این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
علوم گیاهان زراعی ایران
، جلد ۴۰، شماره ۳، صفحات ۰-۰
عنوان فارسی
تأثیر تنش کم آبی، ازدیاد دیاکسیدکربن و تشعشع ماوراءبنفش بر صفات کمی گندم دوروم
چکیده فارسی مقاله
مطالعه فیزیولوژی ارقام گندم تحت تأثیر عوامل تنشزای غیرزنده با هدف بهبود تولید آن در آینده حائز اهمیت است. این پژوهش بصورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی شامل سطوح آبیاری (شاهد و کمبود آب)، میزان دیاکسیدکربن (400 و 900 میکرومول بر مول هوا) و سطوح اشعه ماوراءبنفش (UV-A, B, C) در 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال 1385، انجام شد. در کل با افزایش شدت تشعشع از سطح A به C و کمبود آب آبیاری عملکرد دانه (از 27/157 به 05/38 گرم در مترمربع)، ارتفاع بوته (از 69/60 به 69/50 سانتیمتر)، محتوای نسبی آب برگ (از 00/68 به 90/54 درصد)، درصد کلروفیل (از 53/50 به 62/17)، ماکزیمم بازده کوانتومی فتوسیستم II گندم (از 565/0 به صفر) کاهش و میزان پرولین (از 28/3 به 46/24 میکروگرم در گرم وزن تر برگ) افزایش یافت، ولی تغییرات عملکرد دانه و پرولین گندم تحت تأثیر دیاکسید کربن متفاوت بود. در سطوح تشعشع A، B و C و بدون تنش آبی با افزایش غلظت دیاکسیدکربن میزان عملکرد دانه کاهش (از 27/157 به 48/89 گرم در متر مربع) و میزان پرولین (از 28/3 به 45/12 میکروگرم در گرم وزن تر برگ) افزایش یافت، ولی در شرایط کمبود آب با افزایش غلظت دیاکسیدکربن عملکرد دانه (بطور میانگین 9 گرم در متر مربع) افزایش و میزان پرولین (بطور میانگین 5 میکروگرم در گرم وزن تر برگ) کاهش پیدا کرد. افزایش غلظت CO2 در شرایط بدون تنش تنها منجر به افزایش رشد رویشی شده و رشد زایشی را کاهش میدهد، درحالی که در شرایط تنش احتمالاً با بهبود محتوای آب نسبی برگ و کاهش هدایت روزنهای عملکرد را افزایش داد. با توجه به نتایج فوق میتوان گفت که رویداد سه تنش عمده محیطی در آینده با کاهش تولید کلروفیل و سطح ویژه برگ و کاهش حفاظت گیاه در برابر اثرات منفی این تنشها منجر به کاهش عملکرد و اجزاء عملکرد رقم گندم مورد بررسی خواهد شد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of Water Deficit, Ultraviolet Radiation and Carbon Dioxide Enrichment on Quantitative Traits of Durum Wheat (Triticum turgidum L. var. Durum Desf.)
چکیده انگلیسی مقاله
Physiological study of wheat varieties under abiotic stress conditions is a very important factor for improving their future productions. This research work was conducted in the Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres University in 2006, to study leaf quantitative traits of durum wheat under different levels of carbon dioxide (400 and 900 ppm), ultraviolet radiation (UV A, B and C) and water deficit (up to 60% of field capacity). The experiment was factorially performed in a complete block design arrangement of three replications. In total, decreases were observed in: grain yield (157.27-38.05 g/m2), plant height (60.69-50.69 cm), leaf relative water content (68.00-54.90%), chlorophyll content (50.53-17.62%) and maximum quantum efficiency in photosystem II (from 0.565 to zero), in durum wheat under water deficit and when ultraviolet radiation intensity increased from A to C level. In this situation, proline increased from 3.28 to 24.46 (µg g-1 FW). Proline and grain yield variations were different as affected by carbon dioxide. At UVA, B and C radiations and no water deficit condition, durum wheat grain yield decreased (from 157.27 to 89.48 g/m2) with CO2 enrichment, while proline being increased from 3.28 to 12.45 (µg g-1 FW). Under water deficit accompanied by CO2 enrichment, durum grain yield increased, while proline being decreased. Carbon dioxide enrichment in the absence of water deficit increased vegetative growth while decreasing reproductive growth. This was while at stress conditions, grain yield increased due to an improvement in leaf relative water content along with reduction in stomatal conductance. The above results indicate that the three main environmental stresses which reduce leaf chlorophyll content, specific leaf area and plant protection (due to negative effects of these stresses) decrease yield and yield components in this variety of wheat.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
حمیدرضا بلوچی |
سید علی محمد مدرس ثانوی | s a m modares sanavi
یحیی امام |
محسن برزگر |
نشانی اینترنتی
http://ijfcs.ut.ac.ir/article_19857_d2bc983b588576386bfc9e6ebff159ca.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/995/article-995-201561.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات