این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 21 آذر 1404
یافته
، جلد ۱۰، شماره ۳، صفحات ۶۷-۷۸
عنوان فارسی
بررسی آلودگی بار میکروبی کل، کلی فرم و اشرشیا کلی شیرخام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در استان لرستان
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: کیفیت اولیه شیر خام متأثر از عواملی همچون تغذیه دام، سلا متی دام، ترکیب شیمیایی شیر و فعالیت میکروب موجود درآن بوده که بر روی محصولات نهایی تأثیرگذ ار می باشد. بنابر این کیفیت شیر خام به مدت زمان و شرایطی که شیر از تولید تا تحویل به کارخانه طی می کند بستگی تمام دارد. دراستان لرستان 97% شیر تولیدی گاوها از واحدهای کوچک و روستایی بد ست می آید. پژوهش فوق با هدف بررسی کانون های آلودگی شیرخام و شناخت نقاط بحرانی آلودگی شیر خام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در سال1382 انجام گرفت . مواد و روشها: جهت نمونه گیری از شیرخام مراکز با ظرفیت جمع آوری شیر بیش از 3 تن، 5/1 تا 3 تن و کمتر از 5/1 تن به عنوان مراکز با ظرفیت بالا، متوسط و کم تعیین گردید. مراحل نمونه برداری شامل نمونه گیری از شیر پستان، ظروف جمع آوری و نگهداری شیر، مخرن ماشین سیار جمع آوری، مخزن سردکن مرکز جمع آوری و از تانکر حمل شیر به کارخانه بود. آزمایش شمارش کلی بار میکروبی( (TC وآزمایشهای شیمیایی شامل میزان اسیدیته و pH شیر بود. کل نمونه جمع آوری شده در هر ماه 45 نمونه و در طی 12 ماه 540 نمونه جمع آوری گردید. داده ها جهت تجزیه و تحلیل آمار به لگاریتم درپایه 10 تغییر یافته و توسط نرم افزار SPSS 11. 5 با استفاده از روش GLM ) ) آنالیزواریانس گردید . یافتهها: میانگین بار میکروبی (TC ) در کلیه فصول سال cfu/ml 37/0 ± 43/6 بود. اثر ماههای مختلف سال، مراحل مختلف نمونه گیری از شیر و ظرفیت مراکز جمع آوری بر روی بار میکروبی کل، کلی فرم و اشرشیا کلی کاملاً معنی دار بود (01/0 p< ) . نتایج نشان داد کمترین بار میکروبی در دی ماه با cfu/ml 38/0 ± 31/6 و بیشترین بار میکروبی در مرداد ماه بامیزان cfu/ml 31/0 ± 57/6 بود. نتایج نشان داد کاهش بار میکروبی از شهریور ماه شروع و در دی و بهمن به کمترین میزان می رسید. نتایج همچنین نشان داد بیشترین میزان باکتریهای کلی فرم و اشرشیا کلی در شهریور ماه بوده و کمترین میزان کلی فرم در شیر خام در دی و بهمن و اشرشیا کلی در بهمن و اسفند ماه بود. ضرایب همبستگی نشان داد بین بار میکروبی با کلی فرم (90/0 r= ) و با اشرشیا کلی (79/0 r= ) ، همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (01/0 p< ) . بحث و نتیجهگیری: بطور کلی مشکل مهم جمع آوری شیر در استان لرستان، دوری برخی مراکز جمع آوری شیر و مدت زمان طولانی انتقال شیر از این مراکز تا کارخانه شیر بوده، که بعنوان یکی از علل مهم افزایش بار میکروبی کل از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه می باشد. علاوه بر این امکانات ارتباطی محدود برخی از روستاها باعث افزایش بار میکروبی شیر خام در این مناطق گردیده است .
کلیدواژههای فارسی مقاله
شیر خام، بار میکروبی، کلی فرم، اشرشیا کلی
عنوان انگلیسی
Study of total count, E. coli and coliforms contamination of raw milk from letdown stage till delivery to factory in Lorestan province
چکیده انگلیسی مقاله
Yarahmadi B1, Mahdavi HR2, Moaydinezhad A4 1. Research Instructor, Department of Animal Products, Lorstan Research Center of Agriculture and Natural Resources, Khorramabad, Iran 2. Research Assistant Professor, Department of Animal Products, Karaj Animal Science Research Institue, Karaj, Iran 3. MSc in Biotechnology, Department of Agricultural Biotechnology, Hamadan Bou Ali University, Hamadan, Iran Abstract Background: The primary quality of raw milk is affected by several factors including animal nutrition, animal health, milk components, and its bacterial activity and these factors are effective on the final products. Therefore, the quality of raw milk depends on time and milk condition from production to delivery. In Lorestan, 97% of the milk production is obtained from rural and small units. This study was carried out to determine the factors affecting the bacteriological quality of raw milk from letdown phase till delivery to factory and to find out the critical points of bacterial contamination in the years 2003 and 2004. Materials and methods: In this study, the collecting centers of raw milk with a capacity of more than 3 tons, between 1.5 to 3 tons, and fewer than 1.5 tons were included as the centers with high, moderate, and low capacity respectively. The sampling stages consisted of cow milk letdown, milk collecting equipment, milk collecting tankers, milk cooling tanks, and milk delivery to factory. Microbial experiments consisted of standard plate count (SPC), E. coli, and coliforms. All the collected samples were 45 ones in each month and 540 samples in a year. Being converted to Log10, the data were analyzed by the SPSS software (version 11.5) and GLM procedure was used to determine the effects of month, capacity of centers, and sampling stages. Results: Based on the results of the study, the average total count (TC) in all seasons in Lorestan province was 6.43 0.37cfu/m. The effects of month, capacity of centers, and the sampling stages on TC, E. coli, and coliforms were statistically significant (p< 0.01). Additionally, the lowest TC (6.31 0.38cfu/m) was in January while the highest (6.57 0.31cfu/m) was in August. Moreover, the decreasing trend of TC started from September and was the lowest in January and February. Correlation coefficients showed that there was a significant positive correlation between TC and E. coli (r=0.79) and TC and coliforms (r=0.90, p< 0.01). Conclusion: The major problems of milk collecting in Lorestan province are the long distances of some milk collecting centers from the milk factories as well as the long milk delivery time which play important roles in increasing TC from letdown stage till delivery to factory in addition to the insufficient road facilities in some of the villages in Lorestan province.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Raw milk, Total count, E.coli, Coliforms
نویسندگان مقاله
بهروز یاراحمدی | behrouz yarahmadi
خرم آباد، مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان لرستان
حمیدرضا مهدوی | hamid reza mahdavi
استادیار، گروه فراورده های دامی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج
اعظم مویدی نژاد | azam moaydinezhad
داشگاه بوعلی همدان
نشانی اینترنتی
http://yafte.lums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-138&slc_lang=en&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات