این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 7 دی 1404
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
، جلد ۲۰، شماره ۲، صفحات ۱۷۵-۱۸۲
عنوان فارسی
ارزیابی ترکیب اسیدهای چرب سیس و ترانس کوهان و گوشت شتر در شهرستانهای بیرجند و نهبندان
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: مطالعات دهه اخیر نشان میدهند، درصد بالای اسیدهای چرب ترانس و امگا-6 در منابع خوراکی انسان، میزان بروز بیماریهای قلبی- عروقی و آترواسکلروزیز را تشدید مینماید. یکی از منابع پروتئین حیوانی مورد استفاده در رژیم غذایی انسان، گوشت شتر است؛ به همین منظور ترکیب اسیدهای چرب پیه کوهان و گوشت شتر در شهرستانهای بیرجند و نهبندان- به عنوان دو مرکز عمده گوشت شتر خراسان جنوبی- ارزیابی گردید. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، از هر یک از شهرستانهای بیرجند و نهبندان بهطور جداگانه، تعداد 5 نفر شتر بومی، انتخاب و پس از کشتار، تعداد 5 نمونه گوشت ران، 5 نمونه راسته و 5 نمونه پیه کوهان از هر شتر تهیه گردید و در فریزر oc80- نگهداری شد. پس از جمعآوری تمام نمونهها، چربی، استخراج و متیله گردید؛ سپس نوع و درصد اسیدچرب در مقایسه با زمان پیک و مقدار پیک استاندارد و روش استاندارد داخلی تعیین گردید. دادهها به کمک نرمافزار آماری SAS تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: بین مقدار اسیدهای چرب لوریک، مریستیک، مریستولئیک، پالمیتولئیک سیس و ترانس، اولئیک، الایدیک، لینولئیک، لینولنیک، ایکوزانوئیک، ایکوزاتریانوئیک، آراشیدونیک، ایکوزاپنتاانوئیک، دکوزاتترانوئیک و دکوزاپنتاانوئیک و SFA، MUFA و اسیدهای چرب غیراشباع امگا-6، در کوهان و گوشت شتر شهرستانهای نهبندان و بیرجند، تفاوت معنیداری مشاهده نشد. مقدار اسیدهای چرب پالمیتیک، استئاریک، CLA و ایکوزامنوانوئیک، ایکوزادیانوئیک و دوکوزاهگزاانوئیک کوهان و گوشت در مناطق مختلف استان، تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0>P)؛ بهطوری که مقدار اسیدهای چرب ترانس در کوهان کمتر و در گوشت بالاتر و مقدار اسیدچرب ترانس در شتر نهبندان بیشتر از شتر بیرجند بود (05/0>P). نتیجهگیری: اگر چه در میزان کل اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع گوشت در مقایسه با کوهان و یا بر حسب منطقه جمعآوری تفاوت معنیداری وجود ندارد، اما مقدار اسیدهای چرب ترانس در کوهان کمتر از گوشت و در تولیدات شتر بیرجند کمتر از نهبندان بود؛ بنابراین شاید گوشت شتر بیرجند، از نظر میزان بروز آترواسکلروز، دارای کیفیت بالاتری باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسید چرب سیس، اسید چرب ترانس، کوهان و گوشت شتر، آترواسکلروز
عنوان انگلیسی
Evaluation of cis and trans fatty acid profiles in a Camel's hump and meat consumed in Birjand and Nehbandan cities
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Aim: Studies in the recent decade indicate that a high percent of cis and trans –fatty acids and omega 6 in man’s food sources increase the incidence of cardiovascular and atherosclerosis diseases One of animal protein sources used in human diet is the camel meat. Therefore, fatty acid profiles of the camel hump and meat in Birjand and Nehbandan cities, as two main camel meat sources of the South Khorasan province, were evaluated. Materials and Methods: In this descriptive-analytical study, 5 samples of local camels were randomly selected, and after being slaughtered, five samples of their respective thigh meat, fillet<, and hump fat were collected and frozen at 80oc. Then, the oils were separated and methylated. After this, the type of each fatty acid was designated in comparison with retention time at the internal standard peak. Finally, the obtained data was analysed using SAS statistical software. Results: It was found that the amount of lauric, meristic, meristoleic, palemitoleic 'cis and trans', oleic, linoleic, linolenic, eicosaenoeic, eicosatrienoic, arashidonic, eicosapentaenoic, docosapentaenoic acids SFA, and MUFA of Omega 6 were not significantly different in the two cities ,nor in the hump and meat of camels in the two places. The amount of palmitic, strearic, conjugated linoleic acid, eicosamonoenoic, eicosadienoic and docosahexaenoic acids were significantly different between hump and types of meat mentioned in different areas of the province i.e. the amount of trans fatty acids was less in the hump ,but totally more in Nehbandan compared to Birjand (P< 0.05). Conclusion: Although there is no difference in the total amount of saturated and unsaturated fatty acids derived from the camel meat or hump in the two areas, the amount was less in the hump of the camel and also lower in Birjand. Therefore, it is probable that the camel's products in Birjand have a better quality regarding the incidence of atherosclerosis.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سیدجواد حسینی واشان | seyyed javad hosseini vashan
agricultural faculty, birjand university, 2- accosiate professor of laboratory science department, birjand university of medical sciences
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بیرجند (Birjand university)
محمد ملکانه | mohammad malekaneh
birjand university of medical sciences, birjand, iran
تلفن 05612254042 نمابر 05612254060
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (Birjand university of medical sciences)
علی اله رسانی | ali allahreassani
faculty of sciences, birjand university
دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بیرجند (Birjand university)
نشانی اینترنتی
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-290-3&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
قلب وعروق
نوع مقاله منتشر شده
توصیفی- تحلیلی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات