این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
شیمی و مهندسی شیمی ایران، جلد ۳۲، شماره ۳، صفحات ۱-۱۱

عنوان فارسی استخراج و اندازه‌گیری فولیک اسید در نان غنی‌شده
چکیده فارسی مقاله شیوع کم‌خونی در گروه‌های سنی گوناگون در کشور، لزوم اجرای طرح غنی‌سازی مواد غذایی با آهن و فولیک اسید را نشان می‌دهد. نان، به عنوان اصلی‌ترین ماده غذایی ایرانی، ابزار مناسبی برای نیل به اهداف غنی‌سازی است. در این پژوهش اندازه‌گیری فولیک اسید نان غنی‌شده با سامانه کروماتوگرافی مایع مورد بررسی قرار گرفت. پیاده‌سازی روش تجزیه، آماده‌سازی نمونه و تعیین غلظت فولیک اسید نان در بازه غلظت mg/kg انجام شد. شرایط جداسازی در دستگاه HPLC برای شناسایی و اندازه‌گیری فولیک اسید با تغییر نسبت‌های حجمی حلال آلی و بافر (برای اصلاح سرعت عبور از ستون و تعیین زمان بازداری مناسب) بهینه‌سازی شد. پیش‌تغلیظ فولیک اسید با روش‌های استخراج فاز جامد، استخراج با نانوذره ‌های مغناطیسی و میکرواستخراج با فیبر‌های توخالی به صورت دو و سه فازی انجام شد و بر اساس نتیجه‌ ها، روش فیبر توخالی دو فازی به عنوان بهترین روش انتخاب شد. در میان حلال‌های -n اکتانول، -n هگزانول، دودکان، ایزوبوتیل متیل ‌کتون و بنزیل الکل در فیبر‌های توخالی دو فازی دارای w/v 10% Aliquat 336، اکتانول بیشترین بازده استخراج را داشت و در 8 =pH بیشترین بازده به دست آمد. بر اساس نسبت شیب منحنی کالیبراسیون با و بدون تغلیظ، 69 درصد استخراج با عامل پیش‌تغلیظ 5 /3% حاصل شد. نمونه‌ها (پس از تجزیه بافت، استخراج، جداسازی و تغلیظ) برای تعیین میزان فولیک اسید به دستگاه HPLCتزریق شد. متوسط زمان لازم برای تزریق فاز تغلیظ شده و خروج از ستون یک ساعت بود. مقدار فولیک اسید موجود در نمونه‌های آرد غنی شده در بازه غلظت بین mg/kg 1-3/0 با میانگین µg/kg9/5 نان به دست آمد.این مقدار کمتر از حد انتظار (غنی‌سازی اولیه آرد با غلظت mg/kg 5/1 فولیک اسید) بود که می‌تواند به علت دمای بالا در زمان پخت باشد. صحت داده‌ها با افزودن استاندارد داخلی بررسی شد و خطای کمتر از %10 برای بازیابی نمونه به ‌دست آمد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Extraction and Determination of Folic Acid in Fortified Breads
چکیده انگلیسی مقاله Occurrence of iron deficiency in different age groups in population of Iran shows the importance of food fortification by Occurrence of iron deficiency in different age groups in population of Iran shows the importance of food fortification by iron and Folic Acid (FA). Cereals especially wheat are the most suitable tool for fortification aims due to their majority in Iranian diet. On the other hand, determination of material concentration after fortification is necessary to inhibit overdose.Folic acid measurement in complex matrix of bread (particulary in very low concentration of ppm or mg/L) needs to set up of special analytical method for extraction from flour and bread also preconcentration of FA. In this research, measurement of FA content in fortified bread samples by HPLC system was conducted. Optimization of separation conditions in HPLC system for identification of folic acid was conducted by change of several reagent concentration (%v/v) to obtain optimum retention time of FA peak. To preconcentration of FA (from ppb to ppm level), three preparation methods including solid phase extraction, extraction with magnetic nano-particle and Hollow Fiber Liquid Phase Microextraction (HF-LPME) (two and three phase modes) were evaluated. Based on obtained results two phase HF-LPME was selected. Optimization of separation by HF-LMPE with various solvents (n-octanol, n-hexanol, dodecan, isobutyl methyl ketone and benzyl alcohol) containing 10% w/v Aliquate 336 showed that octanol causes the maximum extraction efficiency. In this research effects of pH and time on efficiency of extraction were evaluated. Results show that pH=8 increases extraction efficiency. Also, by increasing time up to 45 min extraction efficiency was increased and then by further increase of time was decreased due to solvent loosing. Enrichment factor on the base of calibration curve slope with and without pre-condensation was calculated and 69 obtained. Extraction efficiency was calculated by enrichment factor and 3.5% was obtained. Spike method was used for confirmation of data accuracy. Also, FA preconcentration and separation was done in one hour. Samples (after texture degradation, extraction, separation and condensation) were injected to HPLC for concentration determination. Content of folic acid in bread samples was in the range of 0.3-1.0 mg/g with average of 5.9 mg/g bread, while the added concentration of folic acid to wheat flour was 1.5 mg/g. This difference is due to long time after bread preparation or temperature and time of cooking phase. Spike method confirmed the accuracy of data by error less than 10%. Resulted approaches from this research were evaluation of fortification efficiency, as well as set up of an accurate analytical method for extraction, preconcentration and determination of folic acid content in the range of mg/g in bread matrix for the first time in I.R. Iran.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد فرجی |
کرج، پژوهشگاه استاندارد، پژوهشکده صنایع غذایی و کشاورزی، گروه مواد غذایی، صندوق پستی 139 ـ 31745

ابراهیم آزادنیا |
تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، گروه تحقیقات صنایع غذایی، صندوق پستی 4741 ـ 19395
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

کیانوش خسروی دارانی | khosravi darani
تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، گروه تحقیقات صنایع غذایی، صندوق پستی 4741 ـ 19395
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور


نشانی اینترنتی http://www.nsmsi.ir/article_5579_51aab23d6503c81c9ea6168b8cb65d27.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/931/article-931-190337.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات