این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
یافته، جلد ۵، شماره ۲، صفحات ۳-۱۱

عنوان فارسی تأثیر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکروبر شاخصهای خونی آهن
چکیده فارسی مقاله مقدمه : کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین و شایعترین مشکلات تغذیه ای دنیاست .این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر شاخصهای خونی آهن انجام شد. مواد و روشها : این تحقیق بصورت کارآزمایی صحرایی و بصورت دوسوکور بر روی دو روستای تجرق و خانقاه (به عنوان تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت. تعداد 350 نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هر روستا براساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در مرحله اول خونگیری cc5 خون از هر فرد اخذ شد. 257 نفر از روستای تجربی و 268 نفر از روستای شاهد در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش 24 ساعت یادآمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هرفرد انجام شد.آزمایشات Hb (هموگلوبین)، آهن،TIBC (ظرفیت باند شدن آهن)، فریتین برای هر یک از نمونه ها بعمل آمد. درصد اشباع ترانسفرین نیزمحاسبه گردید. گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت 4 ماه به اهالی روستای تجربی داده شد. روستای شاهد نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس همان شاخصهای ذکر شده اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله 160 نفر در روستای تجربی و 152 نفر در روستای شاهد بود. برای مقایسه یافته های بین گروههای تجربی و شاهد (در هر گروه سنی) از آزمون Independent t test و برای مقایسه یافته ها در آغاز و پایان مطالعه از paired t test استفاده شد. در مورد فریتین سرم از تستهای غیر پارامتری استفاده شد. یافته ها : نتایج در گروههای مختلف سنی بصورت زیر بود: تفاوت معنی داری بین مصرف نان و دریافت مواد مغذی در هر دو روستا دیده نشد.Hb در گروه سنی 12- 5 سال روستای تجربی و شاهد نسبت به آغاز مطالعه افزایش معنی داری داشت (05/0>p)؛ ولی در سایر گروههای سنی تغییر معنی داری مشاهده نشد. درصد اشباع ترانسفرین در همه گروههای سنی روستای تجربی افزایش معنی داری داشت (05/0>p ). این مقادیر در پایان ماه چهارم در روستای تجربی نسبت به روستای شاهد تفاوت معنی داری داشت (05/0>p). در روستای شاهد گروه سنی 12 و 13 سال حتی کاهش درصد اشباع ترانسفرین را نشان داد (05/0>p ). شاخص فریتین سرم در همه گروههای سنی روستاهای تجربی و شاهد کاهش معنی داری داشت ( 01/0>p ). نتیجه گیری : بجز در گروه سنی 12-5 سال تفاوت معنی داری در نتایج حاصل از دو نوع گندم بدست نیامد. مصرف هر دو نوع گندم نیز باعث کاهش فریتین سرم شد. برای اظهار نظر در مورد مصرف این نوع گندم نیاز به مطالعات بیشتری است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله غنی سازی، نان کامل، کود میکرو، آهن، روی

عنوان انگلیسی Effect of consumption of whole bread baked from cultivated wheat with microfertilizers on blood indices of Iron
چکیده انگلیسی مقاله Conclusion: In age group of 5-12 no significant difference was observed between the two kinds of wheat. Introduction: Iron deficiency anemia is one of the most common problems in the world. This study was carried out to determine the effect of consumption of whole bread baked from cultivated wheat with microfertilizers on blood indices of iron . Materials and Methods: In this field trial and double blind research two villages (Tajaragh as case and Khaneghah as control) in East Azarbaijan province of Iran were studied. Three hundred and fifty persons of each village were selected based on random sampling. In beginning of the study 5cc blood was taken of each participant. The number of participants were 257 and 268 in Tajaragh and Khaneghah, respectively. Hemoglobin (Hb), Iron, TIBC (Total iron binding capacity), and serum ferritincopper were determined. Transferrin saturation (TS) was calculated. Food consumption was carried out using 24 hours recall (one day) and foodstuff record (two days). Bread was provided in bakeries of the villages. Case village consumed whole bread cultivated with micro fertilizers while the control village has taken regular whole bread for 4 months. At the end of the study the same mentioned above indices were measured. The number of participants in this stage decreased to 160 and 152 persons in case and control, respectively. Independent t test and paired t test, Wilcoxson and Mann whitney’s tests were used for comparing. Findings: Results in different groups were as follow: Consumption of bread and intake of micronutrients were similar in the two villages. Hb concentration in 5-< 12 age group was increased in both case and control groups (P< 0.05). But in other age groups it was not significant. In all age groups of the case village, TS was increased (p< 0.05).Serum ferritin in both villages was decreased (p< 0.01).
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fortification, Whole-bread, Microfertilizer, Iron, Zinc

نویسندگان مقاله ابراهیم فلاحی | ebrahim falahi
دانشگاه علوم پزشکی لرستان

جواد مهتدی نیا | javad mohtadinia
دانشگاه علوم پزشکی تبریز

سلطانعلی محبوب | soltan ali mahboob
دانشگاه علوم پزشکی تبریز


نشانی اینترنتی http://yafte.lums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-269&slc_lang=en&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات