این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
تحقیقات آب و خاک ایران
، جلد ۵۰، شماره ۳، صفحات ۵۸۱-۵۹۱
عنوان فارسی
تحلیل حساسیت و ارزیابی مدلهای فیزیکی و تجربی جذب آب ریشه در گیاه گوجهفرنگی
چکیده فارسی مقاله
جذب آب توسط ریشه عامل مهمی در پیشبینی تعرق گیاه و عملکرد محصول به شمار میرود. به طور کلی مدلهای جذب آب ریشه به دو گروه کلان (تجربی) و خرد (فیزیکی) تقسیمبندی میشوند. مدلهای فیزیکی به پارامترهای هیدرولیکی بیشتری نیاز دارند، در حالی که مدلهای تجربی سادهتر و به اطلاعات ورودی کمتری نیاز دارند. هدف از این پژوهش مقایسه عملکرد دو مدل تجربی و یک مدل فیزیکی برای پیشبینی جذب آب ریشه در گیاه گوجهفرنگی در شرایط گلخانهای میباشد. بدین ترتیب از روش عمومی عدم قطعیت تشابهات (GLUE) برای واسنجی مدلها (پارامترهای هیدرولیکی خاک و جذب آب ریشه) استفاده شده است. نتایج تحلیل حساسیت مدلهای مختلف نشان داد جذب آب ریشه به شرایط هیدرولیکی خاک حساستر از خصوصیات ریشه میباشند. نتایج نشان داد از بین پارامترهای هیدرولیکی خاک، جذب آب ریشه نسبت به ضرایب شکل و درصد رطوبت اشباع () حساسیت بیشتری نشان میدهد. از بین خصوصیات ریشه، حساسترین پارامتر تراکم طولی ریشه میباشد. همچنین نتایج نشان داد مدل ونگنوختن در ترکیب با روش GLUE به خوبی توانسته است جذب آب ریشه را شبیهسازی کند، به طوری که آمارههای ضریب تبیین (R2)، ضریب کارایی نش- ساتکلیف (N.S)، میانگین مجذور مربعات خطای نرمال شده (NRMSE)، میانگین مطلق خطا (MAE)، کارایی مدلسازی (ME) و شاخص توافق (d) به ترتیب 79/0، 69/0، 12/14، 75/0، 69/0، 86/0 به دست آمد. تلفیق مدلهای جذب آب ریشه به عنوان زیر مدل در مدلهای اگروهیدرولوژیک، ابزاری مفید برای پیشبینی تعرق گیاه، عملکرد محصول و همچنین مدیریت آب در مزرعه میباشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
پارامترهای هیرولیکی خاک، خصوصیات ریشه، گوجه فرنگی،
عنوان انگلیسی
Sensitivity Analysis and Evaluation of Physical and Experimental Models of Root Water Uptake in Tomato
چکیده انگلیسی مقاله
Root water uptake is considered as a major factor for predicting plant transpiration and the product yield. In general, the water root uptake models are divided into two macro- (experimental) and micro- (physical) groups. The physical models require more hydraulic parameters, while empirical models are simpler and require less input data. The aim of this study was to compare the performance of two empirical models and a physical model to predict the root water uptake of tomato under greenhouse conditions. Hence, the generalized likelihood uncertainty estimation (GLUE) was used to calibrate the models (hydraulic parameters of soil and root water uptake). The results of the sensitivity analysis of different models showed that the root water uptake is more sensitive to soil hydraulic conditions than the root characteristics. The results indicated that among the soil hydraulic parameters, the root water uptake shows more susceptibility to the coefficients of shape (λ) and the saturation moisture content (Өs). Among the root characteristics, the most sensitive parameter is the longitudinal density of the root. The results also revealed that the Van Genuchten model combined with the GLUE method has well simulated the root water uptake, as the parameters of R2, NS, NRMSE, MAE, ME, and d were 0.79, 0.69, 14.12, 0.75, 0.69, 0.86, respectively. The integration of root water uptake models as a sub-model in the agro-hydrological models appears to be a useful tool for predicting the plant transpiration, the product yield as well as water management in the field.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Soil Hydrological Parameters, Root Characteristics, Tomato
نویسندگان مقاله
هادی دهقان |
استادیار گروه علوم و مهندسی آب، مرکز آموزش عالی کاشمر
امین علیزاده |
استاد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
کاظم اسماعیلی |
دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
محمد نادریان فر |
استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت
نشانی اینترنتی
https://ijswr.ut.ac.ir/article_71988_4e442ec5bb0a75710fdd9b7fba994fec.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/684/article-684-1730137.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات