این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، جلد ۴۳، شماره ۳، صفحات ۳۰۴-۳۱۱

عنوان فارسی تأثیر ویتامین C بر ظرفیت آنتی ‌اکسیدانی تام بزاق در افراد سالم غیرسیگاری
چکیده فارسی مقاله مقدمه: سیستم آنتی‌اکسیدان از مهم­ترین مکانیسم‌های دفاعی بزاق علیه رادیکال­های آزاد است. یکی از مهم­ترین عوامل آنتی­اکسیدانی، ویتامین C است که در درمان و جلوگیری از استرس اکسیداتیو مؤثر می­باشد. با توجه به تأثیر عوامل محیطی، ژنتیکی و تغذیه­ای بر تعادل بین تولید و دفع رادیکال­های آزاد، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر ویتامین C بر ظرفیت تام آنتی­اکسیدانی بزاق در افراد غیرسیگاری انجام شد. مواد و روش­ها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی­شده بود که بر روی 60 فرد سالم غیرسیگاری مراجعه­کننده به کلینیک دندان­پزشکی رفسنجان در سال 1396 انجام شد. پس از تقسیم تصادفی افراد به سه گروه، به گروه اول و دوم به ترتیب 1000 و 500 میلی­گرم قرص جوشان ویتامین C، به مدت سه هفته داده شد. گروه سوم هیچ‌گونه مکمل ویتامین C دریافت نکرد. ظرفیت آنتی­اکسیدانی تام بزاق، قبل و سه هفته پس از مداخله، به وسیله کیت سنجش آنتی‌اکسیدان و دستگاه ELISA Reader اندازه­گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون t زوجی، آنالیز واریانس یک­طرفه و آزمون تعقیبی دانکن استفاده شد. یافته­ها: آزمون مقایسات چندگانه دانکن نشان داد که میانگین تغییرات (افزایش) ظرفیت آنتی­اکسیدانی تام بزاق در گروه دریافت کننده 500 و 1000 میلی­گرم ویتامین C دارای اختلاف معنی­دار نبود (05/0P). نتیجه­گیری: نتایج مطالعه نشان داد که استفاده از ویتامین  Cبه عنوان یک عامل آنتی­اکسیدان، باعث افزایش ظرفیت آنتی­اکسیدانی تام بزاق می­شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ویتامین C، غیر سیگاری، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام، بزاق،

عنوان انگلیسی Effect of Vitamin C on Salivary Total Antioxidant Capacity (TAC) in Healthy Non-Smokers
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Antioxidant system is one of the most important protective mechanisms of saliva against free radicals. One of the most important antioxidant agents is vitamin C, which is effective in the treatment and prevention of oxidative stress. With regard to the effect of environmental, genetic, and nutritional factors on the balance between the production and expulsion of free radicals, the present study aimed to determine the effect of vitamin C on salivary total antioxidant capacity (TAC) in non-smokers. Materials and Methods: This randomized clinical trial was conducted on 60 healthy non-smokers referring to the Dental Clinic of Rafsanjan, Kerman, Iran, in 2017. After random division of the participants into three groups, the first and second groups were given 1000 and 500 milligrams of vitamin C effervescent tablet for 3 weeks, respectively. The third group did not receive any vitamin C supplements. The salivary TAC was measured before and after the intervention using an antioxidant kit and an ELISA reader. Data were analyzed using the paired t-test, one-way ANOVA followed by Duncan's post hoc test. Results: Duncan's multiple comparisons test indicated that the mean changes (increase) in salivary TAC of the receiving groups of 500 and 1000 milligrams of vitamin C were not significantly different (P>0.05). However, the mean changes in salivary TAC in the control group were significantly lower than those receiving 500 and 1000 milligrams of vitamin C (P< 0.001). Conclusion: The results of this study showed that the use of vitamin C as an antioxidant agent increases the salivary TAC.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله نازنین کامیاب | Nazanin Kamyab
Assistant Professor, Department of Oral and Maxillofacial Medicine, Faculty of Dentistry, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
استادیار گروه آموزشی بیماری‌های دهان، فک و صورت، دانشکده دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران

محمود شیخ ‌فتح ‌الهی | Mahmood Sheikh Fathollahi
Assistant Professor, Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Medicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
استادیار گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران

معصومه عدالت | Masoumeh Edalat
Dental Student, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
دانشجوی دندان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران

زهره موردویی | Zohreh Mordouei
MSc Student of Epidemiology, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران


نشانی اینترنتی http://jmds.mums.ac.ir/article_13461.html
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/15/article-15-1876518.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات