این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Journal of Agricultural Science and Technology، جلد ۲۱، شماره ۶، صفحات ۱۴۴۷-۱۴۵۸

عنوان فارسی بررسی خواص فیزیکوشیمیایی / نیمرخ کروماتوگرافی گازی آب انار تقلبی توسط فیبر نانو کامپوزیت
چکیده فارسی مقاله در این مطالعه، آب انار تقلبی به صورت دستی با افزودن آبمیوه های آلبالو و انگور قرمز تهیه شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی (بریکس، اسیدیته، شاخص فرمالین، شکر احیا کننده و قند کل) و مشخصات کروماتوگرافی گازی آب انار خالص و آب انار تقلبی، به منظور مشخص کردن تقلبات استفاده شده بررسی شد. نانوفیبر PPy-Ag به عنوان یک فاز جامد ریز استخراج جفت شده با کروماتوگرافی گاز (HS-SPME-GC) برای استخراج و شناسایی پروفیل ترکیبات فرار (سطح زیر پیک کلی و ارتفاع پیک کلی) آب میوه های مختلف مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی تأثیر آب انار، آب آلبالو و آب انگور در خواص فیزیکوشیمیایی و ویژگی های کروماتوگرافی گازی آب میوه های مخلوط از طرح آماری باکس بنکن استفاده شد. نتایج نشان داد که درصد آب انار، آب آلبالو و آب انگور بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب میو تاثیر می گذارد و بین خواص فیزیکیو شیمیایی آب میوه و پروفیل کروماتوگرافی گازی ترکیبات فرار آبمیوه های تقلبی (سطح زیر پیک کلی و ارتفاع پیک کلی) ارتباط معنی داری وجود دارد که میتواند در تشخیص تقلبات استفاده شده در آب انار به ما کمک کند. تحقیق حاضر، امکان شناسایی تقلبات استفاده از آبمیوه انگور و آبمیوه آلبالو و درصد آنها در آبمیوه انار با استفاده از بررسی خواص فیزیکو شیمیایی و نیز پروفیل کروماتوگرافی گازی را نشان می دهد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Study of the Physicochemical Properties/Gas Chromatography Profile of Adulterated Pomegranate Juice by Nano-Composite-Fiber
چکیده انگلیسی مقاله In this work, pomegranate juice was adulterated manually by adding sour cherry and red grape juices. Physicochemical properties (brix, acidity, formalin index, reducing sugar, and total sugar) and Volatile Organic Compounds (VOCs) gas chromatography profile (extracted by PPy-Ag nano-fiber) of pure pomegranate juice and adulterated pomegranate juice were evaluated and used to find adulteration. PPy-Ag nano-fiber as a Head-Space Solid Phase Micro Extraction-Gas Chromatography (HS-SPME-GC) method was used to extract and detect the VOCs profile (total peak area and total peak height) of different juices. The Box-Behnken Design (BBD) was used to study the effects of Pomegranate Juice (PJ), Sour Cherry Juice (SCJ) and Grape Juice (GJ) percent (V/V%) in the adulterated mix juice physicochemical properties and GC-profile. Results showed that the percent of pomegranate juice, sour cherry juice, and grape juice affect the juice physicochemical property, and there are relations between the physicochemical property of the juice and VOCs gas chromatography profile (total peak area and total peak height) that can help to find adulteration. The presented research makes it possible to detect adulteration of sour cherry and grape juice and their percent in the adulterated mix by analyzing the juice physicochemical properties and GC-profile.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله | F. Ghasemi
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Islamic Republic of Iran.
Department of Food Science and Technology Faculty of Agriculture, Urmia University, P. O. Box 57561-51818, Urmia, Iran

| M. Alizadeh
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Islamic Republic of Iran.
Department of Food Science and Technology Faculty of Agriculture, Urmia University, P. O. Box 57561-51818, Urmia, Iran

| S. Pirsa
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Islamic Republic of Iran.
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Urmia, Urmia, Iran.

| F. Mohtarami
Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Islamic Republic of Iran.



نشانی اینترنتی http://journals.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-26880-6&slc_lang=en&sid=23
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/476/article-476-2021713.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات