این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
علوم گیاهان زراعی ایران
، جلد ۴۵، شماره ۴، صفحات ۵۵۳-۵۶۳
عنوان فارسی
نقش ساختار ریشه و صفات فیزیولوژیک جو در پاسخ به تنش خشکی
چکیده فارسی مقاله
تنش خشکی در اکثر مناطق جهان مهمترین عامل کاهش عملکرد گیاهان زراعی محسوب میشود. تنظیم اسمزی و داشتن سیستم ریشهای قوی و عمیق از طریق افزایش جذب و بازده مصرف آب، سبب افزایش تحمل به خشکی در غلات میشود. در این تحقیق، تأثیر ساختار ریشه و صفات فیزیولوژیک در پاسخ به تنش خشکی در سه رقم جو زراعی یوسف (متحمل)، موروکو (حساس) و فجر30 (نیمهمتحمل) و یک اکوتیپ جو غیرزراعی اسپانتانئوم (متحمل) بررسی شد. بذور جو در لولههای پیویسی 1 متری با قطر 10 سانتیمتر کشت شدند و تنش خشکی به میزان 20 درصد مقدار آب در دسترس اعمال شد و آبیاری در حد ظرفیت زراعی بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. خصوصیات ریشه و صفات فیزیولوژیک در ابتدای مرحله گلدهی اندازهگیری شد. نتایج حاکی از این بود که در اثر خشکی، میزان هدایت روزنهای، محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب برگ و پتانسیل اسمزی در همه ارقام کاهش و دمای برگ افزایش یافت. ارقام متحمل دارای کمترین افت پتانسیل آب، پتانسیل اسمزی و محتوای نسبی آب برگ بودند. رقم حساس دارای کمترین و ارقام متحمل دارای بیشترین میزان تنظیم اسمزی بودند. تنش خشکی موجب کاهش وزن خشک و حجم ریشه نسبت به شرایط کنترل شد. عمق ریشه در تمام ارقام متحمل و نیمهمتحمل در اثر تنش افزایش یافت، درحالی که در رقم حساس کاهش نشان داد. نتایج نشان داد ارقام مقاوم ارقامیاند که در شرایط تنش میتوانند با افزایش عمق ریشه، آب بیشتری جذب کنند و در نتیجه دارای تنظیم اسمزی و محتوای نسبی آب بیشتری باشند. این ارقام در شرایط تنش بهدلیل محتوای نسبی آب بیشتر، هدایت روزنهای بیشتری دارند و ازاینرو دمای برگ را در سطح پایینتری نگه میدارند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
The impact of barley root structure and physiological traits on drought response
چکیده انگلیسی مقاله
abstract Drought is the most important factor limiting crop yield word wide. Osmotic adjustment (OA) and strong and deep root system result in increased cereal drought tolerance through increasing water uptake and water use efficiency. The impact of root structure and physiological traits on drought stress response was studied in three barley cultivars including Yousof (drought tolerant), Morocco (susceptible), and Fajr30 (semi-tolerant) and an Iranian accession of wild species, Hordeom spontaneum (tolerant). Seeds were planted in PVC pipes 100 cm depth and 10 cm diameter. Two moisture regimes applied including a normal irrigation at field capacity (control), and drought stress at 20% available water. Root characteristics and physiological traits were measured ar flowering stage. Drought stress reduced stomatal conductivity, RWC, Leaf water potential, osmotic potential, OA and increased leaf temperature. Minimum decline in Leaf water potential, osmotic potential and RWC was observed in tolerant varieties (Yousof and H. spontaneum). The tolerant and susceptible varieties showed the highest and the lowest OA. Drought stress led to reduced root dry weight and volume in all varieties, susceptible variety showing the highest decline. Root depth increased under stress in all tolerant and semi-tolerant cultivars, while decreased in the susceptible one. The results showed that tolerant varieties are varieties which could uptake more water by increasing root depth leading to higher OA and higher RWC. Higher RWC results in more transpiration and lower leaf temperature under stress condition.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
رضا کشاورزنیا |
دانشجوی دکتری مهندسی ژنتیک، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
مریم شهبازی |
استادیار، مؤسسۀ بیوتکنولوژی کشاورزی سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی
ولی اله محمدی |
دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
قاسم حسینی سالکده | hosseini salkadeh
دانشیار، مؤسسۀ بیوتکنولوژی کشاورزی سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی
علی احمدی |
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
احسان محسنی فرد |
دانشجوی دکتری، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
نشانی اینترنتی
http://ijfcs.ut.ac.ir/article_53565_03ed3286703141aea6f0ba47514b45be.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/995/article-995-201203.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات