این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)
، جلد ۲۸، شماره ۱۰۶، صفحات ۹۴-۱۰۳
عنوان فارسی
تاثیرتیمار دمایی بر مراحل رشد و عملکرد ارقام برنج در شرایط گلخانه
چکیده فارسی مقاله
به منظور بررسی تاثیر تیمار دمایی بر مراحل مختلف رشد گیاه برنج، آزمایش گلخانه ای به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایهکامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه معاونت موسسه برنج آمل انجام شد. در این بررسی عامل اصلی پنج رقم برنج شامل طارم محلی، فجر، دیلم،لاین 843 و شیرودی و عوامل فرعی شامل تیمار دمایی در دو سطح ) 16 و 32 درجه سانتیگراد به ترتیب تنش دمای پایین و شاهد( و مراحل رشدیدر چهار سطح ) شامل متوسط پنجه زنی تا ظهور خوشه جوان، ساقه دهی )مرحله v شکل برگ(، آبستنی تا گلدهی و پرشدن دانه اجرا گردید. در اینبررسی از هر رقم در هر گلدان، دو تک بوته نشاء شد. کلیه گلدانها تا رسیدن به مرحله رشدی تعیین شده در شرایط شاهد ) 32 درجه سانتیگراد(،نگهداری و موقع رسیدن به مرحله فنولوژی رشدی مورد نظر به مدت 15 روز در دمای 16 درجه سانتیگراد نگهداری و سپس به دمای 32 درجهسانتیگراد منتقل شدند. در پایان هر مرحله رشدی صفات مورفولوژیکی ارتفاع گیاه، تعدادپنجه، سطح برگ، وزن خشک برگ، ساقه و وزن خشککل در هر کپه و اجزای عملکرد با اندازه گیری تمامی خوشه های هر کپه همزمان با رسیدگی فیزیولوژیکی، اندازه گیری و محاسبه شد. نتایج نشانداد که اعمال کاهش دما باعث کاهش مقدار مولفه های مورفولوژیکی نظیر ارتفاع گیاه، تعدادپنجه، سطح برگ، وزن خشک برگ، ساقه و وزن خشککل، ب هترتیب به میزان 6، 17 ، 56 ، 39 و 38 درصد شد. این مطالعه نشان داد که کاهش دما، در مرحله متوسط پنجه زنی تا ظهور خوشه جوان سبببروز بیشترین خسارت به عملکرد دانه برنج م یشود. کاهش تعداد خوشه در کپه و طول خوشه سبب کاهش عملکرد دانه برنج بود. در میان ارقام موردبررسی، حسا سترین رقم نسبت به کاهش دما، لاین 843 ) 64 / 20 درصد کاهش نسبت به شاهد( و متحمل ترین رقم شیرودی ) 01 / 11 درصد کاهشنسبت به شاهد( ارزیابی شد. همچنین با اعمال کاهش درجه حرارت در مرحله متوسط پنجه زنی تا ظهور خوشه جوان، بیشترین عملکرد دانه، دررقم دیلم ) 68 / 30 گرم در کپه( و کم ترین مقدار در رقم طارم محلی ) 57 / 16 گرم در کپه( مشاهد هشد. این مطالعه نشان داد که کاهش دما ) 16 درجهسانتیگراد( بطور میانگین سبب کاهش 6/ 19 درصدی عملکرد دانه در ارقام برنج شد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اجزای عملکرد، ارقام برنج، تنش دمای پایین، فنولوژی رشد،
عنوان انگلیسی
Effect of temperature treatments on growth stages and yield of rice varieties in greenhouse
چکیده انگلیسی مقاله
In order to study of temperature treatment on growth of rice crop, a green house experiment was carried out at deputy of rice researchinstitute of Iran. Treatment’s included varieties in 5 levels (Tarom, Fajr, Shirudi, Dilam and Line 843) as main factors and 2 levels oftemperature treatment. (16 & 32°c) along with 4 levels of growth stages (mid-tillering utile maximum tillering, stem elongation, bootingfloweringand grain filling) were considered as two sub factors. Only two seedlings were planted in each pot and all of them were keptin normal temperature then they were kept in 16°c for 15 days then they were transferred to 32°c place. After each stage, morphologicalcharacters of plant height, tiller number, leaf area, leaf, stem and total dry weight per hill were measured. Yield and yield componentsof hill was measured in physiological maturity stage. The decrease of temperature from 32 to 16°c causes the decrease of morphologicalcharacters of plant height, tiller number, leaf area, leaf, stem and total dry weight up to 6, 17, 56, 39 and 38 percent, respectively. Indifferent growth stage in relation to temperature stress in the middle tillering stage until the appearance of young panicle lowest yieldwas obtained because of decrease in morphological characters and panicle number and length. The most sensitive variety in relationto temperature stress is the 843 line with the most percentage of decreasing of yield (% 20.64) and the most tolerance in relation totemperature stress is the variety of Shirudi with the least percentage of decreasing of yield (% 11.01). The most amount of yield wasobtained in the variety of Dilam with temperature stress in grain filling stage (30.68 g in hill) and the lowest amount in the variety wasTarom in the mid-tillering utile the appearance of young panicle stage (16.57 g in hill) because of decreasing the panicle number in hilland less number of grain in panicle. The mount of final yield decreasing in 16°c in relation to 32°c was 19.6 percent.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
الهیار فلاح |
عضو هیات علمی معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات برنج کشور
پریسا میارستمی | میارستمی
کارشناس ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر
نشانی اینترنتی
http://aj.areo.ir/article_105728_11704796997172bfad6763dd85b75d30.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات