این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم گیاهان زراعی ایران، جلد ۴۷، شماره ۱، صفحات ۱۵۵-۱۶۳

عنوان فارسی برآورد تنوع ژنتیکی، وراثت‌پذیری و رابطه بین عملکرد دانه و اجزای وابسته در ژنوتیپ‌های نخود پاییزه در شرایط دیم
چکیده فارسی مقاله به‌منظور برآورد تنوع، وراثت‌پذیری، روابط بین صفات و تأثیر مستقیم و غیرمستقیم بین عملکرد دانه و اجزای عملکرد، چهارده رگه (لاین) نخود سفید به مدت سه سال (93-1390) در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در چهار تکرار، ارزیابی شدند. نتایج تجزیه مرکب گویای معنی‌دار بودن تفاوت بین ژنوتیپ‌ها در اغلب صفات بود. بالاترین مقدار ضریب تغییرات فنوتیپی به ترتیب برای عملکرد دانه، شمار غلاف در بوته و شمار دانه در بوته و بالاترین مقدار ضریب تغییرات ژنوتیپی به ترتیب برای عملکرد دانه، عملکرد زیست‌توده (بیولوژیک) و ارتفاع بوته به دست آمد. این نتایج مبین این نکته بود که اصلاح این صفات از راه گزینش محتمل است. وراثت‌پذیری بالا همراه با بهره ژنتیکی میانگین بالا برای عملکرد دانه، شمار دانه در غلاف و وزن صددانه نشان داد که گزینش فنوتیپی برای این صفات می‌تواند مؤثر باشد. عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی‌دار با عملکرد زیست‌توده و شمار شاخه‌های اولیه داشت؛ لذا این صفات را می‌توان برای گزینش ژنوتیپ­های با عملکرد بالا در نخود استفاده کرد. تجزیه مسیر آشکار ساخت که شمار دانه در بوته و به دنبال آن شمار شاخه اولیه ، وزن صددانه و عملکرد زیست‌توده تأثیر مستقیم مثبتی بر عملکرد دانه داشتند. همچنین می­توان شمار شاخه‌های اولیه، شمار شاخه‌های ثانویه و شمار روز تا گلدهی را به‌عنوان معیار گزینش غیرمستقیم برای عملکرد دانۀ بالاتر به کار برد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بهره ژنتیکی، تجزیه علیت، نخود، وراثت‌پذیری، همبستگی،

عنوان انگلیسی Genetic variability, heritability, and interrelationships between seed yield and related components of chickpea genotypes under dryland conditions
چکیده انگلیسی مقاله The present investigation was carried out to study the variability, heritability, correlations and path coefficient analysis in 14 Kabuli type chickpea genotypes during three successive cropping seasons (2011-14), in a randomized complete block design with four replications. Combined analysis suggested significant differences between genotypes for most of characteristics. The highest phenotypic coefficients of variation (PCV) were obtained for seed yield, number of pods per plant, and number of seeds per plant, respectively. Furthermore, the highest genotypic coefficients of variation (GCV) were determined for seed yield, biomass yield and plant height, respectively. These results revealed that these traits could be improved via selection. High heritability coupled with high genetic advance as percentage of mean was observed for seed yield, number of seeds per pod and 100 seeds weight showed that phenotypic selection for these traits might be effective. Seed yield had positive and significant correlations with biomass yield and number of primary branches, thus selection for these traits could improve seed yield in chickpea. Number of seeds per plant, followed by number of primary branches, 100 seeds weight and biomass yield had positive high direct effects on seed yield. Meanwhile, number of primary branches, number of secondary branches and number of days to flowering could be used as an indirect selection criterion for higher seed yield.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله همایون کانونی |
دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان


نشانی اینترنتی http://ijfcs.ut.ac.ir/article_57868_c90891c35360d1bf66c3ef2ccc6a6a4d.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/995/article-995-201132.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات