این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۲۱، شماره ۳، صفحات ۵۷-۷۶

عنوان فارسی بررسی اثر آللوپاتیک ۶۸ ژنوتیپ گندم (Triticum aestivum) بر جوانه زنی و رشد اولیه علف‌های هرز یولاف وحشی (Avena fatua) و جوی وحشی (Hordeum spontaneum)
چکیده فارسی مقاله وجود پتانسیل آللوپاتیک در گندم در مطالعات متعدد به اثبات رسیده است. همچنین مشخص شده است که بین ارقام مختلف تنوع ژنتیکی زیادی از نظر این خاصیت وجود دارد. به منظور شناسایی و جداسازی ارقام با پتانسیل آللوپاتیک بالا، 70 ژنوتیپ گندم برای بررسی بازدارندگی در برابر برخی علف­های هرز مطالعه شدند. ژنوتیپ های گندم پس از کشت در گلدان در مرحله گیاهچه­ای خشک شده و عصاره آبی برگ، ساقه و ریشه آن­ها به تفکیک و در چهار غلظت صفر (شاهد)، 25، 50 و 100 درصد تهیه و بر بذر علف­های هرز یولاف وحشی و جو وحشی (جودره) اثر داده شد. در علف­های هرز مذکور صفات درصد جوانه­زنی ، طول ریشه­چه، ساقه چه و وزن تر ریشه­چه و ساقه چه اندازه گیری شد. نتایج نشان داده که ارقام مختلف، تفاوت قابل توجهی از نظر میزان بازدارندگی دارند. همچنین بازدارندگی برای عصاره بافت­های مختلف، متفاوت بود، بطوریکه بیشترین بازدارندگی مربوط به عصاره برگ و ساقه بود. در مورد هردو علف­ هرز بیشترین بازدارندگی مربوط به ارقام رسول، مهدوی، نوید، کرج1، عدل1، گاسپارد، گاسکوژن، اروند، بیات و آزادی بود. در مجموع نتایج نشان داد که برخی از ژنوتیپ های گندم پتانسیل بازدارندگی بیشتری در برابر علف­های هرز دارند که می توان از این خاصیت در مدیریت علف­های هرز گندم استفاده شود. همچنین نتایج نشان داد که خاصیت بازدارندگی گندم در برابر علف­های هرز مختلف بصورت انتخابی عمل می کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آللوپاتی، جوانه‌زنی، رشد گیاهچه، عصاره آبی، مدیریت علف هرز،

عنوان انگلیسی Evaluation of Allelopathic Potential of 70 Wheat Genotypes Against wild oat (Avana fatua) and Wild Barley (Hordeum spontaneum)
چکیده انگلیسی مقاله Allelopathic potential of wheat and genotypic variation among cultivars has been observed in several studies. An experiment was conducted using 70 wheat genotypes, in order to recognize and screening wheat cultivars with high allelopathic potential against Avena fatua and Hordeum spontaneum. Wheat genotypes sown in pot and after seedling development, they divided to different parts including leaf, stem and root. After drying four concentrations including 0, 25, 50 and 100% of water extract were studied on germination of wild barley and wild oat. For each weed germination percentage, radicle and hypocotyle length were measured. The results showed considerable variation in inhibitory potential of wheat genotypes. Among different plant parts, leaf and stem have higher allelopthic effects than root. The highest inhibitory effects on observed in Rasool, Mahdavi, Navid, Karaj1, Adl1, Gaspard, Gascogen, Arvand, Baiat and Azadi respectively against the both weeds. The results indicated that some wheat genotypes had more allelopathic potential that can be used in weed management programs. There is also, a selective inhibitory in wheat allelopathic properties. � /p�1e 0m ه­چه، ساقه چه و وزن تر ریشه­چه و ساقه چه اندازه گیری شد. نتایج نشان داده که ارقام مختلف، تفاوت قابل توجهی از نظر میزان بازدارندگی دارند. همچنین بازدارندگی برای عصاره بافت­های مختلف، متفاوت بود، بطوریکه بیشترین بازدارندگی مربوط به عصاره برگ و ساقه بود. در مورد هردو علف­ هرز بیشترین بازدارندگی مربوط به ارقام رسول، مهدوی، نوید، کرج1، عدل1، گاسپارد، گاسکوژن، اروند، بیات و آزادی بود. در مجموع نتایج نشان داد که برخی از ژنوتیپ های گندم پتانسیل بازدارندگی بیشتری در برابر علف­های هرز دارند که می توان از این خاصیت در مدیریت علف­های هرز گندم استفاده شود. همچنین نتایج نشان داد که خاصیت بازدارندگی گندم در برابر علف­های هرز مختلف بصورت انتخابی عمل می کند.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حمیدرضا میری |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی ارسنجان (Islamic azad university of arsanjan)


نشانی اینترنتی http://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1099_230.html
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات