این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۲۲، شماره ۴.۱، صفحات ۱۶۷-۱۸۱

عنوان فارسی تغییرات مقدار و فلورسانس کلروفیل و قندهای محلول کل در ارقام کلزا در شرایط تنش اسمزی
چکیده فارسی مقاله به منظور ارزیابی اثر تنش اسمزی بر میزان قندهای محلول کل، فلورسانس کلروفیل و میزان کلروفیل بر اساس واحد SPAD در مرحله گیاهچه کلزا، آزمایشی به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. سطوح تنش اسمزی (شاهد، 5/3- بار و 7- بار) به عنوان عامل اصلی و 12 رقم کلزا به عنوان عامل فرعی بود. نتایج نشان داد که تنش اسمزی موجب کاهش قندهای محلول کل، فلورسانس اولیه، حداکثر و متغیر می‌شود، اما میزان کلروفیل و عملکرد فتوشیمیایی فتوسیستم (Fv/Fm) را افزایش می‌دهد. به نظر می‌رسد که افزایش میزان کلروفیل باعث کاهش بازدارندگی نوری و افزایش عملکرد فتوشیمیایی فتوسیستم شده است. از عملکرد فتوشیمیایی می‌توان به عنوان شاخص فیزیولوژیکی برای گزینش ارقام متحمل به تنش اسمزی استفاده کرد. در شرایط تنش اسمزی 7- بار ارقام لیکورد، زرفام و اورینت بیشترین مقدار عملکرد فتوشیمیایی فتوسیستم را داشتند. هم‌چنین، رقم لیکورد عملکرد زیست‌شناختی بالا در هر دو شرایط بدون تنش و دارای تنش داشت. مقدار شاخص تحمل تنش (STI) آن نیز بیشتر از ارقام دیگر بود. در تجزیه به عامل‌ها چهار عامل اول 04/92 درصد از تغییرات صفات را توجیه کردند. عامل اول دارای ضرایب مثبت و بزرگ برای عملکرد و شاخص تحمل تنش و عامل دوم دارای ضرایب مثبت و بزرگ برای فلورسانس کلروفیل بودند. گروه‌بندی ارقام با استفاده از دو عامل اول نشان داد که رقم لیکورد متحمل به تنش اسمزی بوده و از ارقام دیگر متمایز شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Changes in Chlorophyll Content and Fluorescence and Total Soluble Sugars Rapeseed Cultivars under Osmotic Stress
چکیده انگلیسی مقاله In order to evaluate the effect of osmotic stress on total soluble sugars, chlorophyll fluorescence and chlorophyll content (SPAD) in the seedling stage of rapeseed, an experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with four replications. The levels of osmotic stress (control, -3.5 and -7 bar) as main factor and 12 rapeseed cultivars as sub factor were used. Results showed that osmotic stress decreased total soluble sugars, Fo, Fv and Fm, but increased SPAD and Fv/Fm. It seemed that increasing of Chlorophyll content caused decreasing of light repression and increasing of Fv/Fm. The Fv/Fm can be used as a physiological index for selection osmotic stress tolerant cultivars. In osmotic stress condition (-7 bar) The Licord, Zarfam and Orient cultivars had the highest Fv/Fm. Also, the Licord cultivar had high biological yield in stress and non stress condition. The amount of stress Tolerant Index (STI) in this cultivar was higher than others. In factor analysis, the four first factors explained 92.04 present of trait variance. The first factor had positive and high coefficients for biological yield and STI and the second factor had positive and high coefficients for chlorophyll fluorescence. Grouping of cultivars using tow first factor showed that Licord cultivar was osmotic stress tolerant and separated from other cultivars.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله معصومه نعمتی |
دانشگاه محقق اردبیلی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه محقق اردبیلی (Mohaghegh ardabili university)

علی اصغری |
دانشگاه محقق اردبیلی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه محقق اردبیلی (Mohaghegh ardabili university)


نشانی اینترنتی http://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1285_249.html
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات