این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
یافته
، جلد ۶، شماره ۴، صفحات ۳-۱۱
عنوان فارسی
تأثیر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر روی سرم
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: نظر به اهمیت کمبود روی و تلاش برای یافتن راه حل های مناسب جهت مبارزه با آن و به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر روی سرم این مطالعه در سال 1381 انجام گرفت. مواد و روشها: این تحقیق به صورت کارآزمایی صحرایی دو سو کور در دو روستای تجرق و خانقاه(تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت.تعداد 350 نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هریک از روستاهای مورد بررسی بر اساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. 257 نفر از روستای تجرق و 268 نفر از روستای خانقاه در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش 24 ساعت یاد آمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هر نمونه انجام شد. 5 سی سی خون از هر فرد اخذ شد. اندازه گیری روی سرم با روش جذب اتمی برای هر یک ازنمونه ها به عمل آمد. 50 تن گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت 4 ماه به اهالی روستای تجرق داده شد. اهالی روستای خانقاه نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس روی سرم مجددا اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله 160 نفر در روستای تجرق و 150نفر در روستای خانقاه بود. یافته ها: میزان آهن و روی موجود در نانهای غنی شده و معمولی (شاهد) تفاوت معنی دار داشت (01/0p<). نسبت مولی اسید فیتیک به روی در نان غنی شده کمتر از نان شاهد بود ولی نسبت مولی آهن به روی و برعکس در دو نوع نان تفاوتی نداشت. روی دریافتی در گروههای شاهد و مورد باهم تفاوت معنی داری داشت؛اما آهن دریافتی تنها در گروه های سنی مردان و زنان60-13سال باهم تفاوت معنی دار داشت و در سایر گروهها تفاوتی مشاهده نشد.روی سرم در همه گروههای سنی روستای تجربی و شاهد(بجز مردان) افزایش یافت(01/0 p<سنی). نتیجه گیری: به نظر می رسد برای تولید گندم مناسب باید ترکیب عناصر در کود به صورتی که تداخلی بین آنها ایجاد نشود اصلاح گردد ونسبت مولی اسیدفیتیک به روی نیز به زیر 15 وحتی پایین ترکاهش یابد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
گندم غنی شده، کود میکرو، روی سرم
عنوان انگلیسی
Effect of whole bread baked from cultivated wheat with micronutrient fertilizers on serum Zinc
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Zinc deficiency is a common problem in the world. Finding adequate solution for combating this problem is very important. The aim of this research was study of the effect of consumption of whole bread baked from cultivated wheat with microfertilizer on serum zinc. Materials & Methods: This double blind field trial was carried out on two villages: Tajaragh as experimental (n=160) and Khaneghah as control (n=152) in east Azarbaijan province of Iran. Food consumption was estimated by 24 hour recall (one day) and food record (two days). Serum zinc, was measured by atomic absorption. Experimental village inhabitants consumed whole bread cultivated with microfertilizer, while the control village inhabitants took regular whole bread for 4 months. Independent t test and paired t test were used for comparing of the results. Results: Iron and zinc contents of breads had significant differeces (p< 0.01). Phytic acid:Zinc molar ratio in regular bread was less than exoperimental bread. There was no differece between iron:zinc ratio and zinc:iron ratio in both breads. Zinc intake was different between control and experimental groups. Serum zinc was increased in all age and sex groups of both villages (p< 0.01). Conclusion: Further studies are needed to determine the effect of bread cultivated with microfertilizer on serum micronutrients.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Fortified wjeat, Micronutrient fertilizers, Serum zinc
نویسندگان مقاله
ابراهیم فلاحی | ebrahim fallahi
جواد مهتدی نیا | javad mohtadinia
سلطانعلی محبوب | soltan ali mahboob
نشانی اینترنتی
http://yafte.lums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-246&slc_lang=en&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات