این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۳، شماره ۵۳، صفحات ۱-۱۴

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Diversity of Lactic Acid Bacteria communities in “Ash kardeh" with using 16s rRNA gene sequence analysis and antimicrobial activity evaluation of like-bacteriocin compounds
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this work was identified lactic floraas a traditional fermented food and then evaluates antimicrobial activities of some strains. A total of 140 Gram-positive and catalase-negative isolates were subjected to grouping by physiological and biochemical tests and carbohydrates fermentation. Based on the resultsthese 140 isolateswere dividedinto 9 groups. Two or three isolated were selected from each group and 16S rRNA was amplified using universal primers. Diversity of lactic acid bacteria in horreh was as followings:Lactobacillus fermentum (30.00%),Lactobacillus plantarum (28.57%), Lactobacillus brevis (15.00%), Weissellacibaria(8.57%),Enterococcus (faecium and faecalis) (7.14 %), Leuconostoc (citreumand mesenteroides subsp.Mesenteroides) (6.42%) and Pediococcus pentosaceus (4.28%). Antagonistic activity of 20 isolates (strains) of lactic acid bacteriaobtained fromhorreh was evaluated against food- borne bacteria. Sixteen isolates in Agar spot method and 14 isolates in well diffusion assayshowed antibacterial activity against at least one of these indicators. Eight isolates including:Ent. faecium (1), Ent. faecalis (1), P. pentosaceus(1) and Lb. plantarum (2) exhibited the highest antagonistic activity toward Listeria innocoa. Antagonistic activity of cell free supernatant (CFS) from Lb. plantarum showed the highest thermal stability. Also, two isolates belonging to:Ent. faecium, Ent. Faecalis presented antibacterial activity at pH=7. Only, the supernatant of Lb. plantarum was not influenced by proteinase K.The results showed that the supernatant of some isolatestestedcan be used as a bio preservative in food products.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فریده طباطبایی یزدی | tabatabaei yazdi
دانشیار و عضو هئیت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

علیرضا وسیعی |
دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

بهروز علیزاده بهبهانی | alizadeh behbahani
دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

سید علی مرتضوی | seyed ali
استاد و عضو هئیت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

فروزان طباطبایی یزدی | tabatabaei yazdi
عضو گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)


نشانی اینترنتی http://fsct.modares.ac.ir/article_12834_b32b9fd7b4fcf048bb596572a014ed26.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/969/article-969-198210.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات