این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، جلد ۱۳، شماره ۳، صفحات ۹-۱۵

عنوان فارسی تاثیر وضعیت ماکرو و میکرونوترینت های دریافتی روی شاخصهای قند، تری گلیسرید و کلسترول سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: یکی از مسایلی که بهداشت و سلامت عمومی را تهدید می کند، افزایش روزافزون شمار مبتلایان به دیابت در سراسر جهان می باشد که %90 آنها را بیماران دیابتی نوع 2 تشکیل می دهند. در بیشتر موارد با رعایت رژیم غذایی و کنترل وزن، می توان قند و لیپیدهای خون آنها را در حد طبیعی حفظ نمود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت دریافت مواد مغذی روی شاخصهای قند ، تری گلیسرید و کلسترول سرم بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1384 و بر روی 77 بیمار دیابتی نوع 2 که به روش تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. ابتدا قد و وزن آنها اندازه گیری گردید؛ سپس مواد مغذی دریافتی هر فرد به روش یادآمد 24ساعته خوراک برای سه روز متوالی و بسامد خوراک به دست آمد و دریافت مواد مغذی هر فرد با استفاده از برنامه Food Processor تعیین گردید. شاخصهای قند خون، تری گلیسرید و کلسترول سرم بعد از 12 ساعت ناشتا اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آمار توصیفی و ضریب همبستگی نسبی در سطح معنی داری P£0.05 مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.یافته ها: میانگین سنی بیماران 53.79 ± 14.22 سال و میانگین شاخص توده بدنی (BMI) آنها، 26.99 ± 5.00 کیلوگرم بر متر مربع بود. غلظت قند خون، تری گلیسرید و کلسترول سرم آنها به ترتیب 198.01 ± 81.24 ، 258.45 ± 146.43 و 241.98 ± 62.45 میلی گرم در دسی لیتر بود. در بین ماکرو نوترینت ها، فیبر غذایی با قند خون و تری گلیسرید سرم، اسیدهای چرب MUFA (اسیدهای چرب غیر اشباع با یک باند دوگانه) با تری گلیسرید سرم و اسیدهای چرب PUFA (اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند دوگانه) با قند خون و تری گلیسرید سرم ارتباط معنی داری نشان دادند. از بین میکرونوترینت ها، تنها ویتامین C ارتباط معنی داری با قند خون نشان داد. نتیجه گیری: با توجه به تاثیر مهم مواد مغذی چون فیبر، اسیدهای چرب غیر اشباع و ویتامین های آنتی اکسیدان چون ویتامین C روی کنترل قند و لیپید خون، رژیم غذایی می تواند به عنوان اولین درمان یا درمان ضروری همراه با سایر روشهای درمانی برای کنترل قند و لیپید خون بیماران دیابتی نوع 2 توصیه شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of macro-and micro nutrients intake on blood sugar, serum triglyceride and cholesterol in type II diabetes
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: One of the problems that threaten public health is the increase in the number of diabetics in the world, 90% of who have type II diabetes. In most cases, dietary foods and controlling weight can maintain their blood sugar and lipids at normal range. This study was intended to evaluate the effect of nutrients intake on blood sugar, serum triglyceride, and cholesterol in type II diabetics. Materials and Methods: This descriptive analytic study was done on 77 type II diabetic patients randomly chosen in 2005. Their weight and height were measured then their self-reported nutrients intake during 24 hours was also recorded .Besides, the amount of food for three consecutive days and food frequency intake for each patient were determined and each case's nutrient intake was calculated through Food Processor software. Blood sugar, serum triglyceride, and cholesterol indices were measured after 12 hours fasting. The obtained data was statistically analyzed by means of SPSS software, using descriptive statistics and partial correlation coefficient at the significant level P≤0.05. Results: The patients mean age was 53.79±14.22 years their body mass index (BMI) was 26.99±5.00 kg/m2. Mean concentration of blood sugar and serum triglyceride, serum triglyceride, and cholesterol were 198. 01±81.24, 258.45±146.43, 241.98±62.45 mg/dL, respectively. Among macronutrients, there was a significant relationship between fibers with blood sugar and serum triglyceride, between Mono-Unsaturated Fatty Acids(MUFA) with serum triglyceride ,and between Poly Unsaturated Fatty Acids (PUFA) with blood sugar and serum triglyceride (P< 0.05). Among micronutrient, only vitamin C had a significant relationship with blood sugar (P< 0/05). Conclusion: Regarding the important effect of nutrients including fibrous foods, unsaturated fatty acids and antioxidant vitamins such as vitamin C on controlling blood sugar and lipid, diet therapy can be recommended as the first or essential treatment, together with therapeutic methods, in controlling blood sugar and lipid in type II diabetes.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله اکرم کوشکی | a kooshki
سبزوار، دانشکده علوم پزشکی سبزوار، حوزه معاونت آموزشی

مهدی گل افروز | m golafroz



نشانی اینترنتی http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-102&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده تجربی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات