این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۳، شماره ۵۳، صفحات ۲۵-۳۲
عنوان فارسی
بررسی غلظت جیوه درخاک و برنجهای پرکشت استان مازندران و برنج های پر مصرف وارداتی (هندی) و ارزیابی احتمال خطر
چکیده فارسی مقاله
چکیده تحقیق حاضر در راستای سنجش میزان جیوه (Hg) در برنجهای وارداتی و داخلی، مقایسه آنها با یکدیگر و ارزیابی احتمال خطر صورت گرفته است. همچنین همبستگی غلظت جیوه در نمونههای خاک (مربوط به برنجهای ایرانی) و برنج، و تأثیر تیمار پختن و شستن بر غلظت جیوه در برنج بررسی شده است. نمونههای خاک و برنجهای پر کشت داخلی در آبان ماه سال 1388 از استان مازندران جمع آوری گردیدند. برنجهای وارداتی پر مصرف هندی طبق روشکار اداره استاندارد هرمزگان، از لنجها نمونهبرداری شدند. جهت تعیین میزان جیوه در نمونهها از دستگاه Mercury analyzer مدل Leco AMA 254 استفاده گردید. نتایج نشان داد که میانگین غلظت جیوه در برنجهای ایرانی (µg g-1 d.w 003/0 ± 044/0) به طور معنیداری بیش از برنجهای وارداتی (µg g-1 d.w 001/0 ± 039/0) میباشد (05/0 P <). به منظور ارزیابی احتمال خطر، میزان EDI این عنصر در منطقه مورد مطالعه، با حد قابل تحمل (TDI) تعیین شده توسط FAO/WHO مقایسه شد که مشخص گردید آلودگی نمونههای برنج به جیوه پایینتر از حد مجاز جهانی است و ارتباط معنیداری بین غلظت جیوه در خاک و برنج (ایرانی) وجود ندارد (079/0= r و 567/0= p). همچنین مشخص شد که تیمار پختن و شستن، اثر معنیداری بر غلظت جیوه در برنج ندارد (05/0 > p). در نهایت، ارتباط مواد آلی، بافت و pH خاک با غلظت جیوه در خاک و برنج بررسی و مشخص گردید که در هیچ یک از موارد ارتباط معنیداری وجود ندارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
کلید واژگان، برنج، خاک، جیوه، ارزیابی احتمال خطر، EDI،
عنوان انگلیسی
Investigation of mercury concentration in soil and most cultured rice of Mazandaran province and most consumed imported rice and assess potential health risk
چکیده انگلیسی مقاله
This study was carried out in order to measuring Hg in some varieties of the most consumed imported and most locally cultured rice and comparing together and assess potential health risk. The correlation between Hg content of soil and rice samples, and effect of cooking and washing treatment on Hg concentration in rice, were investigated. In November 2008, locally most cultured rice and soil samples were collected from the Mazandaran province. High consumption of imported Indian rice with commercial brands collected from source, according to purposed method of standard office of Hormozgan. Advanced mercury analyzer Leco AMA 254 used to determination of Hg levels. The results showed that Hg concentration in Iranian rice (0.044 ± 0.003 µg g-1 d.w) significantly over imported rice (0.039 ± 0.001 µg g-1 d.w). Comparing the tolerable daily intakes (TDI) given by FAO/WHO with the mean estimated daily intakes (EDI) through rice consumption in this study was lower than TDI. In addition, results showed that no relationship was found between Hg concentration in rice and soil samples (r= 0.079, p=0.567), and cooking and washing treatment has not significant effect on mercury concentration. Finally, relationship between Hg concentration in soil and rice samples with soil parameters were studied that was not observed any correlation.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سهیلا رضایی تبار | rezaei tabar
دانشجوی مقطع دکتری رشته محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور مازندران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
عباس اسماعیلی ساری | esmaili sari
استاد گروه محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور ، مازندران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
نادر بهرامی فر |
استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرّس، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور ، مازندران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
نشانی اینترنتی
http://fsct.modares.ac.ir/article_12860_cec086b08a8116c99b22b5e2ea7fe9ba.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/969/article-969-198212.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات