این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 4 دی 1404
علوم دامی ایران
، جلد ۴۶، شماره ۱، صفحات ۹-۱۶
عنوان فارسی
مقایسه مدل ریاضی گمپرتز و شبکه عصبی مصنوعی جهت تخمین فراسنجههای رشد جوجههای گوشتی دریافتکننده عصاره کنگرفرنگی از طریق آب آشامیدنی
چکیده فارسی مقاله
این آزمایش به منظور تعیین اثر مصرف سطوح مختلف عصاره کنگرفرنگی از طریق آب آشامیدنی بر فراسنجههای رشد جوجههای گوشتی برآوردشده توسط مدل ریاضی گمپرتز و مقایسه توان پیشبینی آن با شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت. به این منظور از 250 قطعه جوجه گوشتی سویه رأس 308 استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (آب فاقد عصاره کنگرفرنگی) و تیمارهای حاوی 100، 200، 300 و 500 میلیگرم عصاره کنگرفرنگی در هر لیتر آب آشامیدنی بود. در روزهای 1، 2، 7، 14، 21، 24، 27، 30، 33، 35 و 42 پرورش، جوجهها بعد از 3 ساعت گرسنگی وزنکشی شدند. بیشترین وزن زنده بلوغ به گروه شاهد مربوط بود و کمترین آن در جوجههایی مشاهده شد که آب آشامیدنی آنها حاوی 200 میلیگرم عصاره کنگرفرنگی (آرتیشو) در هر لیتر بود. ضریب رشد نسبی در جوجههای دریافتکننده 200 میلیگرم عصاره آرتیشو بهطور معناداری بیشتر از جوجههای گروه شاهد و جوجههای دریافتکننده 300 میلیگرم عصاره آرتیشو بود (05/0>P). نتایج مقایسه شاخصهای توان پیشبینی مدلها نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی با داشتن ضریب تبیین 9998/0 در مقایسه با ضریب تبیین 9977/0 مدل غیرخطی گمپرتز، برآورد نزدیکتری از وزن جوجههای گوشتی در پایان دوره پرورش داشت. شبکه عصبی مصنوعی با داشتن میانگین مربعات خطا، میانگین انحراف مطلق، میانگین درصد خطای مطلق و اریبی کمتر در مقایسه با مدل غیرخطی گمپرتز، برآورد بهتری از وزن جوجههای گوشتی در 42 روزگی ارائه کرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Comparison of Gompertz and artificial neutral network models of broiler growth received Artichoke extract in their drinking water
چکیده انگلیسی مقاله
An experiment was carried out to estimate growth parameters of broiler chickens received Artichoke extract in their drinking water using Gompertz non-linear model and to compare Gompertz non-linear regression equation and artificial neural network modeling in terms of their ability to predict body weight of broiler chicks at day 42 of age. A total number of 250 one- day- old Ross 308 broiler chicks were used. The chicks received Artichoke extract in their drinking water at the doses of 0, 100, 200, 300 and 500 mg per liter. The birds were weighed at days 1, 2, 7, 14, 21, 24, 27, 30, 33, 35 and 42 of experimental period after 3 hours of fasting. Estimated mature body weight was significantly higher in birds received 200 mg/liter Artichoke extract in drinking water than the other birds (P< 0.05). The chicks received 200 mg/liter Artichoke extract in their drinking water had a significantly higher coefficient of relative growth compared to the control group and those received 300 mg/liter Artichoke extract (P< 0.05). The goodness of fit in terms of R2 values of the artificial neural network (ANN) model showed a higher accuracy of prediction for body weight of broiler chicks at day 42 of age than the equation established by Gompertz model (0.998 vs. 0.997, respectively). Because mean square error (MSE), mean absolute deviation (MAD), mean absolute percentage error (MAPE) was lower in the ANN than in Gompertz model, it estimated body weight of birds at day 42 of age better than did Gompertz model.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
مریم میردریکوندی |
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه لرستان (Lorestan university)
عباس مسعودی |
دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه لرستان (Lorestan university)
آرش آذرفر |
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه لرستان (Lorestan university)
علی کیانی |
استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه لرستان (Lorestan university)
نشانی اینترنتی
http://ijas.ut.ac.ir/article_54586_5af11be2daf2baab2fa70d7692954b77.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/954/article-954-194668.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات