این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، جلد ۲۸، شماره ۳، صفحات ۳۵-۴۲

عنوان فارسی تأثیر مرحله وجین علف های هرز غالب بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا
چکیده فارسی مقاله این پژوهش به منظور بررسی اثر کار برد همزمان ازت و فسفر بر عملکر دانه و همچنین وجود تنوع ژنتیکی بین ارقام گندم نان از نظر جذب اینعناصر و سایر عناصر ریز مغذی و فیتیک اسید در دانه 18 ژنوتیپ پیشرفته گندم نان و دو رقم سرداری و آذر- 2 به عنوان شاهد طی سال های 86 -1384 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو شرایط مصرف کود وعدم مصرف کود در مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم سراروددر غرب ایران انجام شد. پس از انجام تجزیه واریانس، صفات مختلف از نظر وراثت پذیری، ضریب تغیرات ژنوتیپی و فنوتیپی و واریانس ژنتیکی وفنوتیپی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس عملکرد دانه در دو شرایط کودی فوق، شاخص کارایی عملکرد دانه) GYEI ( برای هر ژنوتیپ محاسبهشد. تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتی پها برای اکثر صفات مورد بررسی وجود داشت که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکیدر این ژنوتی پها است. کاربرد همزمان کود ازت و فسفر) NP ( عملکرد کل دانه را بطور معنی داری افزایش داد به طوری که در طی دو سال بررسی بهترتیب باعث افزایش 21 و 14 درصدی عملکرد دانه شد. همچنین با کاربرد کود NP غلظت عناصر آهن، روی و بر افزایش و غلظت عناصر ازت، فسفرو پتاسیم در دانه کاهش یافت. در این آزمایش اثر کاربرد همزمان کود NP باعث کاهش نسبت مولی اسید فیتیک به روی شد که کم بودن این نسبتبیانگر بالا بودن دسترسی زیستی آهن و روی موجود در دانه گندم است. در مقایسه با ارقام آذر- 2 ، سرداری، به ترتیب 9 و 14 ژنوتیپ، از نظر نسبتاسید فیتیک به روی برتر بودند. از لحاظ شاخص کارایی عملکرد دانه بین ارقام تنوع ژنتیکی زیادی دیده شد. از نظر این شاخص به ترتیب 2 و 3ژنوتیپ برتر از آذر- 2 و سرداری بودند. ضریب تنوع فنوتیپی برای کلیه صفات بیشتر از تنوع ژنتیکی بود. بیشترین ضریب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپیمربوط به درصد فسفر بود. بالاترین وراثت پذیری مربوط به عملکرد دانه) 69 / 60 %= h2 ( و کمترین وراثت پذیری مربوط به اسید فیتیک) 63 / 7%= )h2بود. بطور کلی می توان چنین استنباط کرد که کاربرد ازت و فسفر، غلظت عناصر غذایی و عملکرد گندم دیم را تحت تاثیر قرار م یدهد و همچنینبین ارقام از نظر کارایی مصرف عناصر غذایی تنوع ژنتیکی وجود دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم، ازت، فسفر، تنوع ژنتیکی و شاخص کارایی عملکرد دانه،

عنوان انگلیسی Effect of stage of dominant weeds control on yield and its components in rapeseed (Brassica napus L.)
چکیده انگلیسی مقاله In order to study effects of dominant weeds control included wild mustard, wild barley, wild rye and common corn cockle on rapeseedyield and its components an experiment was conducted in Islamic Azad University of Tabriz, Iran. Studied factors were weedscontrol times included rosette, early stem elongation, early flowering and 50% flowering stages, full season competition and weed free ascontrol; and Okapi ،SLM046, Opera crop cultivars. Results showed that rapeseed aboveground biomass in whole season weed-infestedplots reduced 40%, as compared with control. Weeds could increase their biomass up to 410 g m-2 when grew with rapeseed along theseason. Weeds control at early stem elongation, early flowering and 50% flowering stages with 32%, 44% and 50% reduction value inseed yield, respectively, had significant difference with weed-free plots. When the weeds competition period took a long time, allocationof biomass to seeds decreased. Seed oil percentage was not affected by cultivars and weeds competition periods. Reduction value in oilyield of rapeseed in different levels of weed control were 32%, 4%, 45%, 50% and 55%, respectively. One time weeds control in earlystem elongation of rapeseed cultivars is recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بهرام میرشکاری |
گروه زراعت و اصلاح نباتات،واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی تبریز (Islamic azad university of tabriz)


نشانی اینترنتی http://aj.areo.ir/article_106710_383c2fc6d81c05bae75a7080a253796f.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات