این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
علوم گیاهان زراعی ایران
، جلد ۴۷، شماره ۱، صفحات ۱۰۹-۱۱۷
عنوان فارسی
ارتباط بین صفات رشدی ریشه و شاخصهای فیزیولوژیک دو رقم گندم نان در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله
توسعه سیستم ریشهای اصلی و فرعی نقشی اساسی در میزان دسترسی گیاه به آب و مواد غذایی در شرایط تنشهای غیرزیستی به ویژه شوری دارد. بهمنظور درک ارتباط بین پاسخهای رشدی ریشه و شاخصهای فیزیولوژیک اندام هوایی دو رقم گندم نان با تحمل شوری متفاوت (کویر و شیراز)، آزمایشی گلخانهای با استفاده از لولههای پیویسی در دو سطح شوری (0 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) انجام شد. شوری سبب کاهش رشد طولی ریشه، طول کل ریشه، هدایت روزنهای، محتوای آب نسبی، شاخص سبزینهگی (کلروفیل) و وزن خشک اندام هوایی و ریشه در مقایسه با شاهد شد. اگرچه مقادیر اندازهگیریشده برای بیشتر صفات در رقم متحمل بیشتر از رقم حساس بود، ولی رشد طولی ریشه، طول کل ریشه و محتوای آب نسبی تحت تأثیر تیمار شوری کاهش بیشتری نسبت به رقم حساس نشان داد. بین ویژگیهای رشدی ریشه و پاسخهای فیزیولوژیک گیاه در شرایط شوری همبستگی معنیداری مشاهده شد. با توجه به اثرهای بهنسبت همسان شوری بر ویژگیهای رشدی ریشه و اندام هوایی به نظر میرسد از پاسخهای رشدی ریشه میتوان بهعنوان معیاری برای غربالگری تحمل به شوری استفاده کرد. زیرا شوری خاک سبب کاهش توانایی گیاه برای جذب آب و درنتیجه کاهش سریع میزان رشد همراه با مجموعهای از تغییرات فیزیولوژیکی بوده و درنهایت منجر به بروز اثرهای ناشی از تنش اسمزی میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تحمل شوری، تنش اسمزی، ریشه،
عنوان انگلیسی
Relation between root growth traits and physiological indices of two bread wheat cultivars under salt stress
چکیده انگلیسی مقاله
The development of seminal and lateral root system plays a major role in plant access to water and nutrients under abiotic stress, especially salinity. In order to understand the relation between root growth responsesand shoot physiological indices oftwo bread wheat cultivars contrasting in salt tolerance (Kavir and Shiraz), a greenhouse experiment was conducted with two salinity levels (0 and 150 mM NaCl), growing in PVC tubes. Salinity decreases seminal root length, total root length, stomatal conductance, relative water content, chlorophyll index, shoot and root dry weight when compared to control. Although, the values for most traits in salt-tolerant cultivar were more, but seminal root length, total root length and relative water content were less than susceptible ones under salt stress. A significant correlation was observed between root growth characteristics and physiological responses under salt stress. Thus, given the similar effects of salinity on growth characteristics of roots and shoots, it seems that root growth responses can be used as a valuable index for screening salinity tolerance. Because, salinity is caused to reduce the plant's ability to absorb water, resulting in a rapid decline in growth rates associated with a series of physiological changes and finally leads to osmotic stress effects.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Osmotic stress, Root, Salt Tolerance
نویسندگان مقاله
شکوه فخری |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)
افراسیاب راهنما |
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)
موسی مسکرباشی |
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)
نشانی اینترنتی
http://ijfcs.ut.ac.ir/article_57856_0f6d434eaf628141aaafaf09f145797d.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/995/article-995-201128.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات