این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم گیاهان زراعی ایران، جلد ۴۵، شماره ۳، صفحات ۴۱۹-۴۲۹

عنوان فارسی تأثیر شوری آب آبیاری بر برخی صفات فیزیولوژیک و وزن مادۀ خشک ژنوتیپ‌های بزرک در مرحلۀ رشد رویشی
چکیده فارسی مقاله       شوری آب و خاک از مهم­ترین تنش­ها برای رشد گیاهان در مناطق خشک و نیمه­خشک به‌شمار می‌رود. به‌منظور بررسی تأثیر شوری آب بر برخی صفات فیزیولوژیک و تولید مادۀ خشک ژنوتیپ­های بزرک، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی اجرا شد. تیمار­های بررسی‌شده در این آزمایش، شوری در چهار سطح (0، 35، 70 و 105 میلی‌مولار نمک طعام خالص) به‌عنوان عامل اول؛ و ژنوتیپ­های C1،C2،C3، B، خراسان و 33 به‌عنوان عامل دوم بودند. نتایج نشان داد شوری 105 میلی‌مولار در بزرک به‌ترتیب به کاهش 37، 33، 36، 3 و 61 درصدی غلظت کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، نسبت کلروفیل a/b و کاروتنوئید منجر شد. میانگین محتوای پرولین برگ و ریشۀ ژنوتیپ­های بزرک با افزایش شوری افزایش یافت و بیشترین افزایش در میانگین مقدار پرولین برگ و ریشه در سطح شدید شوری و به‌ترتیب به‌مقدار 35/6 و 54/1 برابر سطح شاهد مشاهده شد. بیشترین و کمترین افزایش میانگین مقدار پرولین به‌ترتیب در ژنوتیپ­های C‏3 (4/6 برابر) و 33 (8/2 برابر) مشاهده شد. با افزایش شوری از سطح شاهد به سطح 105 میلی‌مولار، میانگین غلظت کربوهیدرات­های محلول برگ و ریشه افزایش یافت و ژنوتیپ خراسان بیشترین (81/3 برابر) و ­C3 کمترین (97/1 برابر سطح شاهد) افزایش غلظت کربوهیدرات­های محلول برگ را در سطح اخیر شوری دارا بودند. با افزایش شوری میانگین فعالیت تمامی آنزیم­های آنتی‌اکسیدانتی نسبت به شاهد افزایش یافت و میانگین این افزایش در سطح شوری 70 میلی‌مولار بیشتر از سطوح 35 و 105 میلی‌مولار بود. اگرچه در دو ژنوتیپ خراسان و 33، فعالیت این آنزیم­ها تا سطح 105 میلی‌مولار افزایش نشان داد، در بقیۀ ژنوتیپ­ها فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانت تحت شوری 105 میلی‌مولار NaCl دچار کاهش شد. میانگین وزن خشک بوته با تشدید شوری کاهش پیدا کرد و ژنوتیپ خراسان کمترین کاهش را نشان داد. از یافته‌های مطالعۀ حاضر می­توان نتیجه­ گرفت که حتی سطوح متوسط شوری نیز بر صفات فیزیولوژیک، رشد و تولید مادۀ خشک بزرک تأثیر منفی داشته­اند. در میان ژنوتیپ­های مطالعه‌شده، ژنوتیپ­هایی مانند خراسان و C3 احتمالاً به‌دلیل حفظ یا افزایش سطح فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانت از مقاومت بیشتری به شوری برخوردار بودند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The effect of salinity of irrigation water on some physiological characteristics and dry mass of linseed at vegetative stage
چکیده انگلیسی مقاله Soil and water salinity is a major constraint in arid and semi-arid regions. In order to study the impact of water salinity on physiological characteristics and dry matter production of six linseed genotypes, a 4-replicate factorial randomized complete block pot experiment was conducted. Salinity consisted of four levels: 0 (control), 35 (low salinity), 70 (intermediate salinity) and 105 mM (severe salinity) of NaCl and genotypes consisted of C1, C2, C3, B, 33 and Khorasan. Severe salinity led to 37, 33, 36, 3, and 61% decreases in chlorophyll a (chl a), chl b, chl total, chl a/chl b and carotenoids contents, respectively. Mean proline content of plant leaf and root increased by 6.35- and 1.54-fold under 105 mM, compared to the control, respectively. Genotypes C3 and 33 indicated the greatest (6.4-fold) and smallest (2.8-fold) increases in leaf proline content, respectively. Khorasan indicated the greatest increases (3.81-fold) and C3 the smallest (1.97-fold) increase in leaf soluble carbohydrate content. While mean antioxidant activities increased with salinity, the greatest mean enzymes activities were detected with the intermediate level of salinity. In contrast to the rest of genotypes, Khorasan and 33 indicated increases in their catalase, ascorbate peroxidase and glutation peroxidase activities when subjected to the severe salinity, compared to the intermediate salinity. Mean plant dry mass decreased with increase in salinity, with Khorasan indicating the smallest decrease. It could be concluded that physiological attributes, growth and dry mass production in linseed is negatively affected by NaCl, even with intermediate water salinity. Genotypes Khorasan and C3 seemed to be more resistant to the NaCl salinity due, at least in part, to maintaining or increasing the level of antioxidants activity.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سمیرا فتح اللهی |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)

پرویز احسان زاده |
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)


نشانی اینترنتی http://ijfcs.ut.ac.ir/article_53538_6da6ae944b8a5e46825d7573da8f0608.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/995/article-995-201221.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات