این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
علوم گیاهان زراعی ایران
، جلد ۴۴، شماره ۴، صفحات ۶۹۳-۷۰۲
عنوان فارسی
اثر تنش خشکی بر رشد و محتوای گلیکوزیدهای استویول در گیاه استویا (Stevia rebaudiana)
چکیده فارسی مقاله
بهمنظور بررسی اثر تغییرات رطوبتی خاک بر رشد و کیفیت گلیکوزیدهای استویول در استویا (Stevia rebaudiana B.)، آزمایشی گلخانهای در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در پژوهشکدۀ بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (منطقۀ مرکزی کشور- اصفهان) در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای رطوبتی براساس تلفیقی از ظهور علائم ظاهری گیاه (عدم پژمردگی تا پژمردگی شدید) و رطوبت خاک اعمال شدند. بهاینترتیب تیمارها براساس 1/19، 1/15، 9/11 و 1/9 درصد رطوبت وزنی خاک آبیاری شدند که با توجه به شرایط گلخانه، این سطوح تنش رطوبتی با دور آبیاری 3، 6، 9 و 12 روز ایجاد شد. نتایج نشان داد کاهش رطوبت خاک تا دور آبیاری 9 روز، تأثیری در ارتفاع بوته و وزن خشک برگ استویا نداشت، ولی دور آبیاری 12 روز، سبب کاهش معنادار رشد گیاه شد. بیشترین شاخص برداشت با دور آبیاری 6 روز بهدست آمد (36/51 درصد). کاهش رطوبت خاک سبب افزایش معنادار محتوای استویوزاید و دالکوزاید A شد، ولی تأثیری بر انواع ربودیوزایدها (A، F و C) نداشت. محتوای کل گلیکوزیدهای استویول نیز با کاهش رطوبت خاک افزایش یافت و دور آبیاری سه روز، دارای کمترین مقدار گلیکوزید استویول بود. در همۀ تیمارها مقدار استویوزاید بیشتر از سایر گلیکوزیدهای استویول بود. حداکثر عملکرد قند استویولی با دور آبیاری 6 روز بهدست آمد. نتایج کلی آزمایش نشان داد با کاهش رطوبت خاک (کمتر از 9/11 درصد وزن خاک) وزن خشک برگ استویا کاهش یافت، ولی محتوای گلیکوزیدهای استویول افزایش معناداری داشت. همچنین با دور آبیاری 6روزه بیشترین شاخص برداشت و عملکرد قند استویولی ایجاد شد. اگرچه با کاهش رطوبت خاک مقدار گلیکوزیدهای استویول افزایش یافت، بهدلیل کاهش معنادار عملکرد برگ و عملکرد قند استویولی در فواصل آبیاری بیشتر از 6 روز (کاهش رطوبت خاک زیر 1/15 درصد وزنی)، بهنظر میرسد تشدید خشکی بیشتر از این حد سبب افت عملکرد استویا میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
استویا، استویوزاید، رطوبت خاک، گلیکوزیدهای استویول،
عنوان انگلیسی
Effect of Drought Stress on Growth and Steviol Glycosides Content of Stevia (Stevia rebaudiana)
چکیده انگلیسی مقاله
To study the effect of soil moisture variation on growth and steviol glycosides contents in Stevia (Stevia rebaudiana B), a potexperiment based on a randomized complete design with four treatments and three replications were conducted in a greenhouse of Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (central region, Isfahan), in 2012. Experimental treatments applied as a combination of visual symptom appearance in plant (normal to severe wilting) and soil moisture. So, treatments irrigated in 19.1, 15.1, 11.9 and 9.1% of soil moisture content (w/w) that are created in greenhouse situation with irrigation of 3, 6, 9 and 12 days interval, respectively. Results showed that soil moisture reduction up to 9 days irrigation interval had no effect on plant height and leaf dry weight, but plant growth significantly reduced in 12 days irrigation period. Maximum of harvest index obtained in 6 days irrigation period (51.36%). Soil moisture reduction caused significant increment in stevioside and dulcoside A, but not affected the rebaudioside types (A, F and C). Total steviol glycosides increased with the soil moisture reduction and plant grown with 3 days irrigation interval had minimum steviol glycosides. Stevioside was highest in steviol glycosides in all treatments. Plants grown under 6 days irrigation interval had the maximum of steviol sugar yield. Totally, the results of this experiment showed that leaf dry weight decreased with decline of soil moisture content (below 11.9 w/w), but steviol glycosides content had significant increment. The highest of harvest index and steviol sugar yield were obtained in the 6 days irrigation interval. Although, steviol glycosides content increased with the soil moisture reduction, it means that intensify of drought stress more than 6 days irrigation interval (reduction of soil moisture content below the 15.1 w/w) caused downfall of Stevia yield due to significant reduction of leaf yield and steviol sugar yield in severity of drought stress.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Soil Moisture, stevia, steviol glycosides, stevioside
نویسندگان مقاله
مجتبی کریمی |
دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
جواد هاشمی |
استادیار، پژوهشکدۀ بیوتکنولوژی کشاورزی ایران
علی احمدی |
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
علیرضا عباسی |
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
نشانی اینترنتی
http://ijfcs.ut.ac.ir/article_50338_c52d392ef2e31d79ebf27058e7e32b7f.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/995/article-995-201270.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات