این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، جلد ۲۸، شماره ۴، صفحات ۱-۸

عنوان فارسی بررسی تاثیرتنش شوری بر پتانسیل اسمزی، میزان غلظت قندها و پروتئین های محلول در ژنوتیپ های مختلف برنج در مرحله گیاهچه ای
چکیده فارسی مقاله برنج یکی از گونه های نسبتاً حساس به تنش شوری است که از نظر تحمل یا حساسیت به تنش شوری، تنوع ژنت کیی زیادی در مخزنژنت کیی انواع زراعی آن نیز دیده می شود. به منظور بررسی تغ ییرات غلظت قندها و پروتئین های محلول در محیط آبکشت، آزمایشی درسال 86 – 1385 در شرایط گلخانه ای در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران انجام شد. تیمار شوری در دو سطح محلول عادی یوشیداو یا حاوی 100 میلی مولار کلرید سدیم ) EC=12dS m-1 .( در مرحله شش برگی به مدت یک هفته اعمال شد، و نمونه گیری طی این مدت درفواصل زمانی )صفر ، 4، 12 ، 24 ، 48،96 و 168 ساعت( پس از اعمال تیمار, از پهنک برگ شششم غلاف به عمل آمد وغلظت قندها و پروتئینها پس از استخراج توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر اندازه گیری شدند. در این آزمایش غلظت قندهای محلول در رقم خارجی متحمل به شوریIR651( ( طی دوره اعمال تنش به شکل بسیار معنی داری افزایش پیدا کرد، حال آنکه در سایر ارقام ایرانی و رقم حساس به شوری ) )IR29غلظت قندها تحت تیمار تنش عدم تغییر و یا کاهش را نشان داد. از طرفی تغییر معنی داری در غلظت پروتئین های محلول در هیچ یک ازارقام تحت تیمار تنشی مشاهده نشد هر چند که در رقم متحمل به شوری به خلاف سایر ارقام غلظت پروتئین ها افزایش پیدا کرد. از این روکاهش پتانسیل اسمزی تا 43 / 1- مگاپاسکال در رقم متحمل را می توان به توان بالای این رقم در سنتز ترکیبات سازگار جهت تنظیم اسمزیبه منظور جلوگیری از پسابیدگی نسبت داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برنج شوری پتانسیل اسمزی، کربوهیدرات ها، پروتئین ها،

عنوان انگلیسی Salinity effects on osmotic potential, soluble proteins and carbohydrates concentration in rice (Oryza sativa) genotypes at seedling stage
چکیده انگلیسی مقاله Rice (Oryza sativa), a salt-sensitive species, has considerable genetic variation for salt tolerance within the cultivated genepool. To evaluate salinity effects on osmoprotectants accumulation two rice genotypes (IR29 and IR651, sensitive and tolerantrespectively) accompany with two semi-tolerant Iranian rice cultivars, an experiment were carried out on the Agricultural BiotechnologyResearch Institute of Iran in the growing season of 2006-2007 in a green house. The experiment were grown in normalcondition till 6th leaf was fully expanded. Seedlings were exposed to salinity, EC 12 dS m-1 and normal conditions (EC = 1.65 dSm-1, Ushida solution base EC) for one week. Samples were taken 0, 4, 12, 24, 48, 96 and 168 h after starting the treatments. Theamount of soluble organics were measured with spectrophotometer after extraction. The concentration of soluble carbohydratesin tolerant cultivars (IR651) increased significantly compared to other cultivars under saline condition. The variation of solubleproteins were not significant in all cultivars in stress treatment, but at the end of experiment protein concentration accumulated intolerant cultivar whereas decreased in others. So the decrease of osmotic potential till to -1.43 MPa in tolerant cultivar was relatedto the high ability of this cultivar to synthesis of organic matter like soluble carbohydrates to prevent of dehydration.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله rice, Salinity, osmotic potential, carbohydrates, proteins

نویسندگان مقاله سعید سعیدی پور |
استاد یار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شوشتر، گروه زراعت و اصلاح نباتات، شوشتر، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر (Islamic azad university of shooshtar)


نشانی اینترنتی http://aj.areo.ir/article_106736_82d453294727592429ac4e8c11701055.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات