این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۲۷، شماره ۴، صفحات ۵۸۷-۵۹۵

عنوان فارسی بررسی اسیدهای چرب بذر گل گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch & Mey.) در دو اکوتیپ مختلف
چکیده فارسی مقاله در این تحقیق دو ویژگی مهم فیزیکی و شیمیایی، درصد کل روغن و میزان اسید چرب موجود در بذر گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch & Mey.) از دو اکوتیپ کرمانشاه و نکا (استان مازندران) مورد مطالعه قرار گرفتند. استخراج روغن با استفاده از سیستم سوکسله و شناسایی اسیدهای چرب با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) صورت پذیرفت. سپس داده‌های بدست‌آمده با یکدیگر مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. درصد روغن دانه در اکوتیپ کرمانشاه (31/0+16/19) و در اکوتیپ نکا (26/0+16/17) بدست آمد. همچنین 8 نوع اسید چرب شامل پالمتیک، استئاریک، اولئیک، سوکسنیک، لینولئیک، آلفا-لینولنیک (ALA)، گاما-لینولنیک (GLA)، و استئاریدونیک اسید توسط کروماتوگرافی گازی شناسایی گردید. اسید چرب سوکسنیک با میزان 4/0-2/0% و اسید چرب آلفا-‌‌ لینولنیک با مقدار 48-46%، به‌ترتیب دارای کمترین و بیشترین مقدار در هر دو اکوتیپ بودند. داده‌های بدست آمده حکایت از آن دارند که با توجه به ارزش غذایی اسیدهای چرب ضروری موجود در روغن دانه، گل گاوزبان ایرانی پتانسیل بالقوه جهت تولید مکمل‌های غذایی غنی از اسیدهای چرب ضروری همچون امگا-3 (آلفا-‌لینولنیک) و امگا-6 (گاما-لینولنیک) را دارد. با توجه به اهمیت شناخت از گیاه قبل از اجرای عملیات به‌نژادی، داده‌های بدست آمده می‌توانند به‌عنوان مرجعی در انتخاب روشهای مناسب اصلاحی برای بهبود کیفیت و کمّیت روغن دانه و افزایش میزان اسیدهای چرب ضروری در این گیاه بکار گرفته شوند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Investigation on fatty acids profile in two ecotypes of Iranian Echium amoenum Fisch & Mey.
چکیده انگلیسی مقاله In this study, two important physical and chemical properties including percentage of total seed oil and fatty acid levels in two ecotypes of Iranian ox tongue flower (Echium amoenum Fisch & Mey.) collected from Kermanshah and Neka (Mazandaran province) were investigated. Oil extraction and identification of fatty acids were conducted by soxhelt system and Gas Chromatography (GC). All data were compared by statistical methods. Results showed that total oil percentage of (19.16 ± 0.31%) & (17.16 ± 0.26) were calculated for Kermanshah and Neka ecotypes, respectively. Also 8 types of fatty acids including palmitic, stearic, oleic, soxenic, linoleic, alpha-linolenic, gamma-linolenic and stearidonic acids were detected by GC. Soxenic acid and alpha-linolenic were respectively identified as the least (0.2±0.4%) and highest amount (46±48%) in each ecotype. The obtained data indicate that with regard to the nutritional values of essential fatty acids in seed oil, Iranian ox tongue flower has a good potential for producing nutritional supplements of essential fatty acids i-e., omega3 and omega6. According to the results of the study, obtained data from the current study could be applied as a reference in selection of suitable breeding methods to improve oil quality and quantity of Iranian ox tongue flower.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله نورالدین حسین‌پور آزاد |
کارشناس ارشد، پژوهشکده برنج و مرکبات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

قربانعلی نعمت‌زاده |
استاد، پژوهشکده برنج و مرکبات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سید محمدرضا آزادبخت |
استاد، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران

سیّدکمال کاظمی‌تبار |
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

احسان شکری |
کارشناس ارشد، پژوهشکده برنج و مرکبات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_4508_12ca665a14b885b6c6f5e06deee06c7b.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-1765486.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات