این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)
، جلد ۲۷، شماره ۱۰۵، صفحات ۱۱۹-۱۲۶
عنوان فارسی
اثرات فیزیولوژیکی تنش شوری )کلرید سدیم( بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ای ژنوتیپ های گندم نان
چکیده فارسی مقاله
تنش شوری و مبارزه با آن از عمده مسائلی است که بشر از هزاران سال پیش تا کنون با آن دست به گریبان بوده است. مشکلاتمربوط به جوان هزنی و استقرار مطلوب گیاه یکی از مهم ترین دغدغه های کشاورزان در مناطق خشک و نیمه خشک م یباشد. در این راستاو به منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر جوان هزنی رقم های گندم نان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو عاملو سه تکرار انجام شد. عامل های آزمایشی شامل ارقام مختلف گندم نان )هشت رقم( و چهار سطح تنش شوری )با غلظت صفر، 3، 6 و 9گرم نمک طعام در لیتر( بود. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ های گندم و همچنین بین سطوح مختلف تنش شوری بر طول ریشه چه، طولساقه چه، طول کلئوپتیل، وزن تر گیاهچه و درصد جوانه زنی اختلاف معنی دار ) p≥0.01 ( مشاهده شد. هم چنین اثر ژنوتیپ بر نسبت طولریشه چه به طول ساقه چه بسیار معنی دار ولی اثر تنش شوری بر آن، معنی دار ) p≥0.05 ( گردید. از طرف دیگر نسبت وزن تر ریشه چه بهوزن تر ساقه چه تحت تأثیر معنی دار ژنوتیپ قرار گرفت، ولی اثر تنش شوری بر این صفت معنی دار نگردید. اثر متقابل ژنوتیپ و تنششوری بر صفت طول ریشه چه معنی دار بود. با افزایش تنش شوری، مقدار تمامی صفت های مورد مطالعه به جز نسبت طول ریشه چه بهطول ساقه چه کاهش یافت. بیش ترین همبستگی، بین دو صفت نسبت وزن تر ریشه چه به وزن تر ساقه چه و وزن تر ریشه چه ) 95 / ،)r=0به دست آمد. تجزیه کلاستر بر مبنای داده های استاندارد شده، ژنوتیپ ها را در سه گروه قرار داد. رقم آذر 2 از نظر تحمل به شوری و اغلبصفت های مورد بررسی به جز وزن تر ریشه چه، نسبت های طول ریشه چه به طول ساقه چه و نسبت وزن تر ریشه چه به وزن تر ساقه چه ازسایر رقم ها برتر بود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تجزیه کلاستر، تنش شوری، جوان هزنی، گندم نان، همبستگی ساده،
عنوان انگلیسی
Physiological effects of salt stress (NaCl) on germination and seedling growth of breed wheat (Triticum aestivum L.) genotypes
چکیده انگلیسی مقاله
Salinity and its control is one of the main affairs that have collated since more than thousand years ago. Difficulties relatedto optimal germination and plant establishment is one of the most important problems for farmers in arid and semi-aridareas. This investigation was conducted to evaluate the effects of salt stress on seed germination of bread wheat cultivars;an experimental factorial in completely randomized design (CRD) with three replications. The experimental factors were8 bread wheat cultivars with 4 levels of salt stress (0, 3, 6 and 9 gr/lit Nacl). The results showed that wheat genotypes aswell as between different levels of salinity on radicle length (RL), plumule length (PL), ratio of radicle length to plumulelength (RL/PL), coleoptile length (CL), seedling fresh weight (SFW) and germination percentage significant differencewas observed (p≤0.01). It was also revealed that the ratio of radicle fresh weight to plumule fresh weight (RFW/PFW)was infiuenced significantly by genotypes (p≤0.01), but the effects of stress levels on this trait was significant (p≤0.05).Interaction of genotype × salt stress levels on radicle length (RL) was highly significant. With increasing in the levels ofsalt stress all traits decreased except of RL to PL ratio. The highest correlation was obtained between RFW/PFW ratio andRFW (r= 0.95). Cluster analysis, based on standardized data, classified the genotypes into three groups. Azar 2 was foundto be highly salt tolerant as compared to the other genotypes and possessed higher values for all traits measured exceptSFW, RL to PL and RFW/PFW ratio.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
مسعود بخشایشی قشلاق | bakhshayeshi geshlagh
هنر آموز دانشکده فنی و کشاورزی مراغه، مدرس گروه علوم کشاورزی دانشگاه پیام نور و عضو باشگاه پژوهشگران جوان، تبریز، ایران
حمدالله کاظمی اربط | kazemi arbat
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی تبریز (Islamic azad university of tabriz)
داود صادق زاده اهری | d sadeghzadeh ahari
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات دیم کشور
هاجر بخشایشی قشلاق | bakhshayeshi geshlagh
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم خاک دانشگاه ارومیه
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه ارومیه (Urmia university)
نشانی اینترنتی
http://aj.areo.ir/article_103359_7158e147df5a3e98e4796e7f1f3cc588.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات