این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، جلد ۲۷، شماره ۱۰۴، صفحات ۷۶-۸۶

عنوان فارسی مطالعه تنوع ژنتیکی و روابط صفات مهم زراعی بخشی از توده گندم های کلکسیون بانک ژن گیاهی ملی ایران
چکیده فارسی مقاله دراین مطالعه512 نمونه گندم همراه با سه رقم روشن، کویر و ماهوتی ‌(به عنوان شاهد) در قالب طرح آگمنت در16بلوک که هر بلوک شامل 35 نمونه ژنتیکی بود، در سال زراعی 89-1388 درمزرعه‌یپژوهشیبانکژنگیاهیملیایرانکشت گردید. صفات مهم زراعی، مورفولوژیکی و فنولوژیکی مانند: درصد سبزکردن، تعداد روز تا خوشه‌دهی، تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدن کامل، تعداد روز از خوشه‌دهی تا رسیدن کامل، تعداد روز از گلدهی تا رسیدن کامل (طول دوره پر شدن دانه)، ارتفاع بوته، طول خوشه، قطر ساقه، تعداد گره در ساقه، تراکم خوشه، ریشک‌دار بودن خوشه، رنگ گلوم، کرک‌دار بودن گلوم، تعداد سنبلچه در خوشه، تعداد گلچه در سنبلچه، تعداد دانه در خوشه، وزن صد دانه، وزن دانه پنج خوشه و وزن دانه گیاهان هر کرت، طبق دستورالعملIPGRI (مؤسسهبینالمللیذخایرتوارثیگیاهی) ارزیابیگردید. نتایج آمار توصیفی برای صفات کمی بیشترین ضریب تغییرات (CV) را به ترتیب در صفات وزن دانه گیاهان هر کرت (30درصد CV=) ووزندانهپنجخوشه(23درصدCV=) نشان داد. کمترین ضریب تغییرات در صفات فنولوژیکی مانند: تعدادروزتارسیدنکامل(2درصدCV=)،تعدادروزتاگلدهی(3درصدCV=)وتعدادروزتاخوشه‌دهی(3درصدCV =)‌مشاهده شد.نتایجشاخصشانونبرایصفاتکیفینشاندادکهحداکثرتنوعمربوطبهصفتریشک‌داربودنخوشه (92/0='H) وحداقلتنوعمربوطبهصفتکرک‌داربودنگلوم (37/0='H) بود. نتایج تجزیه همبستگی نیز نشان داد که بیشترین ضرایب همبستگی صفت وزن دانه گیاهان هر کرت با ارتفاع بوته (**23/0r =) و وزن صد دانه (**23/0r =) مشاهده شد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد، صفات تعداد دانه در خوشه و وزن صد دانه در مجموع 2/95 درصد از تغییرات وزن دانه پنج خوشه را توجیه می‌‌نمایند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که اثر مستقیم تعداد دانه در خوشه و وزن صد دانه بر روی وزن دانه پنج خوشه به ترتیب 77/0 و 66/0 بود.تجزیهبهعامل‌هابراساسمؤلفه‌هایاصلیوباچرخشوریماکس 5عاملپنهانیراشناساییکردکهدرمجموع 1/74درصدازکلواریانسمتغیرهاراتوجیهنمودند. تجزیه کلاستر به روشWARD منابع ژنتیکی 21 کشور را در سه خوشه، گروه‌بندی کرد. با توجه به تنوع ژنتیکی موجود در صفات مورد بررسی می‌‌توان از این پتانسیل ژنتیکی در برنامه‌های اصلاحی استفاده نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیکی،

عنوان انگلیسی The study of genetic diversity and relationships of major agronomical traits for several wheat accessions of National Plant Gene Bank of Iran
چکیده انگلیسی مقاله In this study 512 wheat accessions and three cultivars, named Kavir, Roshan, Mahooti (as check varieties) were evaluated in a field experiment of National Plant Gene Bank of Iran (NPGBI) during 2009-2010, using augmented design in 16 block, in which each block contained 35 samples. Agronomical, morphological and phenological characters such as germination percentage, days to heading, days to flowering, days to maturity, days from heading to maturity, days from flowering to maturity (duration of grain filling), plant height, spike length, stem thickness, number of nodes, spike density, awn of spike, glume color, glume hairiness, number of spikelets/spike, number of flowers/spikelet, number of seeds/spike, hundred seeds weight, seed weight of 5 spikes and seed weight/ plot were evaluated according to IPGRI descriptors. Results of descriptive statistics for quantitative traits revealed the most value of coefficient of variation (CV) on seed weight / plot (30%) and seed weight of 5 spikes (23%), respectively. Minimum value of CV was detected for phenological traits such as days to maturity (2%), days to heading (3%) and days to flowering (3%), respectively. Results of Shannon index for qualitative traits revealed the most variation on awnletted of spike (H0.92=') and minimum variation was observed on glume hairiness (H0.37='). The strongest correlation with seed weight/ plot were observed with plant height (r = 0.23**) and hundred seed weight (r = 0.23**), respectively. Number of seeds/spike and hundred seed weight, explained 95.2 percentage variation of seed weight on 5 spikes in stepwise regression analysis. Path analysis revealed that direct effects of seed number /spike and hundred seed weight on seed weight on 5 spikes were 0.77 and 0.66, respectively. Factor analysis according to principal components analysis and varimax rotation revealed that overall 74.1% of total variation could be explained by 5 factors. Cluster analysis by Ward method grouped the germplasms from 21 countries in three clusters.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Wheat, genetic diversity, Morphological traits

نویسندگان مقاله امیر حسن پوردانش | hassan pourdanesh
آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات

یوسف ارشد |
استاد یارپژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال وبذر

شاهین واعظی |
استاد یارپژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال وبذر

ورهرام رشیدی |
استایاردانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی تبریز (Islamic azad university of tabriz)


نشانی اینترنتی http://aj.areo.ir/article_101681_70bff5b4302dfa6fbc7b362c6af0c910.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات