این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم گیاهان زراعی ایران، جلد ۴۵، شماره ۳، صفحات ۳۴۵-۳۵۳

عنوان فارسی مکان‌یابی QTLهای کنترل‌کنندۀ یون‌های سدیم و پتاسیم در ریشه و اندام هوایی گندم تحت شرایط نرمال و تنش شوری
چکیده فارسی مقاله مشخص شده است که خروج یون سدیم و نسبت K+/Na+ بیشتر در گندم با تحمل به شوری ارتباط دارد، بنابراین به‌منظور شناسایی QTLهای دارای تأثیرات افزایشی برای مقدار یون‌های سدیم و پتاسیم در ریشه و اندام هوایی گندم، 319 لاین نوترکیب خالص (RIL F7) گندم نان، حاصل از تلاقی رقم روشن (متحمل به شوری) و رقم فلات (حساس به شوری)، به همراه والدین و دو شاهد (ارگ، مغان 3) در قالب دو طرح مجزا (تنش و نرمال) به‌صورت بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه‌ای در سال 1391 ارزیابی شدند. صفات مورد بررسی در این تحقیق عبارت بودند از مقدار سدیم و پتاسیم ریشه و اندام هوایی، نسبت پتاسیم به سدیم ریشه و اندام هوایی و نسبت جابه‌جایی سدیم و پتاسیم از ریشه به اندام هوایی. از 730 نشانگر (709 نشانگر دارت و 21 نشانگر SSR) در تهیۀ نقشۀ پیوستگی استفاده شد. طول نقشۀ پیوستگی 71/4505 سانتی‌مورگان و متوسط فاصلۀ بین دو نشانگر 17/6 سانتی‌مورگان بود. در مجموع 31  QTLافزایشی به‌وسیلۀ نرم‌افزار QTL Cartographer با استفاده از ارزش فنوتیپی هر یک از تیمارها به‌طور جداگانه شناسایی شد. نتایج نشان داد که مسیرهای بیوشیمیایی تجمع یون سدیم و پتاسیم به احتمال زیاد جدا هستند و نیز صفات مقدار سدیم اندام هوایی، نسبت جابه‌جایی سدیم و پتاسیم از ریشه به اندام هوایی را می‌توان به‌عنوان شاخص‌های مهمی در انتخاب ارقام متحمل به حساس [m1] در شرایط تنش شوری به‌کار برد.  [m1]؟؟؟
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنش شوری، صفات فیزیولوژیک، گندم نان، ‌.QTL،

عنوان انگلیسی QTL mapping of genes controlling Na+ and K+ concentration in roots and shoots of wheat under normal and salt stress conditions
چکیده انگلیسی مقاله In wheat Na+ exclusion and K+/Na+ have shown to be associated with salinity tolerance, therefore in order to identify QTLs with additive effect for Na+ and K+ concentration traits in roots and shoots of wheat, 319  bread wheat recombinant inbred lines (RIL F7), derived from a cross between Roshan cultivar (salt tolerant) and Falat cultivar (salt sensitive), along with their parents and 2 checks (Arg and Moghan3) were studied in 2 separate randomized complete block designs (normal and stress) with 3 replications in greenhouse in 2012. Traits measured included shoot and root Na+ and K+ concentration, K+/Na+ ratio in root and shoot and root to shoot Na+ and K+ concentrations. Linkage map was constructed with 730 markers (709 DArt markers and 21 SSR markers). The linkage map spanned 4505.71 cM with an average distance of 6.17 cM between adjacent markers. A total of 31 additive QTLs were identified by QTL Cartographer program using single-environment phenotypic values. Results indicated that the biochemical pathways for Na+ and K+ accumulation are highly likely to be independent. Also, results indicated that shoot Na+ concentration and root to shoot Na+ and K+ concentrations could be used as selection criteria between tolerant and sensitive cultivars in salt stress condition.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Physiological traits, QTL, salt stress, Bread wheat

نویسندگان مقاله بهرام مسعودی |
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)

اسلام مجیدی هروان | e majidi heravan
استاد، پژوهشکدۀ بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

محسن مردی |
دانشیار پژوهشکدۀ بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

محمدرضا بی همتا | mohammad reza
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

محمدرضا نقوی | mohammad reza
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

بابک ناخدا |
استادیار، پژوهشکدۀ بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

اشکبوس امینی |
مربی مؤسسۀ تحقیقات اصلاح و تهیۀ نهال و بذر کرج


نشانی اینترنتی http://ijfcs.ut.ac.ir/article_53531_3c706d41168511dafc84bd900df6a41d.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/995/article-995-201214.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات