این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۳، شماره ۷، صفحات ۱۷۳-۱۸۳

عنوان فارسی اثر تنش شوری بر میزان کلر، سدیم، پتاسیم، کلروفیل و قندهای محلول در نژادگان‌های مرکبات
چکیده فارسی مقاله به منظور شناسایی نژادگان‌های ( Genotypes ) متحمل به شوری از میان ژرم‌پلاسم موجود در کلکسیون مرکبات کترا، آزمایشی گلخانه‌ای به مدت 16 هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل با چهار سطح شوری کلرید سدیم (صفر، 2، 4 و 6 دسی‌زیمنس بر متر) و 10 نژادگان ناشناخته مرکبات در سه تکرار به اجرا در آمد. از نارنگی کلئوپاترا و سوئینگل سیتروملو به ترتیب به عنوان متحمل (شاهد) و حساس به شوری استفاده شد. پس از رشد گیاهچه‌ها به مدت شش ماه در گلدان‌های حاوی مقادیر مساوی پرلیت، ماسه و خاک باغچه، آبیاری با استفاده از آب دارای غلظت‌های مختلف کلرید سدیم هر 5 روز یکبار (با توجه به شرایط جوی و نیاز گیاه) صورت‌گرفت. مقادیر کلر، سدیم و پتاسیم در بافت برگ و ریشه، و هم‌چنین مقدار کلروفیل‌های a و b ، کلروفیل کل و غلظت قندهای محلول در برگ‌ها اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که شوری سبب افزایش غلظت یون کلر و سدیم در ریشه و برگ می‌شود. کمترین تجمع یون کلر در برگ مربوط به نژادگان g9 و هم‌چنین رقم نارنگی کلئوپاترا بود. در تمام موارد، مقدار یون پتاسیم و کلروفیل‌های a و b با افزایش شوری کاهش داشته، اما اثر متقابل شوری و نژادگان در این صفات معنی‌دار نبود. در کلیه ژرم‌پلاسم­های مورد بررسی، افزایش شوری، اثر یکسانی بر غلظت قندهای محلول نداشت. بر اساس نتایج به­دست آمده، نژادگان g9 با توجه به تجمع کمتر یون کلر و کاهش کمتر مقدار کلروفیل در مقایسه با بیشتر نمونه‌های مورد مطالعه، می‌تواند به عنوان نژادگان متحمل به شوری مورد توجه قرار گیرد و در برنامه‌های به­نژادی پایه­ها از آن استفاده شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ژرم‌پلاسم، کلرید سدیم، تحمل شوری

عنوان انگلیسی Effect of Salinity Stress on Chloride, Sodium, Potassium, Chlorophyll and Soluble Sugars Content in Citrus Genotypes
چکیده انگلیسی مقاله To determine salinity-tolerant genotypes among the citrus germplasm present in Kotra collection, a greenhouse experiment was carried out as factorial, completely randomized design with three replications, at four levels of NaCl (0, 2, 4 and 6 dS/m) and 10 unknown genotypes, for 16 weeks. Cleopatra mandarin and Swingle Citromelo, as tolerant (control) and sensitive cultivars, respectively, were used. After 6 months of seedlings growth in pots containing equal amounts of perlite, sand and garden soil, the irrigation water, containing different concentrations of sodium chloride was applied every 5 days (considering climatic conditions and plant requirements). At the end of the experiment, concentration of chloride and sodium in leaf and root, chlorophyll a and b and total chlorophyll content and concentration of soluble sugars in leaves were measured. Results showed that salinity increased chloride and sodium concentration in root and leaf. The lowest level of accumulation of chloride in leaf was related to genotype g9 and Cleopatra mandarin. Potassium concentration and chlorophyll a and b content decreased with salinity, while the interaction of genotype and salinity did not show significant difference in these characteristics. Genotypes were different in content of soluble sugars, in response to salinity. Based on the results, genotype g9, because of the lowest increase in leaf chloride content and also the lower decrease in total chlorophyll content, in comparison with most of the studied genotypes, can be considered as a tolerant genotype to salinity stress, and could be utilized in breeding programs of rootstocks.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Germplasm, Sodium chloride, Salinity tolerance.

نویسندگان مقاله بهروز گلعین | b. golein
iran. citrus res. inst., ramsar, iran.
مؤسسه تحقیقات مرکبات کشور، رامسر

فایزه میرعباسی | f. mirabbasi
dept. of hort., college of agric., zanjan univ., zanjan, iran.
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)

ولی ربیعی | v. rabiei
dept. of hort., college of agric., zanjan univ., zanjan, iran.
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)

رضا فیفایی | v. rabiei
iran. citrus res. inst., ramsar, iran.
مؤسسه تحقیقات مرکبات کشور، رامسر


نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-61&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات