این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)
، جلد ۲۸، شماره ۱۰۷، صفحات ۸-۱۶
عنوان فارسی
بررسی صفات کیفی و روابط آنها با عملکرد در لاین های امید بخش برنج ). )Oryza sativa
چکیده فارسی مقاله
به منظور بررسی صفات کیفی 10 لاین امید بخش برنج و 4 رقم هاشمی، کادوس، بهار 1 و نعمت، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی باچهار تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور )رشت(، در سال 1387 به اجرا در آمد. لاین های مورد بررسی در این آزمایش، منتج از دورگ گیریواریته نعمت به عنوان والد مادری با تعدادی از والدین محلی خوش کیفیت به عنوان والد متنوع پدری تهیه شده است. صفات کیفی شامل مقدارآمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن، تعیین قوام ژل، اندازه و شکل دانه، طویل شدن دانه، عطر بعد از مرحله برداشت و تبدیل برنج، در آزمایشگاهاندازه گیری شدند. طبق نتایج حاصله در تمام صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری بین لاین های امید بخش با ارقام شاهد وجود داشت. لاین223 ، کیفیت بالاتری داشت زیرا دارای آمیلوز متوسط) 28 / 22 %(، دمای ژلاتینی شدن متوسط)نمره 63 / 4( و افزایش دانه خوب بوده و از نظر عطر باهیبرید بهار 1 اختلاف معنی داری نداشت. بالاترین عملکرد دانه مربوط به لاین 415 با عملکرد 6/ 74 تن در هکتار بدست آمد اما از نظر صفات کیفینسبت به بقیه لاین هایی که عملکرد کمتری داشتند، در وضعیت پایین تری قرار گرفت. لاین های 108 و 209 از نظر خصوصیات فیزیکی و شیمیاییمشابه و معطر بودند. طبق مقایسات گروهی انجام شده، طویل شدن دانه در رقم محلی)طارم هاشمی( بیشتر از ارقام اصلاح شده بود. همبستگیمثبت و معنی داری نیز بین درصد آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینی شدن با میزان عملکرد دانه وجود داشت. اما صفاتی مانند طول دانه بعد از پختو طویل شدن دانه )ری آمدن( همبستگی منفی و معنی داری با عملکرد نشان دادند. در این تحقیق لاین هایی با خصوصیات کیفی بالاتر عملکردپایین تری داشتند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
برنج، لاین امید بخش، عملکرد دانه، صفات کیفی،
عنوان انگلیسی
Agronomy Journal (Pajouhesh & Sazandegi) No:107 pp: 8-16 Investigation of the quality traits and their relationship with grain yield in promising lines of rice (Oryza sativa L.)
چکیده انگلیسی مقاله
In order to study quality traits among 10 promising lines and 4 cultivars including Tarom Hashemi, Kaduos, Bahar1 (Hybrid) andNemat, A field experiment was carried out at Rice Research Institute of Iran (Rasht) during 2008. Considered lines in this study wereresults of hybridizing of Nemat variety that were considered as maternal parent by any of local good quality varity as paternal variableparent. The experiment was laid out in randomized complete block design with 4 replications. Quality traits such as amylose content, gelconsistency, gelatinization temperature, length and width, shape, grain elongation and aroma were evaluated after harvesting and millingin lab. According to the results, there was significant differences between promising lines and control varieties based on all of the studiedtraits. Line 223 had high quality because was classified in medium amylose (22.3), medium gelatinization temperature (4.63 score),good grain elongation. This Line, however, didn't show significant differences compared to Bahar1 (Hybrid) in terms of aroma trait. Inspite of the highest yield (by 6736.6 kg/ha) in Line 415 but its quality traits were low when compared with other lines. Also, Lines 108and 209 showed same physico-chemical properties and were aromatic. According to orthogonal comparisons, grain elongation in localvarieties was more than improved varieties. There were positive and significant correlations among amylose content and gelatinizationtemperature with grain yield. However, several traits such as length of cooked and grain elongation showed negative and significantcorrelation with grain yield. Finally as a result, lines with high quality traits had lower grain yield.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
grain yield, promising line, quality traits, rice
نویسندگان مقاله
افروز رمضان پور |
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
همت اله پیردشتی |
دانشیار گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شاپور عبدالهی مبرهن | abdollahi mobarhan
کارشناس ارشد اصلاح نباتات مؤسسه تحقیقات برنج کشور
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات برنج کشور
سیده حدیثه بهاری ساروی | seyedeh hadiseh bahari saravi
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
نشانی اینترنتی
http://aj.areo.ir/article_105680_a43aa6d28092ea56c386219ebde66c49.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات