این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، جلد ۱۶، شماره ۲، صفحات ۶۱-۶۷

عنوان فارسی بررسی میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کودکان سنین مدرسه (۶ تا ۱۱ سال) شهر بیرجند (سال ۱۳۸۶)
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: شیر و سایر محصولات لبنی اولین و مهمترین منبع تأمین کلسیم و دومین منبع تأمین چربی‏های اشباع شده‏اند. میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کشور ما نسبت به استانداردهای جهانی پایین است. در این پژوهش میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کودکان سنین مدرسه (6 تا 11 سال) شهرستان بیرجند بررسی شده ‏است. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 1771 کودک سن مدرسه شهر بیرجند در سال 1386، به روش خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات لازم شامل مشخصات جمعیت‏شناختی، وضعیت رشد (قد و وزن)، میزان و نوع فرآورده‏های شیری مصرفی و وضعیت سلامتی استخوان‏ها، مفاصل و دندان‏ها در فرمی که به همین منظور تهیه شده بود، ثبت گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون‏های آماری کای‌دو و ضریب همبستگی در سطح معنی‌داری 05/0> P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: مصرف شیر و فرآورده‏های آن در بیش از نیمی از کودکان سن مدرسه کمتر از مقادیر توصیه‏شده استاندارد بود (500 میلی‏لیتر روزانه). بین تمایل به مصرف شیر با جنس (002/0= P ) و نیز شغل مادر (03/0= P )، ارتباط آماری معنی‏دار وجود داشت. پسران و فرزندان مادران شاغل، تمایل بیشتری به مصرف شیر داشتند. بین مصرف روزانه شیر (002/0= P )، ماست (001/0= P ) و پنیر (001/0= P ) با جنس ارتباط آماری معنی‏دار و همچنین بین مصرف ماست و تعداد دندان‏های کشیده‏شده و پوسیده، نیز ارتباط آماری معنی‏دار وجود داشت (05/0= P ). کودکانی که ماست بیشتری مصرف می‏کردند، تعداد دندان‏های کشیده‏شده و پوسیده کمتر داشتند. بین مصرف شیر و فرآورده‏های آن و دردهای مفصلی و استخوانی ارتباط آماری معنی‏داری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کودکان سنین مدرسه در شهر بیرجند کمتر از میزان استاندارد جهانی است. کاهش مصرف شیر در کودکان، باعث ایجاد اختلالات ناشی از کمبود کلسیم می‏شود، که با افزایش احتمال بروز پوکی استخوان در سنین بزرگسالی می‌شود
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شیر، فرآورده‏های شیر، کودک، سن مدرسه

عنوان انگلیسی Consumption amount of milk and dairy products in school children of 6-11 year olds in Birjand during 2007
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Milk and dairy products are the primary sources of calcium and are the second largest source of saturated fats. Milk and dairy milk products consumption in our country is much lower than world standards. In this research, the amount of milk and dairy products consumption by primary school children, were studied in Birjand during 2007. Materials and Methods: In this descriptive-analytical study, 1771 school age children (6-11 yrs) were selected through multi-cluster sampling. Data collection was done by means of a questionnaire inquiring demographic information, growth condition, height and weight, kind and quantity of milk and dairy products used and health condition of bones, joints and teeth. The obtained data were analyzed with SPSS software using χ2 and Pearson's correlation, at the significant level of P< 0.05. Results: It was found that consumption of milk and dairy products was lower among school-age children in comparison with world standards (500ml daily). There was a significant statistical relationship between the usage of milk with child sex (P=0.002) and mother's job (P=0.03). Boys and Children, whose mothers were employed, showed more interest in milk consumption. There was a significant statistical relationship between daily use of milk (P=0.001), yogurt (P=0.001) and cheese (P=0.001) with sex. Besides, there was a significant relationship between the use of yogurt and number of extracted teeth and dental caries (P= 0.05). Children who used more yogurts had fewer extractions and less dental caries. There wasn't a significant statistical relationship between use of milk and dairy products with arthralgia and bone pains. Conclusion: Milk and dairy products consumption in primary school children of Birjand is lower than the world standard. Low milk consumption by children will lead to calcium deficiency problems. This might be associated with a higher risk of osteoporosis in later life.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Milk, Milk derivatives, Child, School-age

نویسندگان مقاله فرح کاهنی | f kaheni


سیما کاهنی | s kaheni
بیرجند- خیابان غفاری- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند- دانشکده پرستاری و مامایی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (Birjand university of medical sciences)

غلامرضا شریف زاده | gr sharifzadeh


احمد نصیری فورگ | a nasiri foorg


محمد آوان | m avan



نشانی اینترنتی http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-318&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده تجربی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات