این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۲۱، شماره ۲، صفحات ۶۷-۷۵

عنوان فارسی ارزیابی میزان رقابت و مکملی اجزای کشت مخلوط ذرت (Zea mays) و لوبیا چشم بلبلی (Vigna sinensis) در مصرف عناصر غذایی
چکیده فارسی مقاله اگر اجزای کشت مخلوط در استفاده از منابع محیطی مکمل هم باشند، تولید در کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص خواهد شد. عناصر غذایی از مهمترین منابع محیطی می­باشند. یک آزمایش مزرعه­ای در سال 1382 انجام شد تا رقابت و اثرات مکملی اجزای کشت مخلوط ذرت و لوبیا چشم بلبلی در مصرف عناصر غذایی مورد ارزیابی قرار گیرد. طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی در 3 تکرار برای مقایسه تیمارها شامل کشت خالص لوبیا چشم بلبلی (Cp)، کشت خالص ذرت (C)، کشت مخلوط روی یک ردیف (M1)، کشت مخلوط روی ردیف­های جداگانه (M2) و کشت مخلوط درهم (M3) بکار رفت. اجزای کشت مخلوط، بر اساس طرح جایگزینی بود به طوری که هر بوته ذرت با 3 بوته لوبیا چشم بلبلی جایگزین شد. نتایج نشان داد که جذب عناصر غذایی در کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص بود که این موضوع در تامین عناصر غذایی برای گیاهان زراعی بعدی باید مورد توجه قرار گیرد. لوبیا چشم بلبلی به دلیل ظرفیت تبادل کاتیونی بالای ریشه­ی آن قدرت رقابت بیشتری نسبت به ذرت برای جذب عناصر دوظرفیتی (کلسیم و منیزیم) داشت. در حالی که ذرت برای جذب پتاسیم و فسفر قدرت رقابت بیشتری داشت که با سیستم گسترده ریشه آن مرتبط است. در کلیه تیمارهای کشت مخلوط، ذرت و لوبیا چشم بلبلی در مصرف عناصر غذایی از یک حالت مکملی نسبت به هم برخوردار بودند زیرا مجموع عملکرد نسبی در کلیه تیمارهای کشت مخلوط بزرگتر از یک بدست آمد. این امر، مزیت کشت مخلوط نسبت به کشت خالص دو گونه در استفاده از یک عامل محیطی موثر بر افزایش تولید محصول را نشان می­دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of Competition and Complementarity of Corn (Zea mays) and Cowpea (Vigna sinensis) Intercropping for Nutrient Consumption
چکیده انگلیسی مقاله If the intercropping components have a complementarity effect in consuming environmental resources, the crop production will be more in intercropping compared to sole crops. A field experiment was carried out in during 2003 to investigate the competition and complementarity between intercropped components of corn and cowpea in nutrient uptake. A randomized complete block design (RCBD) was employed to compare the treatments including cowpea sole crop (Cp), corn sole crop (C), within-row intercropping (M1), alternate intercropping (M2) and mixed intercropping (M3). Intercropping was conducted as replacement method, where one corn plant was replaced by three cowpea plants. The results indicated that nutrient uptake by intercropping was more than sole crop which should be noticified for nutrient supply of the next crops. Cowpea was more competitive than corn in absorbing divalent cations (Ca and Mg) for its high root cation exchange capacity. However, corn was more competitive for phosphorus and potassium which is related to its expanded root system. For all intercrops, relative yield total (RYT) was significantly higher than unity, indicating that corn and cowpea were complement for nutrient consumption. This shows the advantage of intercropping in consuming an effective environmental resource for production, compared to sole crops.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حمداله اسکندری |
دانشگاه پیام نور واحد امیدیه

احمد قنبری |
دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زابل (Zabol university)


نشانی اینترنتی http://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1221_231.html
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات