation, hydrogen peroxide, and electrolyte leakage. This trend was reversed in the susceptible cultivars. Peroxidase and superoxide dismutase had a significant correlation with yield stability index. Hydrogen peroxide and cell membrane stability indices showed the highest correlation with yield stability index. Also Pishtaz and Alamut were selected respectively as the most resistance and susceptible cultivars.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حجت هاشمی نسب | h. hasheminasab
compus of agric. and natur. res., razi univ., kermanshah, iran.
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه رازی (Razi university)

محمد تقی آساد | m t assad
college of agric., shiraz univ., shiraz, iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)

یحیی امام | y. emam
college of agric., shiraz univ., shiraz, iran.
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)


نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-81&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده کاربردی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات