این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۳، شماره ۵۰، صفحات ۴۱-۵۱

عنوان فارسی کاربرد روش سطح پاسخ در بهینه‌سازی شرایط استخراج رنگ از دانه آناتو به کمک امواج فراصوت
چکیده فارسی مقاله چکیده رنگ آناتو از جمله قدیمی­ترین کاروتنوئیدهای طبیعی می­باشد که کاربردهای گسترده­ای در صنایع غذایی دارد. از نقطه نظر اقتصادی، رنگ آناتو دومین افزودنی رنگی طبیعی مورد استفاده در صنعت در دنیاست که پیش­بینی می شود روند تقاضا برای آن روز به روز افزایش یابد. استخراج رنگ از دانه آناتو عمدتا به روش­های متداول صورت گرفته و اطلاعات اندکی پیرامون استفاده از تکنیک­های نوین نظیر تکنولوژی فراصوت و متدولوژی سطح پاسخ در استحصال رنگ از دانه آناتو موجود است. هدف از این پژوهش، بهینه‌سازی فرایند استخراج رنگ آناتو با کمک امواج فراصوت و تعیین بهترین شرایط فرایند با کمک طرح مربع مرکزی و متدولوژی رویه‌ی سطح پاسخ بود. به منظور بررسی تأثیر دمای استخراج (80- 20 درجه سانتی­گراد)، زمان استخراج (10- 2 دقیقه)، نسبت دانه به حلال (20- 5 درصد) و نسبت چرخه کاری (8/0-2/0 ثانیه)، بر راندمان استخراج رنگ از دانه آناتو و بهینه سازی فرایند استخراج رنگ از طرح مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، فاکتور نسبت دانه به حلال (4X) و اثر مربعی آن (42X) دارای بیشترین تاثیر بر استخراج رنگ از دانه آناتو می باشد. شرایط بهینه به ­منظور حصول بیشینه­ی مقدار رنگ از دانه آناتو در فرآیند استخراج به کمک امواج فراصوت، شامل دمای 7/72 درجه­ی سانتی­گراد، زمان 25/7 دقیقه، نسبت دانه به حلال 14 درصد و زمان کاری 8/0 ثانیه، تعیین گردید که در این شرایط میزان جذب، 865/0 و راندمان استخراج رنگ 35/6 درصد دانه آناتو بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Application of response surface methodology to optimize Ultrasound-assisted extraction conditions of dye from annatto seeds
چکیده انگلیسی مقاله Annatto color is one of the oldest of natural carotenoids that have wide applications in food technology. Annatto color is the second natural color additives used in world industry, of economic. It is predicted that demand for it is increasing day by day. Color extraction from annatto seed is done by conventional methods, mainly. Little information is available about the use of new techniques such as response surface methodology of ultrasound technology in the extraction of annatto color. The subject of this study was to optimize the ultrasound-assistant extraction process of annatto color and determination of the best process conditions by using response surface methodology and central square design. The central composite design was used in order to evaluate the effect of extraction temperature (80-20 °C), extraction time (10-2 min), seed to solvent ratio (5-20 %) and duty cycle (0.2-0.8 s), on efficiency of dye extraction from annatto seed and to optimize the extraction process. ANOVA shows the seed to solvent ratio variable (X4) and it square effect (X42) have the greatest impact on dye extraction from the annatto seeds. In temperature of 72.7 °C, extraction time of 7.25 min, the seed to solvent ratio of 14 percent and duty cycle of 0.8 s were found as the optimum conditions of the ultrasound-assistant extraction process in order to obtain the maximum efficiency of color under which the absorbance value and extraction efficiency was determined as 0.865 and 6.35 percent of annatto seed, respectively.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمود یلمه |
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

محمدباقر حبیبی نجفی | mohammad bagher habibi najafi
اﺳﺘﺎد ﮔﺮوه ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻏﺬاﻳﻲ، داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی، داﻧﺸﮕﺎه فردوسی مشهد

رضا فرهوش |
اﺳﺘﺎد ﮔﺮوه ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻏﺬاﻳﻲ، داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی، داﻧﺸﮕﺎه فردوسی مشهد

فرشته حسینی |
استادیار گروه پژوهشی افزودنی های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی


نشانی اینترنتی http://fsct.modares.ac.ir/article_12216_cee7b6b9320e8a41720e127cddd6e40a.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/969/article-969-198266.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات